keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

MTV3: Leipäjonossa nyt kela-korttipakko – tuhatkunta asiakasta hävisi

MTV3: Leipäjonossa nyt kela-korttipakko – tuhatkunta asiakasta hävisi 3.4.2013

Helsinginkadun Hurstin valintaan, eli vähävaraisten ruoanjakopisteen asiakkailta vaaditaan tätä nykyä kela-kortin näyttäminen.

Vain henkilöllisyytensä todistaneet pääsevät sisään hakemaan ilmaista ruokaa. Toiminnanjohtaja Heikki Hursti kertoo, että auttamisjärjestö sai tarpeekseen ruoka-avun väärinkäyttäjistä.

– On ollut huhuja, että avustusjärjestöjen jakamaa ruokaa käytetään väärin, myydään eteenpäin. Tällaista tapahtui luultavasti Espoon ja Helsingin Myllypuron jakopisteissä, Hursti sanoo.

Kela-korttipakon käyttöönotolla oli välitön vaikutus. Ruokakassin hakijoiden määrä pieni tuntuvasti.

– Jotain on tapahtunut, koska ennen pääsiäistä annoimme tiedoksi, että ruoanjaossa tullaan pyytämään kela-kortteja näytettäväksi niin heti tuhat ihmistä väheni jonoista.

– Yli kolmeatuhatta ihmistä on aiemmin käynyt jakopäivinä tässä, niin viime keskiviikkona oli sitten noin kaksituhatta kaksisataa.

Leipäjonoasiakkaan henkilöllisyys tarkistetaan kahden kerran kokeilussa.

Väärinkäytösepäilyiden takia myös Hurstin vaatejakelu on nyt katkolla.

– Vaatejakeluihin tuli porukka, joka ei edes katsellut vaatteiden kokoa, vaan mättivät tavaraa suoraan säkkeihin. Jakopöydät meinasivat kaatua siinä. Laitoimme parin viikon tauon vaatejakeluun. Katsotaan sitten, mitä tapahtuu.

Ruokajakelu "luontaisetu"?

Hursti arvelee, että ilmaistavaran rohmuajat ovat ulkomailta, lähinnä Venäjältä ja Virosta.

– On ikävää, että apua käytetään väärällä tavalla hyväksi.

Hursti kertoo hiljattain kuulleensa myös espoolaisesta siivousfirmasta, joka oli rekrytoinut ulkomaalaisia työntekijöitä heikolla palkalla.

Alipalkatut työntekijät oli firman toimesta ohjattu ruoka-avun piiriin, koska firman mielestä ruokajakelu on suomalainen "luontaisetu" matalasti palkatuille työntekijöille.