tiistai 19. kesäkuuta 2012

Helsingin Uutiset: Lautakunta kiisteli järjestöavustuksista

Helsingin Uutiset: Lautakunta kiisteli järjestöavustuksista 19.6.2012

Sosiaalilautakunta myönsi viime kokouksessaan avustuksia muun muassa sosiaali- ja vammaispalveluja-, päihdepalveluja ja maahanmuuttajien palveluja tarjoaville järjestöille.

Aikuisten palvelujen vastuualueeseen kuuluvien avustusten yhteissumma on tänä vuonna hieman yli neljä miljoonaa euroa.

Sosiaalipalveluissa avustukset on kohdennettu erityisesti syrjäytymisen ehkäisyyn, arjessa selviytymisen tukemiseen sekä vertaistukitoimintaan.

Maahanmuuttajajärjestöissä avustukset kohdennetaan maahanmuuttajien integroitumista ja osallistumismahdollisuuksia edistävään toimintaan, syrjäytymisen ehkäisyyn sekä omaehtoisen suoriutumisen tukemiseen.

Lautakunta myönsi 23 maahanmuuttajia tukevalle järjestölle yhteensä 609 700 euroa. Lautakunnan jäsen Antti Valpas (ps) teki kokouksessa vastaehdotuksen, jossa Helsingin Diakonissalaitokselta olisi vähennetty 80 000 euroa. Lautakunta hylkäsi vastaehdotuksen äänin 5-2.

Diakonissalaitos pyörittää Bulgarian ja Romanien romanien päiväkeskus Hirudoa. Keskus nousi otsikoihin viikonloppuna, kun HBL uutisoi, että keskuksen liepeillä näkyy merkkejä, jotka viittaavat ihmiskauppaan.

Maahanmuuttajajärjestöjen suurin yksittäinen avustusten saaja oli Monika-Naiset Liitto ry, jolle myönnettiin 210 000 euroa. Monika-Naiset Liitto oli julkisuudessa viime viikolla, kun MTV3 kertoi, että Raha-automaattiyhdistys aikoo selvittää liiton RAY:lta saamien avustusten käyttöä. RAY on myöntänyt liitolle noin 2,5 miljoonaa. Monika-Naiset Liitto on kiistänyt epäilyt.

Uusia hakijoita oli kolme, joista African Care sai 2 000 euroa naisten ja tyttöjen vertaisryhmätoimintaan.

Toisen uuden hakijan, Monikulttuurinen kansainvälinen hyvinvointi ja taideyhdistys IRIDA ry:n hakemus hylättiin, koska toiminnasta ei ole näyttöä. Myös pääkaupunkiseudun monikulttuurijärjestöjen yhtestyöverkosto Moniheli ry:n hakemus hylättiin, koska kyseessä on järjestöjen kattojärjestö, eikä sen toiminta kohdistu kuntalaisiin.