lauantai 1. toukokuuta 2010

HS: Suomi valitsee kiintiöpakolaisia ensi kertaa pelkillä papereilla

Helsingin Sanomat: Suomi valitsee kiintiöpakolaisia ensi kertaa pelkillä papereilla 1.5.2010

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jorma Vuorio on päättänyt, että Suomi ei tänä vuonna lähde paikan päälle Ruandaan haastattelemaan sieltä otettavia 150:tä kongolaista pakolaista. Päätös on tehty yhteistyössä sisäministeriön maahanmuuttoyksikön kanssa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun osa kiintiöpakolaisista valitaan Suomeen pelkkien papereiden perusteella.

Päätös tehtiin sen jälkeen kun Suojelupoliisi ilmoitti, ettei se vastoin tapojaan lähde mukaan haastattelumatkalle.

Supo perusteli päätöstään muun muassa sillä, että Ruandasta tulevat kongolaiset naiset ja lapset eivät aiheuta uhkaa Suomen kansalliselle turvallisuudelle.

Toinen syy matkan perumiseen on Maahanmuuttoviraston mukaan resurssipula. Kolmas syy on se, että samoista olosuhteista on otettu Suomeen pakolaisia aikaisempina vuosina, ja heidän tilanteensa ja taustansa ovat hyvin valintaan osallistuvien virkamiesten tiedossa.

Suomi ottaa tänä vuonna edellisvuosien tapaan 750 kongolaista, myanmarilaista, afganistanilaista ja irakilaista kiintiöpakolaista, sekä sata niin sanottua hätätapausta eri puolilta maailmaa. Kiintiöpakolaiset ovat pakolaisia, jotka ovat jo saaneet niin sanotun pakolaisaseman UNHCR:ltä.

Vaikka henkilökohtainen haastattelu jää nyt kongolaisten kohdalla pois, turvallisuustarkistukset ja kotoutumismahdollisuuksien selvittäminen tehdään toimistotyönä kun UNHCR on lähettänyt tarjokkaiden paperit Maahanmuuttovirastolle.

Paperivalinnoista seuraa muutaman kymmenen tuhannen euron säästö.

Kansainvälisesti Suomen valitsema linja ei ole poikkeuksellinen. Ruotsi valitsee nykyään puolet kiintiöpakolaisistaan pelkkien papereiden perusteella.