Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Korkein oikeus piirsi rajan 9.6.2012
Keskisuomalainen, pääkirjoitus: Halla-ahon paikka on sivummalla
Etelä-Saimaa, pääkirjoitus: Halla-aho ei ole uskottava puheenjohtaja
Pirkanmaan päivä, Päivän piikki
Korkein oikeus tuomitsi kansanedustaja Jussi Halla-ahon (ps) sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Päätöksellä linjataan sananvapauden ja eräiden muiden oikeuksien keskinäisiä suhteita.
Tuomio koskee Halla-ahon blogikirjoitusta kesältä 2008, jolloin hän ei vielä ollut kansanedustaja mutta vaikutti jo Helsingin kunnallispolitiikassa. Hänet valittiin valtuustoon syksyn 2008 kunnallisvaaleissa. Halla-ahon blogi on ollut hänen keskeinen poliittinen fooruminsa.
Halla-ahon blogi sisälsi kaksi provokatiivista kohtaa, joista toisessa hän esitti loukkaavan väitteen islamista ja profeetta Muhammadista ja toisessa hän luonnehti somaleita tavalla, joka on omiaan asettamaan heidät kansanryhmänä halveksunnan kohteeksi.
Syytteen Halla-ahoa vastaan nosti yleinen syyttäjä. Halla-aho kiisti syytteet sillä perusteella, että hän käytti poliitikkona sananvapauttaan. Halla-ahon mukaan hänen tarkoituksensa ei ollut loukata vaan arvostella yhteiskunnallisessa keskustelussa oikeuslaitosta, Julkisen sanan neuvostoa ja tiedotusvälineitä.
Käräjäoikeus ja hovioikeus tuomitsivat Halla-ahon uskonrauhan rikkomisesta mutta hylkäsivät syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Oikeusasteet katsoivat, että somaleita koskeneet kärjekkäät väitteet oli esitetty tahallisen liioitellen ja niiden tarkoitus oli toimia esimerkinomaisena argumentaationa yhteiskunnallisessa keskustelussa. Siksi väitteet mahtuivat oikeuden mukaan hyväksyttävän keskustelun rajoihin.
Suomen perustuslaki ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ovat linjanneet, että erityisesti poliittisessa keskustelussa sananvapauden suoja on vahva, mutta sananvapaudenkin käytöllä on rajansa.
Korkein oikeus linjasi, että vaikka uskonnollisten yhteisöjen kärjekäskin arvostelu on sallittua, tulisi kuitenkin välttää toisten uskonnollisia oikeuksia tietoisesti loukkaavia ilmaisuja. Korkein oikeus katsoi, että Halla-ahon esittämä arvostelu olisi voitu tehdä ilman kärjekästä loukkaamistakin.
Somaleita kansanryhmänä koskevat kärjistetyt väitteet korkein oikeus taas tuomitsi panetteleviksi ja herjaaviksi. Väitteet ovat omiaan herättämään vihaa ja halveksuntaa somaleita kohtaan. Vihapuhe ei korkeimman oikeuden mukaan nauti sananvapauden suojaa.
Tuomio piirsi rajan, jonka sisällä yhteiskunnallisen keskustelun tulisi pysyä. Se on yhteiskuntarauhan ja suvaitsevaisuuden kannalta merkittävä linjaus.
_______________________________________
Keskisuomalainen, pääkirjoitus: Halla-ahon paikka on sivummalla
Eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps) tuomittiin rasistisesta blogikirjoittelusta. Korkeimman oikeuden (KKO) mukaan Halla-aho on syyllistynyt uskonrauhan rikkomiseen ja kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Halla-ahon kirjoitus kesällä 2008 sisälsi islaminuskosta herjaavia ja häpäiseviä väitteitä. Kirjoituksessa loukattiin myös somaleja.
Oikeus veti nyt rajaa, mitä netissä voi kirjoitella. Alemmat oikeusasteet eivät olleet tuominneet Halla-ahoa kiihotuksesta kansanryhmää kohtaan vaan pelkästään uskorauhan rikkomisesta.
Halla-aho on perussuomalaisten kansanedustaja ja kunnallisvaaliehdokas. Puheenjohtaja Timo Soini oli ennen tuomiota sitä mieltä, että kansanryhmää vastaan tuomittu ei voi olla puolueen kansanedustaja tai vaaliehdokas. Nyt tuomion jälkeen Soini muutti mieltään eikä puutu asiaan.
Halla-aho jatkaa kansanedustajana mutta muiden eduskuntapuolueiden on mahdollista pudottaa hänet hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta. Se eduskunnan on perusteltua tehdä.
Korkeimman oikeuden päätös on selkeä linjaus kaikkeen nettikirjoitteluun. Kirjoittajat ovat vastuussa sanoistaan. Rasistinen ja herjaava kirjoittelu vaikkapa keskustelupalstoilla voi johtaa tuomioon.
_______________________________________
Etelä-Saimaa, pääkirjoitus: Halla-aho ei ole uskottava puheenjohtaja
Kansanedustaja Jussi Halla-ahon (ps.) uskonrauhan rikkomisesta ja kansankiihottamisesta saama sakkotuomio ei muuta hänen asemaansa eduskunnassa. Lain mukaan tämä on perusteltua, koska Halla-aho sai vain sakkoja. Jos oikeus olisi mätkäissyt vankeustuomion, olisi eduskunnasta erottaminen ollut mahdollista.
Moraalin ja etiikan näkökulmasta tilanne on kuitenkin kestämätön. Eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajana jatkaa mies, joka on julkisesti blogissaan vuonna 2008 herjannut islaminuskontoa ja loukannut somalialaisia. Hallintovaliokunta vastaa eduskunnassa ulkomaalaisasioista.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi helmikuussa 2009, että Halla-aho erotetaan puolueesta, jos hän saa tuomion. Nyt tuomio koveni korkeimmassa oikeusasteessa, mutta Soinin mukaan Halla-ahon saamaa tuomiota ei edes käsitellä puolueen sisällä. Soinin mukaan tuomion kanssa ”on vain elettävä”.
Perussuomalaisten sekoiluihin tapaus Halla-aho on valitettavasti sekä luonteva että surullinen jatke. Perussuomalaisten kansanedustajat ovat nousseet otsikoihin töppäilyjensä takia. Massiivisen eduskuntavaalituloksen jälkeen heidän poliittinen painonsa on ollut heppoinen.
Perussuomalaisten kannatus on alkanut syöksyä eduskuntavaalien jälkeen. Soinin jytky presidentinvaaleissa jäi suutariksi. Tuoreet mielipidemittaukset viisi kuukautta ennen kuntavaaleja näyttävät perussuomalaisittain kehnoilta.
Perussuomalaisten omat kannattajatkin ovat pettyneet, kun puheet ja teot eivät kohtaa. Tapaus Halla-aho tukee tätä. Soini käänsi takkinsa ja pyörsi puheensa. Kehnon kannatuksen ja halla-ahojen kanssa on Soinin ja kumppanien vain opittava elämään.
Pekka Lakka
_______________________________________
Pirkanmaan päivä, Päivän piikki
Nyt sitten tiedetään, kuka on Korkeimman oikeudenkin yläpuolella: perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja saman puolueen kansanedustaja Jussi Halla-aho ja hänen koskemattomuutensa. Korkein oikeus tuomitsi hallintovaliokunnan puheenjohtajan Halla-ahon uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoihin. Soini ei halua vaihtaa valiokunnan puheenjohtajaa, jonka tulisi noudattaa Suomen lakia puhattamaan että hänen tulisi toimessaan katsoa nimenomaan ylisen turvallisuuden ja ulkomaalaisasioiden perään.
Paavo Luokkala