tiistai 23. huhtikuuta 2013

Yle: Saaran mummola on Meksikossa

Yle: Saaran mummola on Meksikossa 23.4.2013

Suomessa asuu yhä enemmän kaksikulttuurisia perheitä, joissa toinen vanhemmista on suomalainen ja toinen ulkomaalainen. Perheet, joissa taiteillaan kahden erilaisen kulttuurin ja kahden eri kielen välillä, ovat saamassa nykyistä enemmän tukea valtakunnallisen projektin avulla.

6-vuotiaan vantaalaisen Saara del Angelin perheessä puhutaan suomen lisäksi espanjaa. Saaran isä Alberto on syntyisin Meksikosta, jossa asuu edelleen isän puolen sukulaiset.

Saaran vanhemmat ovat lapsen syntymästä saakka yrittäneet järjestelmällisesti puhua kumpaakin kieltä. Espanjan kieltä Saara tarvitsee esimerkiksi Meksikossa mummolassa ja serkkujen luona. Vanhemmat joutuvat määrätietoisesti tekemään työtä, jotta lapsi ymmärtää kahden eri kielen ja kulttuurin tarpeellisuuden.

- Ei se ollut niin helppoa silloin, kun Saara oli pienempi. Lapsellekin on tärkeää, että sen tekee näkyväksi, että minkä takia espanjaa pitää opetella. Että se ei ole vaan sen takia, että aikuiset käskevät, vaan että lapsi itse huomaa, että hän voi puhua myös espanjaksi toisten lasten kanssa, ymmärtää satuja, katsoa ohjelmia ja niin edelleen, Saaran äiti Tanja del Angel sanoo.

"Neuvoja ja tukea kaipaisi välillä"

Kun Saara vieraili ensimmäistä kertaa isänsä suvun luona Meksikossa, hän alkoi paremmin ymmärtämään, että miksi hänen kannattaa opetella myös espanjaa.

- Minun täti puhuu espanjaa ja melkein kaikki tuolta Meksikosta osaa puhua espanjaa mulle. Olen opettanut päiväkodissa kavereitani laskemaan espanjaksi, että kuinka monta meitä on, Saara iloitsee.

Tanja del Angel miettii, että neuvoja ja tukea kaipaisi välillä.

- Olisi hyvä, että siihen joskus saisi jotain tukea neuvolalta, päiväkodilta ja mahdollisesti tulevaisuudessa sitten koululta, että olisi itselläkin mahdollisuus tukea lasta kahden kielen ja kulttuurin kanssa. Muitakin lapsia, jotka ulkomailta muuttavat, tuetaan monella eri tavalla, del Angel sanoo.

Kaksikulttuuristen perheiden määrä kolminkertaistunut

Kaksikulttuuristen perheiden määrä on kolminkertaistunut 20 vuodessa Suomessa. Tällä hetkellä perheitä on noin 65 000. Kaksikulttuurisia perheitä on yhä enemmän myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Aikaisemmin ainoastaan pääkaupunkiseudulla toiminut, kaksikulttuurisia perheitä auttava Duo-projekti sai alkuvuodesta RAY:n rahoituksen siihen, että projekti laajennetaan valtakunnalliseksi. Tarkoituksena on neuvoa ammattilaisia neuvoloissa, päiväkodeissa ja kouluissa auttamaan ja ymmärtämään kaksikulttuuristen perheiden haasteita.

- Miten taataan lapselle hänen oikeutensa kahteen kieleen ja kahteen kulttuuriin? Miten taataan lapsen oikeus olla ylpeä molempien vanhempien taustoista ja miten taataan lapsen oikeus tavata molemmissa maissa asuvia sukulaisiaan, luettelee Duo-projektin projektipäällikkö Hanna Kinnunen kaksikulttuurisuuden haasteita.

Duo-projekti auttaa ja neuvoo internetin välityksellä pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvia kaksikulttuurisia perheitä. Duo tarjoaa myös palveluita ja toimintaa muun muassa erilaisten vertaisryhmien ja vapaaehtoistoiminnan muodossa.

Avioerot kolme kertaa yleisempiä

Kaksikulttuurisissa liitoissa avioerot ovat kolme kertaa suomalaisten avioeroja yleisempiä. Moni perhe perustetaan melko pian sen jälkeen, kun puolisot asettuvat toisen kotimaahan. Maahanmuutto ja vanhemmaksi tuleminen yhtaikaa muuttavat elämää paljon.

- Olisi hyvä, että esimerkiksi neuvolassa osattaisiin huomioida se, että se vie aika paljon voimavaroja vanhemmilta ja siltä vanhemmuudelta, että kun siinä on se kotoutumisprosessi samaan aikaan, sanoo Tanja del Angel.

- Kun ongelmat tunnistetaan ja tiedostetaan hankaluudet, niin jo ihan se auttaa ammattilaisia, neuvolan työntekijöitä, päiväkodeissa ja kouluissa kohtaamaan näitä perheitä ja olemaan heille tukena, sanoo Kinnunen.

Kahden kulttuurin perheiden määrä on kasvussa ympäri maailman.

- Ihmisillä on yksinkertaisesti vaan enemmän mahdollisuuksia tavata toisiaan ja rakastua, toteaa Kinnunen.

Mistä on kyse?
- Kaksikulttuuristen perheiden määrä on kolminkertaistunut 20 vuodessa Suomessa
- Kaksikulttuurisia perheitä auttava Duo-projekti sai alkuvuodesta RAY:n rahoituksen siihen, että projekti laajennetaan valtakunnalliseksi
- Tarkoituksena on neuvoa ammattilaisia neuvoloissa, päiväkodeissa ja kouluissa auttamaan ja ymmärtämään kaksikulttuuristen perheiden haasteita
- Kaksikulttuurisissa liitoissa avioerot ovat kolme kertaa suomalaisten avioeroja yleisempiä