Aamulehti: Turvapaikanhakijat pois sohvalta oppimaan kerhoihin 13.4.2013
Ylös, ulos ja kerhoihin! Turvapaikanhakijoilla on Mäntässä varaa valita 18 kerhosta tekemistä. Yes-projektin tavoitteena on aktivoida, kotouttaa, edistää kulttuurista vuorovaikutusta ja ehkäistä syrjäytymistä. Sitä rahoittaa Euroopan pakolaisrahasto.
– Pois sohvalta tekemään jotakin, etteivät päivät mene päätöstä odottaessa ja masentuessa, Suomen Punaisen Ristin Yes-projektikoordinaattori Annika Weckman sanoo.
Projekti on kolmevuotinen, ja se päättyy joulukuussa. Mäntän pilottimallia levitetään muihin vastaanottokeskuksiin. Seuraavaksi mallia esitellään huhti-toukokuussa Ruukissa, Rovaniemellä ja Kajaanissa.
Perjantaina iltapäivällä Mäntässä toimi kaksi kerhoa: miesten liikunta- ja kokkikerho. Tapsi-ruokaa laittavat irakilaiset valokuvaaja Saif Alqaisi ja parturi Yusef Ibrahim Hassan. He ovat jo saaneet myönteisen turvapaikkapäätöksen.
Alqaisi kuluttaa aikaansa opiskelemalla suomea, pelaamalla jalkapalloa, käymällä taide-, valokuvaus- ja kokkikerhossa. Hän perusti valokuvauskerhon turvapaikanhakijoille.
– Vapaa-aikana kuljen Mäntässä ja kuvaan eläimiä, hän kertoo.
Ei muuta tekemistä
Jalkapallokerhossa pelaava, somalialainen Yasiin Hassan Cadow sanoo, että ilman kerhoja turvapaikanhakijoilla ei ole muuta tekemistä kuin odottaa, maata, syödä ja masentua. Hänen mielestään ihmiset ovat iloisempia, sillä Ruoveden Ruhalassa maalla ei voinut muuta kuin katsella puita. Keskus muutti Ruovedeltä Mänttään viime vuonna.
Yes-projektin kerhoja vetävät sekä Spr:n ohjaajat että Mänttä-Vilppulan yhdistykset ja seurakunta. Kerhoja on erikseen naisille, miehille, lapsille ja teineille. Niissä puhutaan vain suomea, sillä kielenopiskelu on tärkeää ja tavoitteellista. Suosittuja ovat luonto-, keskustelu- ja liikuntakerho. Mänttä tutuksi -kerhossa tutustutaan paikkakuntaan.
Lauantaina teatteri Onnimanni esittää turvapaikanhakijoille maakuntalauluista koostuvan kabareen. Mukana on yhteislaulua suomeksi. Cadow menee esitykseen, sillä hän haluaa osallistua ja oppia kulttuuriamme.
– Esitys kertoo Suomesta. Se on aika hauska ja musiikin avulla kuljetaan yli kielirajojen, ohjaaja Elina Pitkänen miettii.
Ammattitaitoisia
Maahanmuuttajat osallistuvat työtoimintaan ja oikeisiin työkokeiluihin pitseriassa, vanhainkodilla tai talonmiehen apulaisena.
– Meillä on ammattitaitoisia asiakkaita, kuten sairaanhoitajia, ompelijoita, partureita, automekaanikkoja, suutareita ja leipureita, projektityöntekijä Pia Mäkelä esittelee ja toivoo, että ihmiset tutustuvat rohkeasti turvapaikanhakijoihin ja auttaisivat heitä kotoutumaan.