tiistai 2. huhtikuuta 2013

Yle: Toiminnan talo tukee maahanmuuttajanaisia

Yle Perämeri: Toiminnan talo tukee maahanmuuttajanaisia 2.4.2013

MoniNaisten-talo Kemissä järjestää maahanmuuttajanaisille suunnattua kerhotoimintaa, joka auttaa heitä verkostoitumaan ja kotiutumaan Suomeen paremmin.

Kemissä huhtikuussa 2012 alkanut projekti tarjoaa maahanmuuttajanaisille kohtaamispaikan kriisikeskus Turvapoijun alakerrassa.

Vuoden aikana MoniNaisten-talon toiminnassa mukana on ollut 71 naista, kahdeksastatoista eri kansalaisuudesta.

– Etenkin maahanmuuttajanaisille olisi hyvä, että he lähtisivät liikkeelle kotoa etsimään uusia ystäviä. Monet maahanmuuttajat työllistyvät hyvin, mutta on paljon naisia, jotka ovat lasten kanssa kotona, aluekoordinaattori Viktoria Karvonen miettii.

Kotimaan kansalaisista tukea

Kotiutumisen onnistuminen vieraaseen kulttuuriin riippuu perheestä. Monesti kotiutumista auttaa, jos paikkakunnalla on ennestään saman maan kansalaisia tukemassa ja neuvomassa.

Myös kotimaasta lähtemisen syyt vaikuttavat maahanmuuttajien kotiutumiseen.

– Pakolaisilla ja turvapaikanhakijoilla voi olla takanaan pahojakin kokemuksia ja heillä voi olla myös mielenterveysongelmia, Karvonen toteaa.

Suomalaisen vaimona

Khanalainen Bernice Palasrinne on asunut neljä vuotta Kemissä avioiduttuaan suomalaisen miehen kanssa. Bernice käy useasti MoniNaisten-talolla lastensa kanssa ja kokee paikan erittäin tärkeäksi omassa elämässään.

– Tuntuu aina hyvältä tulla tänne, saan täältä elämään iloa ja toimintaa, Bernice kertoo hymyillen.

Suomenkielen oppiminen ja sopeutuminen vieraaseen kulttuuriin vievät aikaa, eikä nainen ole tuntunut oloaan Kemissä aina hyväksi.

– Olen saanut kuulla rasistisia kommentteja, ja jotkut naiset ovat ihmetelleet sitä, miksi mieheni on mennyt naimisiin tummaihoisen kanssa, eikä suomalaisen naisen kanssa, Bernice kertoo.