tiistai 2. huhtikuuta 2013

MTV3: Islam-asiantuntija viittaa kintaalla muslimisaarnaajalle: Mies edustaa "extremeä hihhuliporukkaa"

MTV3: Islam-asiantuntija viittaa kintaalla muslimisaarnaajalle: Mies edustaa "extremeä hihhuliporukkaa" 2.4.2013
Helsingin Sanomat: Supo: Radikaalisaarnaajien vierailuja vaikea estää – järjestäjä väistelee vastuuta

Professori Jaakko Hämeen-Anttila Helsingin yliopistosta pitää Suomessa vierailleen muslimisaarnaajan puheita täytenä palturina. Radikaali muslimisaarnaaja Anjem Choudary luennoi Helsingissä kiirastorstaina.

Hämeen-Anttilan mukaan saarnaaja edustaa "extremeä hihhuliporukkaa", joten puheita ei kannata ottaa vakavasti.

– Tällaiset luennoitsijat edustavat vain hyvin pieniä piirejä, islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila sanoo.

Vastaavanlaisia jyrkkiä radikaaleja muslimisaarnaajia on Hämeen-Anttilan mukaan Euroopassa ehkä muutama kymmenen.

– Pakistan ja Saudi-Arabia rahoittavat useimmiten jyrkemmän linjan muslimijohtajia, mutta kyseinen Anjem Choudary voidaan kyllä luokitella hyvin jyrkäksi. Ei näitä jyrkän linjan saarnaajia ole kovin paljon, ja niitä pitää Suomeenkin tuottaa ulkopuolelta, Hämeen-Anttila huomauttaa.

Hämeen-Anttila ei ole perehtynyt sen kummemmin radikaalin muslimisaarnaajan Suomeen tulon taustoihin, mutta arvelee, että mies pyrkii kiertämään kaikissa hieman pienemmissäkin maissa levittämässä viestiä.

– Toisaalta voihan olla, että hänet on täältäkin kutsuttu, mutta ehkä on kuitenkin todennäköisempää, että hänen taustaorganisaationsa haluaa kierrättää häntä, Hämeen-Anttila pohtii.

Lopun ajan ennustukset kuuluvat islamiin

Anjem Choudary on tunnettu muslimijohtaja Britanniassa, jossa hänen johtamansa Islam4UK-järjestö kiellettiin terrorismilain perusteella 2010.

– Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa on kova halu korostaa terrorin uhkaa, joten välillä tuntuu, että siellä hieman heppoisinkin perustein leimataan ihmisiä. Joukossa on toki oikeasti toimivia terrorijärjestöjä, mutta myöskin väkivaltaan yllyttäviä toimijoita. Tässä tapauksessa kysymys on käsittääkseni tästä jälkimmäisestä, Hämeen-Anttila sanoo.

Radikaali muslimisaarnaaja Anjem Choudary on puheessaan julistanut muun muassa sitä, kuinka "jumalamme laki tulee vielä hallitsemaan maailmassa ja korvaamaan ihmisten tekemät lait".

Hämeen-Anttila muistuttaa, että islamilaisessa maailmassa eskatologia eli viimeisten päivien kysymykset ovat ihan eri tavalla saarnoissa esillä kuin meillä. Meillä papit harvoin saarnaavat lopun tulemisesta. Islamilaisessa eskatologiassa historian loputtua koko maailma on islamilainen.

– Tämäntyyppiset ajatukset saattavat siis eskatologisessa kontekstissa nousta esille, joten niitä ei kannata ottaa tässä yhteydessä vakavasti, Hämeen-Anttila valaisee.

Supon mukaan mukaan järjestäytyneen radikaali-islamistisen tai muun terrorismin uhka suoraan Suomea kohtaan on edelleen vähäinen. Suomi ei esimerkiksi radikaali-islamististen näkökulmasta ole merkittävä kohdealue väkivaltaiselle toiminnalle.

_______________________________________

Helsingin Sanomat: Supo: Radikaalisaarnaajien vierailuja vaikea estää – järjestäjä väistelee vastuuta

Radikaalin muslimisaarnaajan Anjem Choudaryn puhetilaisuuden järjestämiselle ei tahdo löytyä vastuullisia. Helsingin Sanomat tavoitti Choudaryn yhteyshenkilön, joka vähättelee vastuutaan tilaisuuden järjestämisessä.

Video tilaisuudesta leviää verkossa, eikä suojelupoliisilla ole helppoja keinoja vastaavien tilaisuuksien estämiseksi.

Youtube-videopalveluun ladatulla videolla puhetilaisuudesta näkyy yleisössä enimmäkseen miehiä. Takarivissä vilahtaa pari naista. Tiistai-iltapäivään mennessä videota oli katsottu reilut 3 000 kertaa.

"Tästä syystä, rakkaat veljet, meidän täytyy puhdistaa maailma demokratioista, vapaudesta, sekularismista, monarkistisista järjestelmistä, kaikesta vääräuskoisten laeista", tilaisuuden pääpuhuja Choudary lausuu videolla englanniksi.

"Teidän tulee olla ylpeitä: kun he sanovat terroristi, se tarkoittaa että te harjoittelette. Kun he sanovat radikaali, se tarkoittaa että ette tee kompromisseja."

Suojelupoliisi ei kommentoi videon sisältöä.

"Huolissaan tästä ei tarvitse olla, mutta on hyvä tiedostaa se, että myös Suomessa on yhä enemmän radikaaleja ja yhteyksiä ulkomaisiin radikaaleihin", toteaa Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Liinu Lehto.

Tilaisuuden pääpuhuja Anjem Choudary vaikutti vuonna 2004 al-Muhajiroun-nimisessä järjestössä, joka kiellettiin Britanniassa uuden terrorisminvastaisen lainsäädännön nojalla. Myös Choudaryn seuraava järjestö, al-Ghurabaa, kiellettiin 2006. Vuonna 2008 Choudary perusti Islam4UK -järjestön, joka kiellettiin vuonna 2010. Puhetilaisuuden mainoksessa Choudaryn kerrottiin edustavan Sharia4Finland -nimistä järjestöä.

Miten on mahdollista, että Choudaryn puhetilaisuus pidettiin Suomessa?

"EU-kansalainen saa tulla maahan vapaasti. Maahantulokielto voidaan määrätä vain, kun henkilö on jo maassa. Se edellyttää, että henkilö on syyllistynyt rikokseen Suomessa", Lehto valottaa.

"Tosin liikkuvuutta voidaan rajoittaa ulkomaalaislain pykälän 156 perusteella: unionin kansalaisen maahantulon ja oleskelun edellytyksenä on, että heidän ei katsota vaarantavan yleistä järjestystä tai yleistä turvallisuutta."

Henkilön on muodostettava välitön ja riittävän vakava yhteiskunnan olennaiseen etuun vaikuttava uhka, jotta pykälää voitaisiin soveltaa. Ehdot ovat kovat, ja Lehdon mukaan pykälää ei ole koskaan sovellettu.

Lehto ei ota kantaa siihen, onko ulkomaalaislain soveltamista pohdittu tulevien puhetilaisuuksien varalle.

"Terrorismin ja sen torjunnan toimintaympäristö muuttuu myös Suomessa. Tilaisuus on siitä hyvä esimerkki. Vaikka maahantulon rajoittaminen ei kuulu meidän toimialaamme, on hyvä selvittää asia ja sen edellytykset."

Helsinkiläinen ravintoloitsija, jonka tiloissa puhetilaisuus järjestettiin, sanoutuu tiukasti irti tilaisuuden sisällöstä. Hänen mukaansa tilaisuuden järjestäjät kertoivat tilaa varatessaan vain, että puhuja on lakimies Britanniasta.

"Meillä on paljon tilaisuuksia, on häitä, on seminaareja. Olen tottunut luottamaan ihmisiin ja olen nyt hyvin pettynyt", ravintoloitsija Lukman Uaesa kertoo.

Helsingin Sanomien tavoittama puhetilaisuuden järjestäjien yhteyshenkilö kertoo vastanneensa vain vieraiden neuvomisesta paikalle. Ironista kyllä, henkilön puhelinnumero oli kirjoitettu tapahtuman mainokseen väärin.

Yhteyshenkilö kehottaa ottamaan yhteyttä tilaisuudessa puhuneeseen brittiläiseen Awat Karkukyyn, jonka kertoo hoitaneen järjestelyt.

Norjalaismedian mukaan Karkuky on Norjassa vankeusrangaistusta kärsivän, Yhdysvaltojen terroristijärjestöksi luokitteleman Ansar al-Islam -johtajan mullah Krekarin oppilas.

Karkukyn Suomessa oleskeleva yhteyshenkilö kertoo tavanneensa Karkukyn muutaman kerran, mutta korostaa että hänen roolinaan oli vain neuvoa kysyjille tapahtumapaikka.

Uusista puhetilaisuuksista yhteyshenkilöllä ei tällä erää ole tietoa, vaan hän kehottaa ottamaan yhteyttä Karkukyyn.