maanantai 11. kesäkuuta 2012

Yle: Turvapaikkoja myönnettiin aiempaa enemmän

Yle Uutiset: Turvapaikkoja myönnettiin aiempaa enemmän 11.6.2012
Maahanmuuttovirasto: Turvapaikkoja myönnettiin alkuvuonna aikaisempaa enemmän

Hakijamäärät ovat laskussa. Muun muassa syyrialaisten osuus turvapaikanhakijoista on kasvanut selvästi.

Turvapaikkoja on myönnetty alkuvuonna aiempaa enemmän. Etenkin syyrialaisten turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut. Hakijamäärät ovat laskeneet viime vuodesta.

125 ihmistä sai tammi-huhtikuussa turvapaikan Suomesta. Se on 10 prosenttia kaikista turvapaikkapäätöksistä. Luku on kasvanut viime vuodesta viidellä prosentilla.

Varsinkin syyrialaisten ja Serbian kansalaisten hakemusten määrä kasvoi selvästi, kun taas somalialaisia oli turvapaikanhakijoina tammi-huhtikuussa aiempaa vähemmän. Turvapaikkahakemuksia tekivät eniten irakilaiset ja venäläiset.

Turvapaikkaa haki Suomesta tammi-huhtikuussa 795 ihmistä, mikä on 14 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2011. Edellisvuoteen verrattuna hakijamäärä on vähentynyt ajanjaksolla jopa 47 prosenttia.

________________________________________

Maahanmuuttovirasto: Turvapaikkoja myönnettiin alkuvuonna aikaisempaa enemmän

Tammi–huhtikuussa 2012 tehtiin päätös 1 213 henkilön turvapaikkahakemukseen. Heistä 37 prosenttia (450 henkilöä) sai myönteisen päätöksen, eli joko turvapaikan tai oleskeluluvan jollakin perusteella. Vuonna 2011 samalla aikavälillä myönteisen päätöksen sai 38 prosenttia hakijoista (503 henkilöä).

Turvapaikkoja myönnettiin aikaisempia vuosia enemmän. Tammi–huhtikuussa turvapaikan sai Suomesta 125 henkilöä, mikä on 10 prosenttia kaikista päätöksistä. Vuoden 2011 samana ajankohtana turvapaikkojen osuus oli 5 prosenttia ja tätä aikaisempina vuosina 2–3 prosenttia.

Muutosta hakijoissa ja ratkaisukäytännöissä

Myönnettyjen turvapaikkojen määrä on lisääntynyt muun muassa siksi, että Syyrian kansalaisten osuus turvapaikanhakijoista on kasvanut selvästi. Heidän jättämiensä hakemusten määrä lähti kasvuun kesällä 2011.

Turvapaikkojen määrää on lisännyt myös korkeimman hallinto-oikeuden alkuvuodesta 2012 antama vuosikirjaratkaisu, joka on ohjannut seksuaaliseen vähemmistöön kuuluvien turvapaikanhakijoiden kansainvälisen suojelun arviointia. Vuosikirjaratkaisun jälkeen Maahanmuuttovirasto tarkisti ratkaisukäytäntöään, ja viime aikoina yhä useampi seksuaaliseen vähemmistöön kuuluva on saanut turvapaikan.

Jos turvapaikan saamisen edellytykset eivät täyty, hakijalle voidaan myöntää oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella, joka on seuraavaksi vahvin kansainvälisen suojelun lupa. Myönteisten päätösten määrä tällä perusteella väheni 9 prosenttiyksiköllä vuoden 2011 alkuun verrattuna.

Yksi syy toissijaisen suojelun perusteella myönnettyjen oleskelulupien vähenemiseen lienee se, että vuoden 2011 alusta lähtien tietyistä Irakin lääneistä tuleville hakijoille myönnettiin vähintään oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella. Tämä nosti näiden päätösten määrää kyseisen vuoden alussa hetkellisesti. Vuoden 2011 alkupuolella virastossa oli ratkaistavana ensimmäisten turvapaikkahakemusten lisäksi esimerkiksi sellaisia Irakin kansalaisten hakemuksia, jotka palautuivat virastoon tuomioistuimista käsiteltäväksi uuden linjauksen mukaisesti. Oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella myönnettiin vuoden 2011 tammi–huhtikuussa 170 irakilaisille, kun tänä vuonna samaan aikaan luvan samalla perusteella sai 77 irakilaista.

Lähes puolet sai kielteisen päätöksen

Vuoden 2012 ensimmäisellä vuosikolmanneksella kielteisen päätöksen sai 48 prosenttia hakijoista (582 henkilöä). Kielteisistä päätöksistä 35 prosenttia oli Dublin-päätöksiä, joiden kohdalla hakemusta ei tutkita Suomessa. Jos hakija on aiemmin hakenut turvapaikkaa jostain muusta Dublin-asetusta soveltavasta valtiosta, tämä maa on velvollinen ottamaan hakijan takaisin ja käsittelemään hänen hakemuksensa.

Hakijamäärät ovat laskeneet

Turvapaikkaa haki Suomesta tammi–huhtikuussa 795 henkilöä, mikä on 14 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2011 samalla aikavälillä (2011: 924). Vuoden 2010 tammi–huhtikuuhun verrattuna hakijamäärä on vähentynyt 47 prosenttia (2010: 1 505).

Yksintulleita alaikäisiä turvapaikanhakijoista oli 37. Tämä on 24 prosenttia vähemmän kuin tammi–huhtikuussa 2011, jolloin alaikäishakijoita saapui 51.

Eniten turvapaikkahakemuksia tekivät tammi–huhtikuussa 2012 irakilaiset (176), venäläiset (66), syyrialaiset (53), somalialaiset (48) ja afganistanilaiset (47). Suurimmat hakijaryhmät ovat pysyneet alkuvuonna 2012 pääosin samana kuin aikaisempina vuosina, mutta maiden keskinäinen järjestys on osittain vaihtunut.

Suurin muutos on ollut Syyrian ja Serbian kansalaisten jättämien hakemusten määrän kasvu. Samaan aikaan Somalian kansalaisten määrä turvapaikanhakijoina laski selvästi aiempiin vuosiin verrattuna. Tammi–huhtikuussa 2012 hakijoita oli 48, kun vuonna 2011 samalla aikavälillä turvapaikkaa haki 120 somalialaista.

Tarkempi tilastokatsaus verkossa

Tarkempi katsaus tammi–huhtikuun 2012 turvapaikka-asioista suomeksi löytyy Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta www.migri.fi > Tilastot > Turvapaikka- ja pakolaistilastot.