keskiviikko 21. marraskuuta 2012

HS: EU:n ulkopuolisten työehtoja ei poljeta

Helsingin Sanomat, Vastaväite: EU:n ulkopuolisten työehtoja ei poljeta 21.11.2012

Pääkirjoituksessa (HS 19.11.) epäiltiin EU:n ulkopuolelta palkattavien siivoojien synnyttävän joko kahdet työmarkkinat tai kurjistumiskierteessä olevat yhdet työmarkkinat.

Työluvista ei olla luopumassa. EU:n ulkopuolelta palkattavat siivoojat tarvitsevat yhä luvan. Lisäksi työnantajan on tarjottava kokoaikatyötä työehtosopimuksen mukaisella palkalla ja toistaiseksi voimassa olevalla työsopimuksella. Osa-aikaisia siivoojia ei void palkata EU:n ulkopuolelta.

Huoli työsyrjinnästä on varsin aiheeton. Jatkolupaa myönnettäessä viranomainen tarkistaa, että edellisen luvan aikana työsuhde ja toimeentulo ovat olleet sovitut. Työluvalla työskentelevät ovat tosiasiassa paremman valvonnan piirissä kuin EU:n sisältä tulleet.

Vaikka Uudenmaan siivoojien työnhakutilastot kertovat, että työnhakijoita ja avoimia työpaikkoja on suunnilleen yhtä paljon, siivousalan yritykset eivät löydä riittävästi työhön pystyviä ja halukkaita työntekijöitä. Tätä SAK:n ja Pamin on vaikea myöntää puhtaasti järjestöpoliittisista syistä.

Riitta Wärn
maahanmuuttopolitiikan asiantuntija
Elinkeinoelämän keskusliitto