lauantai 27. huhtikuuta 2013

Yle: Valtio lupaa kunnille vihdoin selkeät ohjeet paperittomien hoidosta

Yle: Valtio lupaa kunnille vihdoin selkeät ohjeet paperittomien hoidosta 27.4.2013
Helsingin Sanomat: Paperittomien terveydenhoito synnytti kiistan Helsingissä

Jos laittomasti maassa olevalla tai vaikkapa romanikerjäläisellä on päässä haava, terveyskeskuslääkäri ompelee sen. Mutta jos raskaana oleva nainen haluaisi päästä neuvolaan, se ei onnistu. Nyt sosiaali- ja terveysminsiteriö lupaa kunnille selkeät ohjeet millainen ei-kiireellinen, mutta välttämätön hoito kuuluu potilaille, joilla ei ole kotipaikkaa Suomessa.

Jos laittomalla maahanmuuttajalla tai romanikerjäläisellä on jalka poikki, se kipsataan terveyskeskuksessa tai sairaalassa. Mutta jos on raskaana, neuvolaan ei pääse. Jos sairastaa sokeritautia, joka hoitamattomana voi tappaa, terveykeskuslääkäri ei todennäköisesti ota vastaan, koska kyse ei ole kiireellisestä hoidosta.

Paperittomien klinikalla on Helsingissä on hoidettu jo satoja ihmisiä, jotka eivät saa muualta hoitoa. Joitakin kansalaisia toiminta kismittää, myös jotkut lääkärit ovat hyvin näreissään siitä, että lääkärit hoitavat vapaahtoisesti laittomasti maassa olevia tai romanikerjälisiä.

- Jotkut ihmiset suhtautuvat todella, todella negatiivisesti meihin ja vetoavat siihen, että me hoidamme täällä rikollisia ja vaan hyysätään Suomessa olevia rikollisia tai tänne sosiaaliturvan perässä tulevia ihmisiä, kertoo palvelualueen johtaja Pekka Tuomola Helsingin Diakonissalaitoksesta.

- Eihän rikoksia saa tehdä, mutta jos rikoksen tekijä tarvitsee lääkäriä, niin kyllähän häntäkin pitää auttaa.

- Mutta me emme katso täällä, että laittomasti maassa olevat ovat rikollisia sen takia, että he ovat laittomasti maassa. Syyt laittomasti maassa olemiseen ovat niin moninaisia.

- Meille tämä on ihmisoikeuskysymys, meille tämä ei ole mikään maahanmuuttokysymys. Jokaisella ihmisellä pitää olla oikeus terveydenhuoltoon, sanoo Tuomola.

Pekka Tuomola on erityisen huolissaan raskaana olevista naisista ja lapsista, jotka pitäisi ehdottomasti hoitaa.

Kunnille ohjeet millainen terveydenhuolto paperittomille kuuluu

Nyt valtio lupaa kunnille selvät ohjeet siitä, millainen hoito paperittomille kuuluu.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos selvittää nyt sosiaali ja terveysminsiteriön käskystä nyt ensimmäistä kertaa laajasti keitä paperittomat ovat, millainen ei-kiireellinen, mutta välttämätön hoito heille kuuluu ja voiko esimerkiksi lapsia rokottaa.

Tarkoitus on antaa kunnille vihdoin selkeät ohjeet, mitkä terveyspalvelut kuuluvat sellaisille, joilla ei ole kotipaikkaa Suomessa.

Paperittomien lisäksi Suomessa on esimerkiksi tuhansia ulkomaalaisia opiskelijoita.

- On aivan totta, että maahanmuutto on lisääntynyt viime vuosina paljon ja tähän ongelmaan olisi voitu paneutua jo pari vuotta aikaisemminkin, ylilääkäri Taneli Puumalainen Sosiaali- ja terveysministeriöstä myöntää.

- Kysymys on nyt välttämättömistä asioista, joita Suomi joutuu jo ihan ihmisoikeusnäkökulmastakin hoitamaan, Puumalainen toteaa.

Puumalainen ei myönnä, että Suomi olisi tähän mennessä rikkonut ihmisoikeuksia, kun se on hoitanut vain kiireellistä hoitoa vaativat potilaat, muttei välttämätöntä hoitoa vaativia potilaita.

- Kyllä me olemme välitöntä hoitaa vaativat tilanteet hoitaneet tähänkin asti, mutta eri terveydenhoitopisteissä on ymmärretty eri tavalla se, mikä on kiireellinen ja mikä välttämätön hoito ja siitä on muotoutunut ongelma, selittää ylilääkäri Taneli Puumalainen Sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Ei terveysturismin vaaraa

Puumalainen painottaa, että tarkoitus ei ole tarjota jatkossakaan ilmaista hoitoa turisteille ja uskoo, että ilmaisen terveydenhuollon takia Suomeen ei tule laittomia maahanmuuttajia tai että se houkuttaisi terveysturisteja.

THl:n pitäisi saada selvitys valmiiksi vuoden loppuun mennessä, minkä jälkeen poliitikot päättävät kuinka yhteiskunta järjestää vättämättömän hoidon paperittomille.

Paperittomien klinikan isä, Pekka Tuomola pitää selvitystä tervetulleena,koska tähän asti paperittomien terveydenhuollon järjestäminen ollut retuperällä.

- Kuulostaa oikein hyvältä, koska se on askel eteenpäin. Tähän mennessä ei ole oikeestaan tapahtunut yhtään mitään.


_______________________________________

Helsingin Sanomat: Paperittomien terveydenhoito synnytti kiistan Helsingissä

Vihreät ja Sdp syyttävät apulaiskaupunginjohtaja Rätyä paperittomien aseman parantamisen viivyttämisestä.

Paperittomien terveydenhuoltoa koskevasta uudistuksesta on kehkeytynyt Helsingissä mehevä poliittinen kiistakapula.

Ainakin vihreät ja Sdp syyttävät terveysasioista vastaavaa apulaiskaupunginjohtajaa Laura Rätyä (kok) paperittomien aseman parantamisen tahallisesta viivyttämisestä.

Rädyn mielestä sosiaali- ja terveysministeriön pitäisi laatia yhtenäiset ohjeet siitä, miten paperittomien hoito pitäisi järjestää ja mitä hoitoa lääkäreiden pitäisi paperittomille potilaille tarjota.

Vihreiden Emma Karin mielestä Rädyn ehdotus on ristiriidassa sekä kaupunginvaltuuston että sosiaali- ja terveyslautakunnan näkemysten kanssa.

Lautakunnan mielestä kunnan pitäisi sallia paperittomille ainakin kiireellinen maksuton hoito. "Räty sysää Helsingille kuuluvan asian ministeriölle."

Kari arvioi, että ministeriön selvityksessä kestäisi useita vuosia. Helsinki on toivonut asiaan ratkaisuja jo tänä vuonna.

Myös sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajan Maija Anttilan (sd) mielestä kaupunki on päävastuussa hoidon järjestämisessä. "Emme voi vain odottaa ministeriön linjausta."

Apulaiskaupunginjohtaja Räty sanoo, että Helsinki tarjoaa jo nyt paperittomille potilaille akuutin hoidon.

Hänen mielestään asia on vaikea. Ongelmat liittyvät hänen mielestään ennen kaikkea ennaltaehkäisevään hoitoon.

"Mielestäni helsinkiläisten verovaroilla ei voida ryhtyä tarjoamaan paperittomille potilaille terveysasemapalveluja. Tämä on valtion asia, ei Helsingin."

Myös kaupunginhallituksen puheenjohtajan Tatu Rauhamäen (kok) mielestä asian selvittäminen kuuluu valtiolle. "Jos ministeriö katsoo, että paperittomien hoito kuuluu kunnille, niin sitten sen pitää esittää, miten hoito rahoitetaan."

"Valtiolla on mahdollisuus hoitaa asia nopeasti."

Paperittomilla tarkoitetaan esimerkiksi ihmisiä, jotka elävät maassa laittomasti tai turististatuksella. Heitä arvioidaan olevan Suomessa tuhansia. Joukko keskittyy pääkaupunkiseudulle.

Paperittomien hoitoon keskittyneen Global Clinicin mielestä Helsinki voisi järjestää hoidon helposti ja edullisesti.

"Olisi järkevää, että hoito keskitettäisiin yhdelle terveyskeskukselle. Paperittomien hoito vaatisi noin puolikkaan terveyskeskuslääkärin työvoiman ja kustannus olisi ehkä muutama sata tuhatta euroa vuodessa", lääkäri Ville Holmberg sanoo.

Global Clinic koostuu Holmbergin kaltaisista vapaaehtoisista lääkäreistä. Klinikalla käy Holmbergin arvion mukaan viikoittain 10–20 potilasta.

Kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina.