lauantai 27. huhtikuuta 2013

Itä-Savo: Into auttaa tarttui Savonlinnan naisiin

Itä-Savo: Into auttaa tarttui Savonlinnan naisiin 27.4.2013

Kaikesta huomaa, että savonlinnalainen kuvataideopettaja ja taidekirjansitoja Tuula Kähkönen on löytänyt elämäntehtävänsä.

– Menetin sydämeni täysin tälle pienelle tansanialaiselle kylälle ja sen ihmisille. Oman elämän asiat ovat syrjäytyneet tämän projektin tieltä. Koen nyt tärkeäksi tämän auttamistehtävän, hän kuvailee.

Kähkönen vietti viime syksynä kolme kuukautta kansainvälisessä taiteilijaresidenssissä, joka sijaitsee Arushan kaupungissa, Tansanian pohjoisosassa.

Nyt hän haluaa kaikin tavoin auttaa kylän lapsia ja naisia, jotka elävät kuivalla alueella köyhyydessä ja vaikeissa oloissa, mutta haluavat kovasti oppia uusia asioita ja kehittää kylän elämää paremmaksi.

Tuula Kähkönen on luennoinut Savonlinnassa Tansanian-kokemuksistaan muutamille ryhmille ja saanut monien auttamishalun heräämään. Seuraavan kerran Kähkönen luennoi ensi tiistaina Savonlinnan kesäyliopistolla.

Jo nyt esimerkiksi Pihlajaniemen martat ovat innostuneet auttamisesta ja haluavat lahjoittaa Mnenian kylän naisille poljettavan ompelukoneen. Savonlinnan seudun kädentaitajat ry:n naiset ovat keränneet Tansaniaan vietäväksi käsityötarvikkeita, kuten neulepuikkoja, virkkuukoukkuja, lankoja ja kankaita.

Marja-Liisa Ikonen käsityöyhdistyksestä on lähdössä Kähkösen kanssa Mneniaan kesäkuussa opettamaan naisille ompelutaitoja. Samalla he kartoittavat kylän avuntarvetta. Suunnitelmia ja ideoita erilaisista auttamismahdollisuuksista on jo nyt paljon.

- – Materia ei ole tärkeintä, vaan toisten ihmisten auttaminen. Tansanialaisten elämäntapa ja -asenne pitää nöyränä ja muistuttaa siitä, että meillä on joka tapauksessa paljon enemmän opittavaa heiltä kuin heillä meiltä.

Kähkönen aloittaa ensi syksynä myös taideprojektin suomalaisten ja tansanialaisten lasten kanssa.

Tuula Kähkönen kertoo kuvin ja sanoin tansanialaisten elämästä Savonlinnan kesäyliopistolla ti 30. huhtikuuta klo 13. Osoite: Puistokatu 5, kolmas kerros. Vapaa pääsy. Arpajaiset, joiden tuotto Mnenian kylän lasten ja naisten hyväksi.