keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Turun Sanomat: Professori: Kaksoiskansalaisuuden avaaminen oli virhe

Turun Sanomat: Professori: Kaksoiskansalaisuuden avaaminen oli virhe 28.11.2012

Turun kauppakorkeakoulun professori Kari Liuhto pitää kaksoiskansalaisuuden avaamista Suomelta virheenä. Liuhdon mukaan kaksoiskansalaisuuden avaaminen on antanut Venäjälle mahdollisuuden käyttää Suomessa asuvia kansalaisiaan lyömäaseena esimerkiksi lapsikiistoissa.

Hänen mielestään Venäjän lisääntynyt valta Suomessa on suurempi riski kuin kaksoiskansalaisuuden tuomat hyödyt.

– Kyseenalaistan koko lain fiksuuden, Venäjään erikoistunut Liuhto tyrmää.

Suomessa asuvien Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten määrä on kasvanut vauhdilla. Kansalaisuuslain muuttuessa vuonna 2003 heitä oli alle 2 500, mutta nyt suomalais-venäläisiä on jo 17 000. Valtaosa heistä on ottanut Suomen toiseksi kansalaisuudekseen, sillä Venäjä ei salli uusien kansalaistensa säilyttää vanhaa passiaan.

Kaikkiaan Suomessa asuu 60 000 ihmistä, joilla on taskussaan kahden maan passi. Määrä on jatkuvassa kasvussa.

Valtiosääntöoikeuden emeritusprofessorin Ilkka Saraviidan mukaan kaksoiskansalaisuuden avaaminen lisää aina ulkomaiden vaikutusvaltaa.

– Valtio saa aina oikeuden suojella kansalaisiaan vieraissa valtioissa, jos nämä hyväksyvät kaksoiskansalaisuuden. Nyt näin on käynyt.

Saraviidan mukaan kaksoiskansalaisuus hyväksyttiin lähinnä ulkosuomalaisia ajatellen, mutta tilanne on kääntynyt päälaelleen.

– Karkea arvio on, että kolme neljäsosaa on sellaisia, jotka ovat olleet ensin muun maan kansalaisia ja sitten saaneet Suomen kansalaisuuden, yliaktuaari Markus Rapo Tilastokeskuksesta kertoo.

LUE LISÄÄ KESKIVIIKON TURUN SANOMISTA