torstai 5. toukokuuta 2011

Vihreä Lanka: Professori: Pride-iskun kaltaisia voi tulla enemmän tulevaisuudessa

Vihreä Lanka: Professori: Pride-iskun kaltaisia voi tulla enemmän tulevaisuudessa 5.5.2011

Lapin yliopiston rikosoikeuden professori Terttu Utriainen pitää Pride-kulkueeseen kohdistunutta iskua uniikkina Suomessa. Hän pitää mahdollisena että vastaavanlaisia iskuja tiettyjä kansanryhmiä tai esimerkiksi ulkomaalaisia kohtaan voi tulla enemmän tulevaisuudessa.

"Minusta yhteiskunnan pitää selvästi osoittaa mitä hyväksytään ja mitä ei", Utriainen sanoo.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi eilen viime heinäkuussa savupommein ja kyynel- ja pippurikaasulla Pride-kulkueeseen hyökänneet kolme miestä neljän kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. He joutuvat maksamaan uhreille yhteensä 30 000 euron vahingonkorvaukset.

Miehet tuomittiin 88 pahoinpitelystä ja 71:sta poliittisten toimintavapauksien loukkaamisesta. Tuomiota kovensi se, että teon motiivi oli iskeä juuri seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kulkueeseen. Syytetyt kiistivät tämän.

"Se osoittaa etteivät syytetyt olleet ideologialtaan kovin suoraselkäisiä. Minusta tuomio oli viisas. Se ei tuntunut järjestäytyneeltä hommalta."

Utriainen sanoo, että ehdollinen vankeusrangaistus on todellisuudessa lievempi rangaistus kuin esimerkiksi sakko.

"Siinä ei oikeastaan tapahdu yhtään mitään. Vain yksi tai kaksi prosenttia ehdollisista vankeusrangaistuksista pannaan täytäntöön. Ehdollinen vankeusrangaistus on lähinnä varoitus."

Utriaisen mukaan ensikertalaisen pitää Suomessa tehdä jo todella törkeä rikos jotta siitä saisi ehdottoman vankeusrangaistuksen.