tiistai 20. marraskuuta 2012

HS: Afgaanimiehet lopettivat syömälakkonsa

Helsingin Sanomat/STT: Afgaanimiehet lopettivat syömälakkonsa 20.11.2012
Vapaan liikkuvuuden tiedote: Afgaanimiehet lopettivat syömälakkonsa
Helsingin Uutiset: Afgaanimiehet lopettivat yli kaksi kuukautta kestäneen syömälakkonsa
Kotimaa24: Afgaanimiehet lopettivat syömälakkonsa
Kotimaa24: Sisäministeri Räsänen kävi afgaanien teltalla

Nälkälakossa olleet kaksi afgaanimiestä ovat lopettaneet lakkonsa. Vapaa Liikkuvuus -verkoston mukaan miehet ovat päättäneet odottaa hallinto-oikeuden ratkaisua turvapaikkapäätöksestä. Uusi nälkälakko on mahdollinen, jos päätös on kielteinen.

Miehet ovat aiemmin saaneet kielteiset turvapaikkapäätökset Maahanmuuttovirastolta. He uskovat joutuvansa hengenvaaraan Afganistanissa.

Miehet myös jatkavat protestiaan telttailemalla Musiikkitalon vieressä Helsingin keskustassa.

Nälkälakko kesti 71 päivää. Alun perin lakkolaisia oli kolme.

Tukiryhmän mielestä nälkälakko nosti turvapaikkapolitiikan epäkohdat julkisuuteen. Lakkolaisten takana oli useita kansalaisjärjestöjä sekä pappeja.
_______________________________________________________

Vapaan liikkuvuuden tiedote: Afgaanimiehet lopettivat syömälakkonsa

71 päivää nälkälakossa olleet kaksi afgaanimiestä ovat päättäneet lopettaa lakkonsa. Toinen miehistä palasi maanantain ja tiistain välisenä yönä Oulusta, jossa hän oli tapaamassa Kidutettujen kuntoutuskeskuksen lääkäriä.

He tulevat jatkamaan protestiaan telttailemalla samassa paikassa Kansalaistorilla Sanomatalon ja Musiikkitalon välissä toistaiseksi.

"Kaikki ihmiset, jotka auttoivat ja puolustivat meitä, antoivat meille toivoa", miehet kertovat. "Olemme päättäneet odottaa hallinto-oikeuden ratkaisua: jos se on kielteinen, aloitamme uuden nälkälakon jossa emme syö emmekä juo", miehet sanovat.

Kirkon Ulkomaanavun nuorisoverkosto Changemaker järjestää Kansalaistorilla viikon mittaisen tukitapahtuman. Tapahtumassa on päiväsaikaan kello 9-20 ihmisiä sijaisnälkälakossa. Tapahtuma tukee miesten kamppailua suojelun saamiseksi Suomesta ja vastustaa käännytyksiä Afganistaniin.

Changemakerin teltassa on mahdollista ilmaista tukensa miehille allekirjoittamalla vieraskirjaan. Vieraskirja avataan pian myös nettipohjaisena Kirkon Ulkomaanavun sivuilla ja Facebookissa. Teltalle toivotaan asiasta kiinnostuneita kävijöitä. Yksi sijaisnälkälakon osallistujista on Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen.

Turvapaikanhakijoiden nälkälakko nosti turvapaikkapolitiikan epäkohdat esiin suurelle yleisölle. Maahanmuuttoviraston käännytyspäätökset saavat lainvoiman, jos oikeus hylkää valitukset. Miehet uskovat tulevansa tapetuiksi, mikäli heidät palautetaan Afganistaniin. He ovat olleet vuosikausia paossa Afganistanista.

Vasemmistonuoret ja Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto vaativat 21.9. sisäministeri Päivi Räsästä ottamaan kantaa siihen, miten turvapaikkapolitiikan epäkohtia tullaan korjaamaan. Sadat papit osoittivat 2.10. tukensa nälkälakkolaisille. Torikokous-aktiivien adressi 25.10. keräsi lyhyessä ajassa yli 400 nimeä vastustamaan maahanmuuttoviraston päätöstä palauttaa turvapaikanhakijoita maahan, joissa heitä on vainottu ja kidutettu. 9.11. lähes neljäkymmentä kirkolliskokousedustajaa vetosi miesten tilanteen puolesta. 31 tutkijaa vaati 15.11. kannanotossaan, että turvapaikanhakijoiden oikeusturvan varmistamiseksi tulee kansainvälisen suojelun tiukka tulkinta arvioida Suomessa uudelleen. Samana päivänä Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen otti kantaa nälkälakkoon. Kirkon Ulkomaanapu, Kepa ja 24 muuta tahoa ilmaisivat 19.11. huolensa nälkälakosta.

___________________________________

Helsingin Uutiset: Afgaanimiehet lopettivat yli kaksi kuukautta kestäneen syömälakkonsa

Yli kaksi kuukautta syömättä olleet kaksi afgaaniturvapaikanhakijaa ovat ilmoittaneet lopettavansa nälkälakkonsa.

Kielteisin turvapaikkapäätöksen saaneet miehet aloittivat lakon 10. syyskuuta vastustaakseen palautusta kotimaahansa Afganistaniin.

Tiistai-iltana miehet kutsuivat luokseen joukon heidän tukenaan olleita vapaaehtoisia.

– He kertoivat, että aikovat hakeutua vielä tänään sairaalahoitoon voidakseen lopettaa syömälakkonsa, eräs paikalla olleista Vapaa liikkuvuus-verkoston aktiiveista kertoi Helsingin Uutisille.

– Tunnelma vapaaehtoisten keskuudessa on aivan mieletön, niin suuri helpotus tämä on.

Aluksi eduskuntatalon edessä lakkoillut kaksikko on viimeiset viikot majaillut Kansalaistorilla teltassa.

Miesten tueksi on kuluneiden viikkojen aikana järjestetty useita tukimielenosoituksia. Papit ovat myös jättäneet vetoomuksen miesten puolesta sisäministeri Päivi Räsäselle (kd).

– Miehet tekivät ratkaisun nyt, koska takaraja tuli vastaan. Nälkälakkoa ei olisi voinut jatkaa pidempään, alusta asti lakkolaisten tukena ollut aktiivi sanoi.

Miehillä on turvapaikkapäätöksiään koskevat valitukset hallinto-oikeudessa, mutta oikeuden päätökseen voi mennä jopa vuosi.


_______________________________________

Kotimaa24: Afgaanimiehet lopettivat syömälakkonsa

71 päivää nälkälakossa olleet kaksi afgaanimiestä ovat päättäneet lopettaa lakkonsa. Toinen miehistä palasi maanantain ja tiistain välisenä yönä Oulusta, jossa hän oli tapaamassa Kidutettujen kuntoutuskeskuksen lääkäriä.

Huonossa kunnossa olevat miehet jatkavat protestiaan telttailemalla samassa paikassa Helsingissä Kansalaistorilla Sanomatalon ja Musiikkitalon välissä toistaiseksi.

- Kaikki ihmiset, jotka auttoivat ja puolustivat meitä, antoivat meille toivoa. Olemme päättäneet odottaa hallinto-oikeuden ratkaisua: jos se on kielteinen, aloitamme uuden nälkälakon jossa emme syö emmekä juo, miehet sanovat Vapaan liikkuvuuden tiedotteen mukaan.

Kirkon Ulkomaanavun nuorisoverkosto Changemaker järjestää Kansalaistorilla viikon mittaisen tukitapahtuman. Tapahtumassa on päiväsaikaan kello 9-20 ihmisiä sijaisnälkälakossa. Tapahtuma tarkoitus on tukea miesten kamppailua suojelun saamiseksi Suomesta ja vastustaa käännytyksiä Afganistaniin.

Changemakerin teltassa on mahdollista ilmaista tukensa miehille allekirjoittamalla vieraskirjaan. Vieraskirja avataan pian myös nettipohjaisena Kirkon Ulkomaanavun sivuilla ja Facebookissa. Teltalle toivotaan asiasta kiinnostuneita kävijöitä. Yksi sijaisnälkälakon osallistujista on Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen. Kotimaa24:lle Pentikäinen kertoo, että hän oli varautunut olemaan myös todellisessa nälkälakossa afgaanimiesten puolesta siinä tapauksessa, jos tilanne ei olisi ratkennut. Tämä suunnitelma olisi Pentikäisen mukaan voinut toimia keinona siihen, että miehet olisi saatu sairaalahoitoon tai tavoitteet olisi saavutettu.

- Olin pyytänyt mukaan ihmisiä, joista yksi lupautunut oli Kimmo Kiljunen, Pentikäinen paljastaa.

Entinen kansanedustaja Kimmo Kiljunen on tällä hetkellä ulkoministerin alueellisen rauhanvälityksen erityisedustaja.

- Vetoan, että ihmiset kävisivät Changemakerin teltassa ja kirjoittaisivat nimensä kirjaan. Haluan puolustaa arvomaailmaa, jossa ihmisiä kohdellaan inhimillisesti, Antti Pentikäinen sanoo.

Miesten turvapaikka-asia on hallinto-oikeuden käsittelyssä. Miehet itse uskovat tulevansa tapetuiksi, mikäli heidät palautetaan Afganistaniin. He ovat olleet vuosikausia paossa Afganistanista.

Muun muassa luterilaisen kirkon parista on vedottu useaan otteeseen voimakkaasti afganistanilaisten tapauksen ratkaisemiseksi.

_______________________________________

Kotimaa24: Sisäministeri Räsänen kävi afgaanien teltalla

- Kävin tänään keskustelemassa paikan päällä teltassa. Olen tyytyväinen, että miehet päätyivät lopettamaan keskustelumme jälkeen nälkälakon, sisäasiainministeri Päivi Räsänen (kd.) kommentoi tiistai-iltana sähköpostitse Kotimaa24:n kysymyksiä muun muassa siitä, miten hän suhtautuu siihen, että yli 70 päivää Helsingissä syömälakossa olleet afgaanimiehet lopettivat lakkonsa tänään.

Oliko siis niin, että keskustelunne vaikutti siihen, että nälkälakko loppui? Syntyikö siis miesten päätös nimenomaisesti keskustelussa teidän kanssanne?

- Meillä oli erittäin hyvä keskustelu. Päätös syntyi keskustelun jälkeen, Räsänen vastaa.

Miehet jatkavat protestiaan telttailemalla samassa paikassa Helsingissä Kansalaistorilla Sanomatalon ja Musiikkitalon välissä toistaiseksi. He hakevat turvapaikkaa Suomesta ja odottavat hallinto-oikeuden ratkaisua. Muun muassa kirkon piiristä ja kansalaisjärjestöistä on vedottu useaan otteeseen miesten puolesta. Sisäministeri Räsänen on jakanut huolen nälkälakosta, mutta painottanut myös sitä, että sillä ei voi Suomessa vaikuttaa viranomaispäätöksiin.

- Miehillä on täysi vapaus ja oikeus osoittaa mieltään haluamallaan tavalla. Iloitsen kuitenkin siitä, että se ei tapahdu nälkälakolla, sillä se vaaransi heidän oman terveytensä ja oli samalla vaarallinen viesti muille turvapaikanhakijoille.

Kotimaa24 kysyi Räsäseltä myös, tukevatko viranomaiset miehiä jollakin keinoin vai onko jatkossa kyse siitä, että odotellaan hallinto-oikeuden päätöstä ja asia on kansalaisjärjestöjen ja esimerkiksi kirkon aktiivien hoidossa.

- Viranomaiset ovat koko ajan tukeneet miehiä tarjoamalla terveyspalveluita, majoitusta ja ravintoa vastaanottokeskuksessa sekä neuvontaa heidän oikeuksistaan suomalaisessa yhteiskunnassa. Tämä tuki jatkuu edelleen, joten he eivät ole kansalaisjärjestöjen tai kirkon tuen varassa. He voivat kuitenkin vapaasti ottaa vastaan myös näiden tahojen tukea ja palveluja. Halutessaan he voivat ottaa vastaan myös vieraanvaraisuutta yksityismajoituksessa vastaanottokeskuksen sijaan hallinto-oikeudenpäätöstä odottaessaan. On hienoa, että heillä on ystäviä ja tukijoita. Toivottavasti nämä ihmissuhteet jatkuvat edelleen, Räsänen kommentoi.

- Suomen ulkomaalaislaki, perustuslaki ja kansainväliset sopimukset, joihin olemme sitoutuneet, lähtevät siitä, että ketään ei palauteta sellaiselle alueelle, joissa häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu. Tämä sääntö ja palautuskielto on ehdoton. Mitään sellaista päätöstä ei siis maahanmuuttovirasto tai hallinto-oikeus voi tehdä, että miehet lähetettäisiin kuolemaan, hän lisää.