torstai 25. huhtikuuta 2013

Turun Sanomat: Varsinais-Suomi näivettyisi ilman vieraskielisiä

Turun Sanomat: Varsinais-Suomi näivettyisi ilman vieraskielisiä 25.4.2013

Varsinais-Suomi ei enää kasva ilman ulkomaalaistaustaisia. Viime vuonna suomenkielisten määrä väheni maakunnassa ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin. Samalla vieraskielisten määrä kasvoi enemmän kuin koskaan aiemmin.

– Ilman vieraskielisiä maakunnasta tulisi toinen Kainuu, Varsinais-Suomen liiton erikoissuunnittelija Mervi Kylmälä tiivistää.

Perinteisesti monikulttuurisia ovat olleet maakunnan suurimmat kaupungit, mutta nyt vieraskieliset asuttavat yhä useammin maaseutumaisia pikkukuntia.

1 400 asukkaan Oripää ampaisi viime vuonna Varsinais-Suomen vieraskielisimpien kuntien listassa neljänneksi. Ulkomaalaistaustaiset maakuntaan tuo useimmiten rakkaus tai työ. Oripään kunnanjohtajan Marja Tuohimaan mukaan vieraskielisten suurta osuutta maaseutupitäjässä selittävät maatalouden ja puutarha-alan työt, joihin on hankala saada suomalaista työvoimaa.

Raision sosiaalityönjohtaja Arja Iho on työskennellyt 20 vuotta maahanmuuttaja-asioiden parissa. Hänen mukaansa pienet kunnat ovat laiminlyöneet kotouttamispalvelut lähes kokonaan.

LUE LISÄÄ TORSTAIN TURUN SANOMISTA