maanantai 29. huhtikuuta 2013

Turun Sanomat: Ruandalaisäiti pelkää käännytystä – Maarian seurakunta otti suojiinsa

Turun Sanomat: Ruandalaisäiti pelkää käännytystä – Maarian seurakunta otti suojiinsa 29.4.2013
Yle: Ruandalaisäitiä ja -tytärtä uhkaa käännytys Turusta
Svenska Yle: Alphonsine skickas till osäkert Rwanda

Ruandalaisäiti ja hänen tyttärensä pelkäävät käännytystä Turussa. Käännytykseen liittyvän uhkan vuoksi Turun Maarian seurakunta on ottanut heidät suojiinsa.

Alphonsine Uwizeyimana ja hänen nuorin lapsensa Laurette Iradukunda saapuivat Ruandasta Suomeen 2008. He anoivat turvapaikkaa Suomesta vuonna 2010 suojeluntarpeen ja poliittisen vainon vuoksi: Alphonsine on oppositiopuolue FDU-Inkingin (United Democratic Forces) aktiivinen jäsen kuten hänen lähisukulaisensakin. Turvapaikkaa ei ole myönnetty, ja äiti ja tytär tullaan tiettävästi käännyttämään 2. toukokuuta.

Turun Maarian seurakunta on erittäin huolissaan äidin ja erityisesti tyttären turvallisuudesta. Seurakunta on vedonnut suomalaistuneen, alakoulua käyvän 10-vuotiaan tyttären puolesta muun muassa lastensuojeluviranomaisiin. Maarian seurakunnan mielestä käännytys takaisin Ruandaan olisi yksiselitteisesti heitteillejättö.

– Käsityksemme mukaan olosuhteet Ruandassa ovat äärimmäisen heikot. Katsomme, että Lauretten ja hänen äitinsä karkottaminen olisi suuri virhe ja aiheuttaisi heille äärimmäistä kärsimystä ja hätää. Uskomme vilpittömästi, että mikäli äiti ja tytär käännytetään Ruandaan, he joutuvat kadulle tai vankilaan. Mikäli äiti vangitaan, tytär jää ilman huoltajaa, Maarian seurakunnasta todetaan.

Korkein hallinto-oikeus on alkuvuonna hylännyt valitusluvan ensimmäisestä kielteisestä turvapaikkapäätöksestä. Maahanmuuttovirasto on hylännyt myös toisen turvapaikkahakemuksen, joka tehtiin Ruandan poliittisen tilanteen entisestään kovennuttua. Toisesta päätöksestä on tehty valitus Helsingin hallinto-oikeudelle, mutta valitusprosessin aikanakin Alphonsinea ja hänen tytärtään odottaa käännytys takaisin Ruandaan. Tilanteesta on oltu yhteydessä myös Euroopan ihmioikeustuomioistuimeen.

Alphonsinen poistuttua Ruandasta 2008 hänen miehensä pidätettiin poliittisista syistä. Vankilasta vapauduttuaan mies ja heidän kaksi lastaan pakenivat Ugandaan. Kansainvälinen Punainen Risti löysi lapset vuonna 2011 Ugandasta, mutta Alphonsinen miestä ei ole edelleenkään löydetty.

Poliittiset mielipiteet ja ilmaisunvapaus ovat Ruandassa vuoden 2010 vaalien jälkeen olleet ankarasti rajoitettuja. Hallituksen arvostelijoita, oppositiopoliitikkoja ja journalisteja uhkaillaan. Monia on pidätetty ja vainottu heidän mielipiteidensä vuoksi. Tästä kertoo muun muassa Human Rights Watch -organisaation vuosikertomus 2012. Myös YK on ilmaissut huolensa Ruandan poliittisesta tilanteesta.

_____________________________________

Yle: Ruandalaisäitiä ja -tytärtä uhkaa käännytys Turusta

Äiti ja 10-vuotias tytär ovat parhaillaan Turun Maarian seurakunnan suojissa. Perhe uhataan käännyttää kotimaahan torstaiyönä.

Poliittista vainoa pelkäävää ruandalaisäitiä ja hänen tytärtään odottaa käännytys takaisin Ruandaan torstaiyönä, ellei tilanteessa tapahdu muutosta.

Turun Maarian seurakunta on erittäin huolissaan äidin ja erityisesti tyttären turvallisuudesta. Seurakunta on vedonnut suomalaistuneen, alakoulua käyvän 10-vuotiaan tyttären puolesta muun muassa lastensuojeluviranomaisiin.

Maarian seurakunnan mielestä käännytys takaisin Ruandaan olisi yksiselitteisesti heitteillejättö.

- Käsityksemme mukaan olosuhteet Ruandassa ovat äärimmäisen heikot. Katsomme, että tyttären ja hänen äitinsä karkottaminen olisi suuri virhe ja aiheuttaisi heille äärimmäistä kärsimystä ja hätää. Uskomme vilpittömästi, että mikäli perhe käännytetään Ruandaan, he joutuvat kadulle tai vankilaan. Mikäli äiti vangitaan, tytär jää ilman huoltajaa, todetaan Maarian seurakunnasta

Aviomies edelleen kateissa

Äiti ja tytär saapuivat Ruandasta Suomeen 2008. He anoivat turvapaikkaa Suomesta vuonna 2010 suojeluntarpeen ja poliittisen vainon vuoksi. Äiti on oppositiopuolueen FDU-Inkingin eli United Democratic Forces:in aktiivinen jäsen kuten hänen lähisukulaisensakin.

Äidin poistuttua Ruandasta 2008 hänen miehensä pidätettiin poliittisista syistä. Vankilasta vapauduttuaan mies ja heidän kaksi lastaan pakenivat Ugandaan. Kansainvälinen Punainen Risti löysi lapset vuonna 2011 Ugandasta, mutta aviomiestä ei ole edelleenkään löydetty.
Valitus hallinto-oikeuteen kesken - silti karkotus odottaa

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi alkuvuonna valitusluvan ensimmäisestä kielteisestä turvapaikkapäätöksestä. Maahanmuuttovirasto puolestaan hylkäsi toisen turvapaikkahakemuksen, joka tehtiin Ruandan poliittisen tilanteen entisestään kovennuttua.

Toisesta päätöksestä on tehty valitus Helsingin hallinto-oikeudelle, mutta valitusprosessin aikanakin äitiä ja tytärtä odottaa käännytys takaisin kotimaahan.

Perheen tilanteesta on oltu yhteydessä myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

______________________________________

Svenska Yle: Alphonsine skickas till osäkert Rwanda

För fem år sedan flydde Alphonsine Uwizeyimana och hennes dotter Laurette från Rwanda. Alphonsine hör till landets oppositionsparti FDU-Inkingi och tvingades därför fly från sitt hemland.

På torsdag skickas hon och dottern Laurette tillbaka till Rwanda eftersom finska myndigheter anser att risken är liten att Alphonsine blir fängslad i hemland.

Alphonsine själv liksom hennes bror Sixtbert Musangamfura och Amnesty International tror däremot att Alphonsine med största sannolikhet kommer att bli fängslad.

Ifall Alphonsine blir häktad och sedemera fängslad är risken stor att Laurette hamnar på gatan eftersom man inte har några släktingar kvar i Rwanda. Sixtbert och deras två övriga syskon har alla uppehållstillstånd i Finland och Sverige.

Man har från finkt håll ansökt om att få skicka Alphonsine till Uganda där hennes två söner och man är på flykt, men de Ugandiska myndigheterna vill inte ta emot dem.

Församlingen försöker hjälpa

S:t Marie församling i Åbo skyddar Alphonsine och Laurette för tillfället man kan inte hindra polisen från att hämta familjen på torsdag.

Församlingen har vädjat till myndigheterna att ändra sitt beslut och man har också försökt göra fallet till en barnskyddsfråga, men utan framgång. På måndag skickade församlingen en vädjan till president Sauli Niinistö om att skjuta upp utlämningen av Alphonsine och Laurette.