maanantai 11. kesäkuuta 2012

Yle: Oikeusoppinut: Kansanedustajan ei pitäisi arvostella yksittäistä tuomiota

Yle Uutiset: Oikeusoppinut: Kansanedustajan ei pitäisi arvostella yksittäistä tuomiota 11.6.2102
Karjalainen, pääkirjoitus: Halla-aho sai oikeuden mukaan
Iltalehti/STT: Puolueet erimielisiä Halla-ahon kohtalosta
MTV3/STT: Soini ei kommentoi Halla-ahon KKO-heittoa
Yle Uutiset: Eduskunnassa haluja puuttua Halla-ahon asemaan
Yle Uutiset: Östman: Halla-Ahon tuomio oli tiedossa

Oikeustieteen professori Kaarlo Tuori pitää ongelmallisena, että kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) arvostelee korkeimmasta oikeudesta saamaansa tuomiota. Tuomioistuinten yleistä linjaa saa hänen mukaansa kuitenkin kommentoida.

Kansanedustaja Jussi Halla-aho sanoi tänään tiedotteella, että hänen korkeimmasta oikeudesta saamansa rikostuomio on vain muutaman ihmisen henkilökohtainen tulkinta, ei mikään "taivaallinen totuus". Halla-aho pitää saamaansa tuomiota epäoikeudenmukaisena.

Haastatteluita Halla-aho ei edelleenkään anna ja vetoaa sairauslomaan.

Oikeustieteen professori Kaarlo Tuori Helsingin yliopistosta sanoo, että kansanedustajan ei pitäisi arvostella yksittäistä tuomioistuimen ratkaisua. Se on vastoin vallan kolmijako-oppia.

- Yksittäisten tuomioiden arvostelu on aina ongelmallista, riippumatta siitä onko itse osallisena asiassa vai ei, Tuori sanoo.

Tuorin mukaan kansanedustajien puuttuminen yksittäiseen tuomioon on omiaan horjuttamaan luottamusta tuomioistuinlaitoksen itsenäisyyteen. Tuorin mukaan arvostelusta ei tee hyväksyttävää se, että tuomion kohteena on kansanedustaja itse.

- Se tekee asian psykologisesti ymmärrettävämmäksi, mutta ei hyväksyttävämmäksi. Kolmijako-oppi lähtee siitä, että lainsäädäntövallan ja toimeenpanovallan käyttäjät tyytyvät tuomioistuinlaitoksen lainvoimaisiin tuomioihin, Tuori sanoo.

Tuorin mukaan kyse on ennen kaikkea poliittisesta moraalista, ja mahdolliset seuraamukset ovat poliittisia.

Tuori sanoo myös, että tuomioistuinten yleistä linjaa kansanedustajien on luvallista ja suotavaakin kommentoida.


_____________________________________________________

Karjalainen, pääkirjoitus: Halla-aho sai oikeuden mukaan

Korkein oikeus kovensi nykyisen perussuomalaisten kansanedustajan Jussi Halla-ahon tuomiota vuonna 2008 julkaistusta blogikirjoituksesta. Päiväsakkojen määrä kasvoi, ja tuomioon lisättiin kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Käräjä- ja hovioikeuksissa tuomio tuli vain uskonrauhan rikkomisesta.

Halla-aholla on tähtäimessä nyt puheena olevassa kirjoituksessa – niin kuin useissa muissakin kirjoituksissaan – nimenomaan kiihottaminen kansanryhmää vastaan, joten korkeimman oikeuden tuomiossa on päästy asian ytimeen.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kuvasi Ylen teksti-tv:n uutisissa rangaistusta oikeudenmukaiseksi.

Halla-ahon oletetaan valittavan tuomiosta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Sen ratkaisua voi odottaa mielenkiinnolla.

Suomalaisen tapa- ja oikeuskulttuurin rajat Halla-aho on joka tapauksessa ylittänyt ja onkin joutunut suitsimaan suutaan.

Sakkotuomio ei vaikuta Halla-ahon asemaan kansanedustajana. Hallintovaliokunnan puheenjohtajana oikeuden päätös lyö kuitenkin leimansa paitsi Halla-ahoon myös hänen puolueeseensa. On ihme, ellei Soini vaihda henkilöä seuraavien valtiopäivien alussa.

_______________________________________________________


Iltalehti/STT: Puolueet erimielisiä Halla-ahon kohtalosta

Eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajan Jussi Halla-ahon (ps.) päätä pompotellaan eduskuntaryhmien kesken.

Halla-aho ilmoitti maanantaina, ettei aio erota valiokuntansa johdosta. Suurimman eli kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuori kehottaa edelleen perussuomalaisia käsittelemään Halla-ahon rikostuomiota.

- Olisi jotenkin tyylikästä ja suotavaa, että perussuomalaiset jotenkin käsittelisivät tämän asian sen sijaan, että antavat lausuntoja, että eivät käsittele, Vapaavuori sanoi.

Vapaavuori muistuttaa eduskunnan "vankkumattomasta" perinteestä, että muut ryhmät suhtautuvat pidättyväisesti toisten ryhmien sisäisiin valintoihin.

Halla-ahon eroa ovat vaatineet muun muassa vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Annika Lapintie ja RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mikaela Nylander.

Halla-aho antoi maanantaina tiedotteen, jossa hän korosti, että sakkotuomiolla ei ole vaikutusta myöskään hänen jäsenyyteensä eduskuntaryhmässä eikä hänen ehdokkuuteensa kuntavaaleissa.

Hänen mielestään korkeimman oikeuden päätöstä ei kannata pitää "minään taivaallisena totuutena", koska se on vain muutaman ihmisen henkilökohtainen tulkinta.

- Kuten sanottua, itse en aio erota, eikä perussuomalaisten eduskuntaryhmä aio ryhtyä valiokuntapuheenjohtajuuksien osalta uudelleenjärjestelyihin. Mikäli muut ryhmät katsovat sen tarpeelliseksi, ne voivat luonnollisesti edistää vaateitaan hyväksi katsominsa keinoin, Halla-aho totesi.

"Saa nyt nähdä"

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner nyökyttelee samassa hengessä.

- Tietysti nämä Vapaavuoret, Lapintiet, Nylanderit, nehän voivat viedä Halla-ahon puheenjohtajuuden puhemiesneuvostoon, jos ovat tosissaan, Ruohonen-Lerner sanoi.

Kokoomuksen Vapaavuori ei osaa sanoa, aiheuttaako perussuomalaisten kanta toimia muiden ryhmien taholta.

Hän pitää mahdollisena, että saattaa jossain vaiheessa keskustella asiasta Ruohonen-Lernerin tai perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin kanssa. Asia saattaa nousta esille myös esimerkiksi hallitusryhmien kesken.

- Saa nyt nähdä, kuinka kuumina tunteet tässä asiassa käyvät, Vapaavuori sanoi.

________________________________________________


MTV3/STT: Soini ei kommentoi Halla-ahon KKO-heittoa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei ryhdy kommentoimaan kansanedustaja Jussi Halla-ahon (ps.) heittoa korkeimmasta oikeudesta.

Halla-ahon mukaan hänen saamaansa sakkotuomiota rasistisesta rikoksesta ei voi pitää "minään taivaallisena totuutena", vaan se on muutaman ihmisen henkilökohtainen tulkinta.

Soini sanoi tänään STT:lle, että ei kommentoi yksittäisiä nostoja, ja Halla-aho vastaa itse tiedotteestaan.

Soini sanoo, että hän on lukenut koko tiedotteen, jossa Halla-aho muistuttaa, ettei ollut kansanedustaja kun kirjoitti kirjoituksen, josta tuomio tuli. Halla-aho huomauttaa myös, että käräjä- ja hovioikeus tulivat päinvastaiseen tulokseen kuin KKO.

Soini korostaa, että sanoi sanottavansa Halla-ahon asemasta jo viime perjantaina eli perussuomalaiset eivät asiaan enää kajoa.

– Kai ne, jotka eroa vaativat, sille asialle jotain tekevät, Soini sanoi.

_____________________________________________________

Yle Uutiset: Östman: Halla-Ahon tuomio oli tiedossa

Kansanedustaja Peter Östman (kd.) ennakoi Jussi Halla-Ahon (ps.) saaman tuomion aiheuttavan paljon keskustelua. Hän kuitenkin muistuttaa, että tuomiouhka oli kaikkien tiedossa, kun Halla-Aho valittiin eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi.

Kaikkien olisi pitänyt jo siinä vaiheessa harkita, onko Halla-Aho oikea ihminen siihen tehtävään, sanoo Östman.

Peter Östman arvioi Halla-Ahon saaman tuomion heijastuvan muidenkin blogikirjoittajien teksteihin.

- Kyllä varmaan nyt kaikkien pitää harkita, mitä blogeissa ja sosiaalisessa mediassa kirjoitetaan, sanoo Östman, jonka mukaan kristilisdemokraattejakin vastaan on kirjoitettu härskejäkin tekstejä.

Halla-Aho sai Korkeimmasta oikeudesta tuomion uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.