tiistai 23. huhtikuuta 2013

Yle: Paperittomille avattiin klinikka Turussa

Yle Turku: Paperittomille avattiin klinikka Turussa 23.4.2013

Paperittomien klinikka tarjoaa maksutonta terveydenhoitopalvelua luvatta maassa oleville.

Global Clinic Turku tarjoaa terveydenhoitopalveluita paperittomille sekä muille ulkomaalaisille, jotka eivät kuulu sosiaaliturvan piiriin.

- Ensisijaisesti tämä on ihmisoikeuskysymys. Suomessa on ihmisryhmä, joka ei saa minkäänlaista terveydenhuoltopalvelua, sairaanhoitaja Anna Napola sanoo.

Klinikkaa pyörittää toistakymmentä vapaaehtoista. Mukana on laaja kirjo terveydenhuollon ammattilaisia, kuten lääkäri, sairaanhoitaja, toimintaterapeutti, fysioterapeutti ja psykoterapeutti. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän Diakoniakeskus tukee toimintaa.

- Tarjoamme pienimuotoista terveydenhoidollista palvelua lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotoilla. Kuvantamisia tai laboratoriokokeita emme tee, pois lukien tuberkuloosipotilaat, jotka saamme kuvantamistutkimuksiin, Napola toteaa.

Klinikka on auki joka toinen viikko. Klinikan sijaintia ei kerrota, mutta tarvittavat viranomaiset tietävät, missä se sijaitsee.

Helsingissä ja Oulussa on samanlaista toimintaa. Helsingin Global Clinic avautui huhtikuussa 2011. Ensimmäisen vuoden aikana siellä hoidettiin 180 potilasta.

Turun klinikka on avattu vasta huhtikuussa, joten kävijämäärää on mahdotonta arvioida tässä vaiheessa. Turun alueella mahdollisia avuntarvitsijoita arvellaan olevan noin 300.

- Arvioiden mukaan paperittomia on Turun alueella muutama kymmenen, kuitenkin alle sata. Jos otetaan B-oleskeluluvan saaneet maahanmuuttajat, määrä nousee kolmeensataan. B-luvan saaneilla ei ole kotipaikkaoikeutta, eivätkä he saa siihen liittyviä palveluja, kuten terveydenhoitopalvelua.

Klinikan tavoitteena on diagnosoida erilaisia tartuntatauteja ja antaa hoitoa erilaisille sairauksille.

Paperittomuuden taustalla monia ongelmia

Toimittaja Wali Hashi teki vuonna 2011 dokumentin Salaa Suomessa. Dokumentissa selvitetään juuri näkymättömien ihmisten kohtaloa.

Dokumentissa arvioidaan, että Suomessa paperittomia olisi noin 4 000. Määrä on kuitenkin tästä noussut, arvioi Hashi.

- Pari vuotta sitten paperittomien määrä oli nousussa, joten luku voi olla nyt mitä vaan. Tämä ongelma on koko Euroopan laajuinen. Arvioidaan, että Euroopassa olisi paperittomia noin 8 miljoonaa.

Henkilö päätyy paperittomaksi monien syiden kautta. Yksi syy on kielteinen turvapaikkapäätös. Tämän myötä henkilö menee niin sanotusti maan alle, jää maahan, mutta ilman papereita.

Maan alla elävät eli salaa Suomessa asuvat ihmiset joutuvat usein muiden ongelmien eteen. Monesti he työskentelevät pimeästi, ovat ihmiskaupan ja prostituution uhreja.

- Paperittomat joutuvat helposti hyväksikäytetyksi, eivätkä he uskalla tulla ulos kertomaan viranomaisille ongelmistaan, Wali Hashi sanoo.