keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Turun Sanomat: Vanhuksia ja liikuntavammaisia ryöstäneelle Varissuon liigalle pitkät tuomiot

Turun Sanomat: Vanhuksia ja liikuntavammaisia ryöstäneelle Varissuon liigalle pitkät tuomiot 3.4.2013

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut vankeusrangaistuksiin rikollisliigan, joka ryösti viime syksynä Turussa vanhuksia ja liikuntavammaisia tunkeutumalla väkivaltaa käyttäen heidän asuntoihinsa.

Tuomioista pisimmät olivat 5–7 vuotta vankeutta.

Joukko oli tyypillisessä tapauksessa vaaninut uhrejaan esimerkiksi bussissa tai liikekeskuksessa ja seurannut heitä sieltä kotiovelle. Ovella uhri oli työnnetty väkisin sisään.

Asunnoista oli viety rahaa ja muuta omaisuutta. Osa uhreista oli pakotettu luovuttamaan pankkikorttinsa tunnusluku joko pahoinpitelemällä tai väkivallalla uhkaamalla.

Pelotteluun oli käytetty toistuvasti teräaseita, kerran mahdollisesti jopa ampuma-asetta.

– Se on vaarallista touhua. Uhri voi kuolla vahingossakin, kun puukkoa pidetään kurkulla, varoittaa jutun tutkinnanjohtajana toiminut rikoskomisario Veli-Matti Soikkeli.

Ampuma-asetta ei poliisin etsinnöissä koskaan löydetty. Kuulusteluissa se selitettiin aidon näköiseksi kuulapyssyksi.

– Uhrilla on kyllä ollut täysi syy olettaa se aidoksi, kun piippu pannaan ohimolle, Soikkeli huomauttaa.

Kokenut poliisi pitää ryöstöjen tekotapaa poikkeuksellisen törkeänä.

– Mitään näin näin härskiä en ole kokenut koko urani aikana. Tekoihin myös suhtauduttiin vähätellen, eikä kukaan osoittanut minkäänlaista katumusta. Näitä ei pidetty paljon minään, Soikkeli siunailee.

Hänen mukaansa koplan kiinni saaminen on rauhoittanut kertaheitolla koko Varissuon lähiötä. Vuodenvaihteen jälkeen vastaavia ryöstöjä ei ole enää kirjattu.

Jutusta tekee tulenaran se, että kaikilla tuomituilla oli maahanmuuttajatausta, mutta kaikki kahdeksan asianomistajaa kuuluivat kantaväestöön. Kyseessä ei ollut kuitenkaan minkään yksittäisen kansallisuuden muodostama jengi, vaan sattumanvaraisesti valikoitunut joukko.

Tuomituista neljä oli täysi-ikäisiä ja yksi 17-vuotias. Teot tapahtuivat Varissuolla.

LUE LISÄÄ KESKIVIIKON TURUN SANOMISTA