lauantai 10. marraskuuta 2012

Iltalehti: Karmea kostonkierre: Useita puukotuksia

Iltalehti: Karmea kostonkierre: Useita puukotuksia 10.11.2012

Useita puukotuksia, kaksi nuorta miestä vuosiksi vankilaan

Yritys ryöstää kännykkä aloitti väkivallan kuukauden suomalaistaustaisten ja afrikkalaistaustaisten kaveriporukoiden välille. Kuolema kävi lähellä. Pääpukarit tuomittiin vuosiksi vankilaan.

Ryöstöyritys tapahtui tammikuussa Länsi-Vantaalla. Oikeuden asiakirjojen mukaan uhri torjui veitsen kädellä. Hän tunnisti naamioituneen hyökkääjän äänen perusteella tutuksi afrikkalaistaustaiseksi mieheksi.

Mies ei mennyt poliisille, vaan otti parin päivän päästä asian puheeksi ryöstöä yrittäneen ja tämän seurueen kanssa Martinlaakson asemalla. Hän sai nyrkistä ja puukotti heti takaisin. Yhtä miehistä osui olkavarteen.

Vankeustuomiot

Seuraava väkivallanteko tapahtui kuukausi myöhemmin Martinlaaksossa. Aiemmissa välikohtauksissa mukana ollut afrikkalaistaustainen mies puukotti miestä vatsaan useita kertoja. Uhri oli Martinlaakson asemalla veistä käyttäneen miehen kaveri. Vantaan käräjäoikeus ei löytänyt näyttöä siitä, että uhri olisi valikoitunut muutoin kuin sattumalta.

Viikon päästä Martinlaakson asemalla puukottanut valkoihoinen mies puukotti erään afrikkalaistaustaisen miehen Myyrmäen asemalla. Yksi todistaja kertoi esitutkinnassa, että aiemmin illalla tekijä oli puhunut kaverinsa puukotuksen kostamisesta viiltämällä 舡joltakin neekeriltä kurkun auki舡. Oikeudessa todistaja perui puheensa.

Vantaan käräjäoikeus tuomitsi Ahmed Ali Sheekh Abdullahin, 24 viideksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen. Raimo Väyrynen, 18, tuomittiin kolmeksi vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi. Molempien syyksi luettiin muun muassa tapon yritykset. Helsingin hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomiot tällä viikolla ennallaan.

Ei näyttöä rasismimotiivista

Jutun syyttäjä Kati Kuoppala kertoo, että rasismia pohdittiin mahdolliseksi motiiviksi teoille mutta näyttöä ei löytynyt. Kyse oli syyttäjien mielestä pikemminkin ryöstön yrityksestä ja sitä seuranneista kostoista.

Rikoskomisario Kimmo Hyvärisen mukaan tapauksessa oli viitteitä rasismista. Rasistinen motiivi on kuitenkin vaikea näyttää toteen. Tutkinnassa harvoin kerrotaan oikeita vaikuttimia varsinkin jos siitä seuraa kovempi rangaistus.

Hyvärinen kertoo, ettei Vantaalla ole erityistä kärhämää etnisten ryhmien välillä. Poliisi seuraa tilannetta jatkuvasti.