torstai 5. toukokuuta 2011

YLE Uutiset: EU tiukentamassa rajatarkastuksia pakolaisvirran takia

YLE Uutiset: EU tiukentamassa rajatarkastuksia pakolaisvirran takia 4.5.2011
Helsingin Sanomat: EU harkitsee tilapäisten matkustusrajoitusten mahdollistamista


EC adopts a Communication on Migration Policy: - press conference by Cecilia Malmström, European Commissioner for Home Affairs (tulkattu video, 40 min)
Maahanmuuttotiedonanto: Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle (pdf)

EU harkitsee ottavansa uudelleen käyttöön maiden väliset rajatarkastukset. Pohjois-Afrikan levottomuuksia pakenevien ihmisten virta EU-maihin alkaa olla hallitsemattomalla tasolla.

Ihmisten vapaa liikkuvuus kuuluu Euroopan unionin perusoikeuksiin ja passivapaudesta on sovittu 1985 solmitussa Schengenin sopimuksessa. Sisäasiain komissaari Cecilia Malmström aikoo nyt esittää, että EU-maiden väliset rajatarkastukset palautettaisiin väliaikaisesti.

Malmström perustelee esitystä maiden sisäisellä vakaudella, jota poikkeuksellisen suuri pakolaismäärä uhkaa.

Malmströmin mukaan Schengenin sopimus on sinänsä loistava saavutus, mutta sitä voidaan vielä kehittää.

Rajatarkastusten palauttamista ovat vaatineet erityisesti Italia ja Ranska. Esimerkiksi Italiaan on tämän vuoden aikana tullut 25 000 laitonta maahanmuuttajaa, pääasiassa Tunisiasta. Myös Kreikan pitkä rantaviiva on houkutteleva kohde tulijoille.

Rajatarkastusten tiukentamista harkitaan ensi viikolla EU-maiden sisäministerien kokouksessa ja asia voidaan päättää kesäkuun huippukokouksessa.