perjantai 5. huhtikuuta 2013

Länsiväylä: Ruoka-apua kahmitaan jopa pakettiautolla – myyntiin naapuriin

Länsiväylä: Ruoka-apua kahmitaan jopa pakettiautolla – myyntiin naapuriin 5.4.2013

Hyväntekeväisyysjärjestöjen ruoka-apua käytetään Espoossa väärin.

Pappilantiellä toimivassa Hyvän Arjen tiloissa jaetaan kolme kertaa viikossa elintarvikkeita, joiden vastaanottajat ovat toisinaan liikkeellä järeälläkin kalustolla.

– Joitain kertoja on ilmennyt, että naapurimaasta on tullut ruokajonoon asiakkaita, jotka liikkuvat pakettiautoilla.

– Nämä autot ovat voineet olla jo täynnä muilta pääkaupunkiseudun ruokaa jakavilta tahoilta saatuja elintarvikkeita, kertoo Hyvän Arjen toiminnanjohtaja Hannu Hätönen.

Huomiot epäilyttävistä avuntarvitsijoista ovat tulleet muilta ruokajonoissa olevilta asiakkailta.

– Kyllä asiakkaat tuovat meille viestiä, jos herää epäilys siitä, että jotkut keräävät jaettavia elintarvikkeita myyntitarkoituksiin. Tuolloin pyrimme tarkistamaan henkilöiltä asuvatko he Espoossa, tarkentaa Hätönen.

Hätösen mainitsemia tarkistuksia tehdään viikoittain muutamia. Laaja-alaisempi kontrolli ei kuitenkaan ole mahdollista.

– Ei ole eettisesti oikein, jos ryhtyisimme tarkistamaan kaikilta asiakkailta Kelan kortteja. Ruokajonoon tuleminen on jo riittävän iso kynnys, joten miksi ihmisiä pitäisi nöyryyttää enää lisää.

– Emme vaadi asiakkailtamme esimerkiksi toimeentulotukipäätöksiä tai muita todisteita avuntarpeesta.

Espoon keskuksessa sijaitsevan toimipisteen ruokajakelussa väärinkäytökset ovat kuitenkin asiakkaiden määrään nähden suhteellisen harvinaisia.

– Luonnollisesti Hyvä Arki on se taho, joka ruokajakelua koordinoi ja ohjaa. Meidän auttamistyömme perusajatus on se, että ihminen joka ruokajonoon tulee, hän myös apua tarvitsee.

– Luotamme ihmisiin, näin sen kuuluu mennä, painottaa Hätönen.

Hätönen on ylpeä siitä, että Hyvän Arjen auttamistyö tavoittaa myös maahanmuuttajataustaiset perheet. Esimerkiksi viime kesänä yhdistyksen Maailmanpiha-leirillä oli osallistujia kaikkiaan yhdeksästä eri maasta.

– Monikulttuurisuus on Espoossa voimavara, eikä sitä saa erotella pois auttamistyössäkään, jatkaa Hätönen.

Hyvä Arki on EU-ruokajakelussa pääkaupunkiseudun suurimpia. Yhdistys jakaa vuosittain EU-kuivamuonakassin tuhansille espoolaisille perheille.

– Ainoastaan EU-ruokajakelussa joudumme maaseutuviraston määräyksestä ottamaan kuittauksen, kun luovutamme kuivaruokakassin, muistuttaa Hannu Hätönen.