tiistai 2. huhtikuuta 2013

Svenska Yle: Juutalaisvastaisuus blogissa - kiihotusta vai sananvapautta?

Svenska Yle: Juutalaisvastaisuus blogissa - kiihotusta vai sananvapautta? 2.4.2013

Poliisi on päättänyt jättää kokkolalaisen bloginpitäjän juutalaisvastaiset kirjoitukset syyttäjälle syyteharkintaan. Jussi Siitarinen rinnastaa blogissaan juutalaiset terroristeihin ja arvostelee voimakkaasti juutalaisten ja Israelin toimia. Poliisin haluaa syyttäjän arvioivan, onko aihetta viedä blogikirjoittaja oikeuteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Rikosylikomisario Teemu Heikkinen Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren poliisilaitokselta sanoo, että tutkinta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ei ole jokapäiväistä. Esimerkiksi viime vuonna koko maassa tutkittavana oli 46 tapausta ko. nimikkeellä. Keski-Pohjanmaalla tapauksia on vuosittain muutamia.

- Tässä joutuu tekemään oikeudellista harkintaa siitä, onko joku mielipide tai seikka sananvapauden piirissä, ylittääkö se sen vai tuleeko kyseeseen kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Harkitsemme myös, onko jossakin kirjoituksessa solvattu tai paneteltu jotain kansanryhmää.

- Tämä on nyt sellainen asia, joka on laitettava syyttäjälle arvioitavaksi, sanoo Teemu Heikkinen.

Heikkinen kertoo, että sanomisten rajojen tutkimisessa on seikkoja, joihin voidaan vedota tutkinnassa.

- Lopullisen rajankäynnin käy syyttäjä ja viime kädessä tuomioistuin. Tässä punnitaan nyt kahta hyvin merkityksellistä asiaa, sananvapautta ja toisaalta vakavaa rikosnimikettä.

Vihje Helsingin nettipoliisilta

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren poliisilaitos sai vihjeen blogin tutkimisesta pääkaupungin nettipoliisilta. Samaan aikaan tutkittavana on muun muassa Kärkkäisen Magneettimedian juutalaisvastaisia kirjoituksia.

- Itse luulen, että kyse on yksittäisten ihmisten mielipiteestä ja kirjoituksista. En näe, että tässä olisi mitään organisoitua systeemiä näitten asioitten takana, arvioi rikosylikomisario Teemu Heikkinen.

Paikallispoliisissa ei systemaattisesti seurata kirjoittelua. Kansalaiset saattavat tehdä asiasta ilmoituksia, ja valtakunnallinen nettipoliisi käy läpi mm. blogeja.

- Mielipiteitä saa olla, mutta se, että yksittäistä ryhmää lähdetään panettelemaan, se on ilmiönä vaarallista.

Teemu Heikkisen mukaan yksittäisissäkin tapauksissa on oltava pelisäännöt, mitä saa ja mitä ei saa kirjoittaa.

- Näihin asioihin on suhtauduttava kaikella vakavuudella, niin yksilötasolla kuin organisatorisesti. Rajankäynti on vaikeaa, mutta poliisi suhtautuu näihin asioihin kaikella vakavuudella.

Siitarinen: "Älytöntä!"

Kokkolalainen Jussi Siitarinen pitää käsittämättömänä asian siirtymistä syyttäjälle.

- Tässä on kyse pelkästään siitä, että juutalaisia ei saisi arvostella. Haluan tuoda esiin yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita, sanoo Siitarinen. Hänen mukaansa valtamedia ei niistä kerro.

Siitarinen ihmettelee myös, että Israelin ja juutalaisten tekemisiin ei puututa.

- Jos yksittäiset ihmiset uskaltavat sen tehdä, niin heitä ruvetaan yhteiskunnassa vainoamaan, sanoo Siitarinen.

Mistä on kyse?
- Poliisi on jättänyt juutalaisvastaisia kirjoituksia julkaisseen kokkolalaisen blogikirjoitukset syyteharkintaan.
- Vihjeen Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren poliisilaitos sai pääkaupungin nettipoliisilta.
- Kirjoituksista tutkitaan, noudattavatko ne sananvapautta vai ovatko ne kiihottamista kansanryhmää vastaan.
- Blogikirjoittajan mukaan totuudenpuhujia vainotaan.