maanantai 22. huhtikuuta 2013

HS: Ulkomaalaisia romaneita odotetaan pääkaupunkiseudulle ennätysmäärä

Helsingin Sanomat: Ulkomaalaisia romaneita odotetaan pääkaupunkiseudulle ennätysmäärä 22.4.2013

Pääkaupunkiseudulle on tänä keväänä odotettavissa ulkomaalaisia romaneita ehkä enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Arvio perustuu Diakonissalaitoksen ylilääkäri Pekka Tuomolan mukaan siihen, että jo tänä keväänä Suomeen on tullut paljon sellaisia ihmisiä, jotka eivät aikaisempina vuosina ole Suomeen tulleet. Oletettavaa on, että myös aikaismpina vuosina Suomeen matkanneet ulkomaalaiset romanit tulevat maahan tänäkin vuonna.

"Meidän arviomme on, että määrä saattaa tämän pohjalta olla huomattavastikin suurempi kuin aikaisimpina vuosina, jopa 700. "

Aikaisempina vuosina tulijoiden määrä on vaihdellut 200 ja 500 välillä.

Uusi ryhmä tänä keväänä on Tuomolan mukaan töitä etsivät eteläeurooppalaiset.

Helsingin sosiaaliviraston johtavan asiantuntijan Jarmo Räihän mukaan ulkomaalaisia romaneita on tullut pääkaupunkiseudulle tänä keväänä jo noin 300. Ilmiö on ollut jokakeväinen jo monen vuoden ajan.

"Todennäköisesti ihmiset, jotka ovat edellisvuosinakin tulleet tänne, tulevat tänäkin vuonna. Bulgarialaiset ryhmät tulevat sitten, kun koulut päättyvät. Lisäksi tulee ehkä joitakin uusia ryhmiä."

Diakonissalaitoksen Tuomolan mukaan bulgarialaiset romanit keräävät pääasiassa pulloja, eivät kerjää.

Sosiaalivirasto sai viime viikolla pidetyssä kerjäläistyöryhmän kokouksessa tiedon kaduilla aggressivisesti käyttäyvistä rihkamakorumyyjistä. Räihä varoittaa, että korujen myymiseen liittyy usein taskuvarkauksia.

"Lompakosta kannattaa pitää kiinni. Pyrimme siihen, että erityisesti kerjäämiseen liittyvät lieveilmiöt olisivat mahdollisimman vähäiset ja että leirejä ei pääsisi syntymään. Myöskään alaikäisten lasten kanssa kadulla ei voi olla."

Mikäli alaikäisiä lapsia tavataan kadulla kerjäävien vanhempien kanssa, sosiaaliviranomaiset puuttuvat asiaan ja pyrkivät selvittämään perheen tilanteen. Huostaanotto on Räihän mukaan äärimmäinen vaihtoehto. Kerjääminen ei ole Suomessa kiellettyä.

"Pitää muistaa, että ihmisarvoa täytyy kuitenkin kunnioittaa. Antamalla rahaa kerjäläisille ongelmaa ei ratkaista. Helsinki ei pysty tekemään ongelmalle mitään, asia pitäisi ratkaista EU:n tasolla", Räihä sanoo.

Sosiaalivirasto ei ole tänä keväänä saanut ilmoituksia luvattomista leireistä, mutta asumiseen käytetyistä autoista on tullut soittoja ainakin Kaisaniemen puistosta.

Soittoja on tullut myös muun muassa Tapanilan ja Korson juna-asemille ja Landbohon pysäköidyistä autoista sekä häiritsevästä käytöksestä junissa. Pysäköimisen lieveilmiöinä on yleinen roskaaminen.

Maahan tulleiden romanien määrä näkyy myös Diakonissalaitoksen päiväkeskuksessa Hirundossa. Arkisin avoinna olevan päiväkeskuksen vilkkain päivä on manantaina. Muun muassa viime maanantaina keskuksessa kävi Tuomolan mukaan 150 ihmistä.

"Se on jo vähän liikaa, koska illat eivät ole kovin isot."

Hirundossa kävijät voivat muun muassa pestä pyykkiä, lämmittää ruokaa, käydä suihkussa ja käyttää internettiä.

Päiväkeskus sijaitsee Sörnäisissä osoitteessa Pääskylänrinne 5.