tiistai 6. marraskuuta 2012

MTV3: Lipponen mursi hiljaisuuden: Romaniväestöä syrjitään törkeästi

MTV3: Lipponen mursi hiljaisuuden: Romaniväestöä syrjitään törkeästi 6.11.2012
Helsingin Sanomat: Paavo Lipponen tyrmäsi "parempien ihmisten" kovat puheet

Entinen pääministeri Paavo Lipponen vaatii EU:n johtoa kitkemään eurooppalaisten vähemmistöjen syrjintää.

Lipposen mukaan Itä-Euroopan maissa syrjitään esimerkiksi romaniväestöä törkeällä tavalla. Syrjintää harjoittaa jopa puolisotilaallinen väestö.

– Odottaisin esimerkiksi Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalta Van Rompuy'lta selkeää esiintymistä eurooppalaisten arvojen puolesta sen sijaan että askarrellaan jollain talouskriisin nippeleillä, Lipponen sanoi tänään ihmisoikeusseminaarissa Helsingissä.

Lipposen mukaan Suomea vaivaa historiattomuus suhteessa ruotsalaisvähemmistöön. Hän vaatikin koulujen historian tunneille vahvempaa opetusta Ruotsi-Suomen ajoilta ja ruotsin kielen merkityksen korostamista.

Lipponen on ottanut etäisyyttä julkisuuteen viime presidentinvaalien jälkeen.

_____________________________

Helsingin Sanomat: Paavo Lipponen tyrmäsi "parempien ihmisten" kovat puheet

Entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd) pitää maahanmuuttovastaisuuden ja suvaitsemattomuuden nousua osoituksena "parempien ihmisten" koventuneista asenteista.

"Ne asenteet kumpuavat jostakin sosiaalisesta taustasta. On syytä olla huolissaan siitä, onko niin sanottujen parempien ihmisten keskuudessa todella tällaista ajattelutapaa siinä määrin, että nuoressa polvessa joku astuu esiin niitä viestittämään."

Esityksessään Lipponen hämmästeli, että "jopa rotuhygienia on noussut poliittiselle agendalle". Hän ei kuitenkaan maininnut nimeltä Kokoomusnuorten varapuheenjohtajaa Saul Schubakia, jonka kommentti liikaa lapsia hankkivasta "heikommasta aineksesta" on aiheuttanut ihmetystä.

Lipponen haluaa erottaa "taantumukselliset ääri-ilmiöt" protestista, joka on noussut ihmisten taloudellisista ja yhteiskunnallista vaikeuksista. Esimerkiksi perussuomalaiset eivät kuulu hänen mielestään äärioikeistoon, mutta puolueesta löytyy myös ääriaineksia.

"Ääri-ilmiöitä vastaan pitää ottaa tiukka linja, ja siinä lepsuillaan ihan selvästi. Kiinnittyy huomio äänestyskäyttäytymiseen esimerkiksi Helsingissä. Kuinka kovaa kannatusta äärisuuntien ehdokkailla voi olla."

Lipponen ei vielä pelkää, että äärioikeistosta olisi kasvamassa vakava ääriliike.

"Eivät nämä merkit vielä ole niin huolestuttavia, ja näyttää siltä, että niihin reagoidaan niin kuin asiaan kuuluu myös Kokoomuksen piiristä. Mutta sitä odotan, että mennään vähän syvemmälle siihen sosiaaliseen taustaan, josta tämä lähtee. Se on tämä parempien ihmisten yleinen asennoituminen."

Paavo Lipponen on keväisten presidentinvaalien jälkeen kieltäytynyt vastaamasta toimittajien kysymyksiin. Hän rikkoi mediahiljaisuutensa esiintymällä "70 vuotta juutalaispakolaisten luovutuksesta" -seminaarissa Kansallismuseossa.

Puheensa jälkeen Lipponen vastaili rennosti toimittajien kysymyksiin.

"Kun asia on tärkeä, olen käytettävissä. Minä valitsen, missä puhun, sitä ei media päätä", Lipponen hymähti.