HS, mielipide: Martin Scheinin: Asiantuntijan velvollisuus on huomauttaa vääristä keinoista 28.4.2013
HS, mielipide: Ben Zyskowicz: Kerjäämiskielto meni mielestäni näin 27.4.2013
Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok) näyttää puhuneen itsensä pussiin. Uusimmassa kirjoituksessaan (HS Mielipide 27. 4.) hän sanoo alkuperäisessä kymmenen kohdan listassaan vääristä ihmisoikeustulkinnoista (HS 21. 4.) tietoisesti ja erotukseksi muista tapauksista käyttäneensä erilaista muotoilua kerjäämisen kiellosta, "koska auktoritatiivista tulkintaratkaisua ei (vielä?) ole olemassa".
Hyvä, mutta siinä välissä (HS 25. 4.) hän oli ehtinyt vastata Tuomas Ojasen kritiikkiin (HS 23. 4.) vääristelevien karikatyyrien sisällyttämisestä listaansa sanomalla, ettei Ojanen voinut osoittaa hänen listassaan virheitä, koska "esimerkit perustuivat todellisiin tulkintaratkaisuihin".
Esittäessään kymmenen kohdan listansa Zyskowicz sanoi, ettei kritisoi asiantuntijoiden mielipiteitä vaan todellisia perustuslain tulkintoja. Nyt (27. 4.) hän sanoo kritisoivansa minun ja Ojasen mielipiteitä kerjäämiskiellosta.
Sitten Zyskowicz lainaa Helsingin Sanomia (11. 7. 2010) väärän mielipiteemme osoittamiseksi: "Sekä Ojasen että Scheininin mukaan laki olisi vastoin perustuslakia ja Euroopan ihmisoikeussopimusta."
Lainaus on vääristelevä karikatyyri. Siihen on otettu virkkeen päälause, mutta ei sivulausetta "jos hallituksen esitys ylipäätään kirjoitetaan työryhmän väliraportin perusteella". Tässä oli alkuperäisen kritiikkimme ydin: sisäministeriön työryhmä oli laatinut kerjäämisen kieltämiseksi ehdotuksen, joka olisi merkinnyt syrjintää kansalaisuuden tai etnisen alkuperän perusteella.
Juuri tuon syrjivän vaikutuksen takia ehdotus oli perustuslain ja ihmisoikeussopimusten vastainen.
Ihmisoikeus- ja perustuslakiasiantuntijoista saattaa usein olla hyötyä oikeudellisesti hyväksyttävän keinon etsimisessä poliitikkojen identifioimaan yhteiskunnalliseen ongelmaan. Mutta jos asiaa ajetaan väärin keinoin, on velvollisuutemme huomauttaa siitä. Tuossa tilanteessa poliitikkojen tulisi arvioida uudelleen joko tavoitetta tai keinoja, sen sijaan että haetaan populistisia irtopisteitä asiantuntijoita irvailemalla.
Martin Scheinin
professori, Firenze, Italia
_______________________________________
Helsingin Sanomien mielipidesivulla 21. huhtikuuta esittämässäni esimerkkiluettelossa arvostelemistani "ihmisoikeusfundamentalismin" perusoikeustulkinnoista oli eritasoisia tulkintaratkaisuja. Perustuslakivaliokunnan tekemistä päätöksistä käytin ilmaisua "on vastoin perustuslakia". Laillisuusvalvojien ratkaisuista käytin ilmaisuja "toimi virheellisesti" ja "vankila ei olisi saanut".
Professori Martin Scheininin tarkastelemasta kerjäämiskiellosta (HS Mielipide 26. 4.) käytin tietoisesti ja erotukseksi edellä mainituista ilmaisua "olisi vastoin Euroopan ihmisoikeussopimusta ja Suomen perustuslakia", koska auktoritatiivista tulkintaratkaisua ei (vielä?) ole olemassa.
Hänen ja professori Tuomas Ojasen tulkinta on sen sijaan tullut täysin selväksi. Haastateltuaan heitä Helsingin Sanomat 11. 7. 2010 selosti heidän näkemystään seuraavasti. "Nyt kerjääminen yritetään kieltää lailla, mutta voiko se onnistua? Ei, jos kysytään oikeusoppineilta. Heidän mielestään laki on suunnattu yhtä ihmisryhmää, Romanian romaneita, vastaan. Se on Suomen perustuslain vastaista."
Edelleen lehti kertoi jutussa, että "sekä Ojasen että Scheininin mukaan laki olisi vastoin perustuslakia ja Euroopan ihmisoikeussopimusta". Samaa tulkintaa on puoltanut kolmaskin ihmisoikeusjuristi eli professori Olli Mäenpää Helsingin Sanomien jutussa 7. 10. 2010, jonka lehti oli otsikoinut "Oikeusoppineet tyrmäävät kerjäämiskiellon". Jos professori Scheinin on muuttanut tulkintaansa asiassa, olen siitä pelkästään iloinen.
Ben Zyskowicz
kansanedustaja (kok), Helsinki