Yle: Suomalaisten tiukat työvaatenormit voivat estää muslimin työllistymisen 19.4.2013
Voiko musliminainen saada töitä, jos työasuun kuuluu housut? Vähemmistövaltuutetun toimisto korostaa kompromissien aikaansaamista työpaikoilla. Kajaanissa kaupungin liikelaitos ryhtyi suunnittelemaan muslimille soveltuvaa työasua.
Musliminaisen pukeutuminen poikkeaa täysin suomalaisten naisten pukeutumisesta. Kun suomalaiset naiset käyttävät nykyään mieluummin housuja työssä kuin työssä, musliminainen ei saa uskontonsa pukeutumissääntöjen takia näyttäytyä housuissa. Housuja saa pitää, jos ne ovat hameen alla.
Musliminaisen paita ei voi olla kovin vartalonmyötäinen ja päätä peittää aina huivi. Joskus musliminaisen työhaaveet ovat tyssänneet jo siihen, että oppilaitoksesta on sanottu: "Jos et voi laittaa housuja jalkaasi, ei sinun kannata hakea edes opiskelemaan."
Vähemmistövaltuutetun toimistolla tiedetään, että suomalaiset pukeutumisnormit ovat estäneet muista kulttuureista tulleiden työllistymisen, vaikka näin ei saisi olla.
- Asenteet työpaikoilla ovat erilaisia. Jossain haetaan kompromissia, ja jossain ollaan tiukempia, kertoo vähemmistövaltuutetun tiedottaja Maria Swanljung.
Muslimille soveltuva työasu hoitui helposti
Somaliassa syntynyt Mahamud Ali Nimco on sinnikäs nainen. Häntäkin varoiteltiin suomalaisen työelämän pukeutumisnormeista, mutta hän silti haki opiskelemaan puhtaanapitoa.
Työharjoittelupaikalla Kajaanin Mamsellissa suhtauduttiin ymmärtävästi Nimcon pukeutumistoiveisiin.
Kajaanin kaupungin ateriapalveluja ja puhtaanapitoa tarjoava liikelaitos Kajaanin Mamselli ryhtyi oitis suunnittelemaan musliminaiselle sopivaa työvaatetusta.
- Nimcon toivomuksena oli pidemmät hihat, ja sellainen trikoopaita meillä jo onkin käytössä. Polven alapuolelle yltävä hamekin löytyi vaatetoimittajalta, joten ainoa mikä pitää erikseen tilata, on huivi, kertoo Kajaanin Mamsellin palveluesimies Asta Väyrynen.
Mahamud Ali Nimco ei ole koskaan pitänyt housuja jalassa.
- Elämä täällä on tosi vaikeaa. Pitää opetella kieli ja opiskella. Täällä on sellainen systeemi, että pitää olla t-paita ja housut, se pelotti minua ensin. Nyt olen iloinen, että tämä onnistuu, kertoo Mahamud Ali Nimco.
Työnantajan kannalta tärkeintä on se, että kaikilla työntekijöillä on yhtenäinen työasu. Työasuille on usein myös hygienia- tai turvallisuusvaatimuksia. Vähemmistövaltuutetun toimistolla Kajaanin Mamsellin työvaatesuunnittelua pidetään esimerkillisenä toimintana.
- Jos kyse ei ole turvallisuudesta, niin pitää antaa pukeutua niin, että se on mielekästä, kertoo vähemmistövaltuutetun tiedottaja Maria Swanljung.
Hame tekee paluun työvaatteeksi
Suomessa on yleisesti käytetty keittiötyössä mekkoa vielä 1990-luvulla. Loppujen lopuksi hameiden palaaminen suomalaisille työpaikoille ei ole kovin suuri muutos.
- Pyyntö työvaatteista tuli käsittääkseni oppilaitoksen kautta. Meillä on ollut aiemmin muslimimiehiä työharjoittelussa, mutta ei -naisia. Minulle tämä nousi ensimmäisen kerran esille, että heidän on hankala pukea meidän työvaatteitamme. Me puutuimme tähän heti ja laitamme työvaatteet myös heidän osaltaan kuntoon, kertoo palveluesimies Carina Väyrynen Kajaanin Mamsellista.
Mahamud Ali Nimco tietää, että huivi ei saa olla liian pitkä, jotta se ei ole tiellä siivotessa. Hameessa liikkuminen on hänelle yhtä luontevaa kuin housuissa liikkuminen suomalaiselle naiselle.
- Jos sinulla on hame ja sinä olet vahva ja ahkera, niin hame ei haittaa, sanoo Mahamud Ali Nimco.
Mistä on kyse?
- Islamin pukeutumissääntöjen mukaan musliminainen ei saa esiintyä housuissa.
- Housuja saa pitää, jos niiden päällä on hame.
- Sekä työntekijöiltä että työnantajilta toivotaan kompromisseja työasuista.