MTV3: Nimittelyt ja huutelut kirjataan ylös – rasismikartta tuo arkipäivän rasismin näkyville 14.4.2013
Suomeen on perustettu rasismikartta, johon etnisten vähemmistöjen edustajat voivat kirjata kokemuksiaan rasismista.
Vasta pari viikkoa toiminut kartta sisältää jo nyt lyhyitä tarinoita suomalaisesta arkitodellisuudesta: ”Koen joka päivä koulukiusaamista Riihimäellä. Olen itse vietnamilaistaustainen, tuntuu ettei opettajia kiinnosta pätkääkään. Kerrankin opettaja näki kun minua tönittiin ja nimiteltiin, opettaja vain käveli ohi hymy kasvoilla.”
Nettisivustolla kertomukset lajitellaan sen mukaan, onko kyseessä huutelu, nimittely, koulukiusaaminen, pahoinpitely tai vaikka vihamielinen tuijottaminen. Yleisintä näyttää olevan julkisella paikalla tapahtuva huutelu.
”Matkustin bussi ja kaksi miestä huusi neekeri allahu akbur ”
Vakavampiakin tarinoita löytyy:
”Kolme vaaleaihoista miestä oletti, että tummaihoinen nuorukainen Kajaanissa ei ollut suomalainen (vaikka oikeasti tämä oli syntynyt Suomessa). Miehet rikkoivat tummaihoisen polkupyörän kumit ja suihkuttivat kyynelkaasua tämän silmiin. Tämän jälkeen he yrittivät sitoa tummaihoisen auton perään kiinni raahatakseen tätä liikkuvan auton vanavedessä, mutta paikalliset estivät tämän. Asia ei ole edennyt edes syyteharkintaan, mikä kertoo poliisin asenteellisuudesta Kainuussa.”
Sivuston taustalta löytyy yllättävä taho, Jyväskylän Adventtiseurakunta. Pastori Ansku Jaakkola kertoo idean rasismikartan syntyneen seurakuntaa kuohuttaneen tapauksen pohjalta.
– Eräs seurakuntaan kuuluva ulkomaalaistaustainen jäsen pahoinpideltiin todella vakavasti. Ajattelimme, että tällainen ei vetele, sanoo Jaakkola.
Hän yllättyi monien muiden tavoin siitä, millaista rasismi voi vaikkapa Jyväskylässä olla.
– Haluamme vaikuttaa siihen, että Suomi voisi olla turvallinen paikka olla ja elää kaikenlaisille ihmisille, ettei kenenkään tarvitsisi kokea väkivallan uhkaa, sanoo Jaakkola.
Rasismikartta löytyy nyt jo myös nuorisojärjestöjen yhteisen Allianssi ry:n sivuilta.
– Me pidetään tätä hyvänä. Rasismikokemukset ovat sellaisia, jotka usein jäävät pimentoon. Poliisille ilmoittamisen kynnyskin on korkea. Kartan hyöty on se, että tehdään nämä rasismikokemukset näkyväksi, sanoo yhdenvertaisuussuunnittelija Heli Markkula.
Idea Egyptistä
Kun pastori Ansku Jaakkola mietti keinoja puuttua rasismiin, hän muisti Egyptissä käyttöön otetun seksuaalista häirintää kuvaavan kartan.
– Siellä häirintää on paljon ja se on saatu todennettua tällaisen netissä olevan kartan avulla, tietää Jaakkola.
Rasismikartta on saanut hyvän vastaanoton, mutta sitä on yritetty myös sabotoida.
– Ensiksi siihen reagoivat lähinnä rasistit. He ovat käyttäneet paljon aikaa ja energiaa tehtaillakseen sinne viestejä, kertoo Jaakkola.
Seurakunnan vapaaehtoiset käyvät viestit läpi päivittäin ja siirtävät näkyville vain asialliset tekstit. Jaakkola muistuttaa, että sivusto on tarkoitettu etnisille vähemmistöille, joilla on tätä kautta mahdollisuus kertoa rasismikokemuksiaan Suomesta.
– On erikoista, että kun me puolustamme joitakin ihmisiä, toiset kokevat, että olemme heitä vastaan. Jos puolustaa maahanmuuttajia, se ei tarkoita, että olisi suomalaista kantaväestöä vastaan, sanoo Jaakkola.
Hänen mukaansa rasismikarttaa tarvitaan, jotta tiedetään, minkälaisessa ympäristössä maahanmuuttajat joutuvat elämään.
– He eivät kauhean helposti kerro, mitä heille täällä tapahtuu. He eivät halua vaikuttaa epäkiitollisilta, kun ovat päässeet Suomeen – moni on viettänyt pakolaisleireillä toistakymmentä vuotta, kertoo Jaakkola.
Kielimuuri vaikeuttaa
Rasismikarttaa ei ole vielä varsinaisesti markkinoitu maahanmuuttajille, joten sana on kiirinyt vasta suusta suuhun. Jo nyt nähdään, että kielimuuri on iso ongelma asioiden esille tuomisessa.
– Emme ole voineet laittaa kaikkia viestejä eteenpäin, koska tapahtuma ei käy ilmi riittävän selvästi kieliongelmien vuoksi, harmittelee Jaakkola.
Osasta saa selvää liiankin hyvin. ”Joukko valkoihoisia miehiä huusi Lohjalla Karjaalle menevässä bussissa mustaihoiselle miehelle, että tämä on kakan värinen ja että hänen tulisi palata Somaliaan. Häntä sanottiin myös muslimiterroristiksi.”
Jaakkola toivoo, että kartta on jonkinlainen ensiaskel sille, että Suomessa ryhdytään kiinnittämään huomiota myös pieneen arkipäivän rasismiin, jota tapahtuu joka päivä turuilla ja toreilla.
– Rasismi muistuttaa koulukiusaamista siinä mielessä, että se ei pääty ellei yhteisö puutu siihen. Nyt on herätty, katsotaan mihin tämä johtaa, sanoo Ansku Jaakkola.
Allianssissa nähdään, että kartan silmäily voi olla terveellistä myös kantaväestölle.
– Ihmisillä saattaa olla käsitys, että rasismia on se, kun skinit hakkaa tummaihoisia. Rasismikartta tuo ongelman konkreettisemmin esille, uskoo Allianssin Heli Markkula.