keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Turkulainen: Li Andersson: Äärioikeisto toimii yhä avoimemmin

Turkulainen: Li Andersson: Äärioikeisto toimii yhä avoimemmin 21.11.2012

Vasemmistonuorten puheenjohtaja ja Turun tuore kaupunginvaltuutettu Li Andersson ihmettelee äärioikeistolaisten liikkeiden vähättelyä. Hänen mukaansa liikkeet toimivat kaduilla avoimemmin kuin pitkään aikaan.

– Esimerkiksi Supo (Suojelupoliisi) vähättelee heidän merkitystään, etenkin katuryhmien uhkaa. He ovat uhka, ja nämä ryhmät myös hyötyvät toistensa nosteesta, vaikkeivät toimisikaan yhdessä, Andersson muistuttaa.

Andersson on yksi uuden Äärioikeisto Suomessa – Vastarintamiehiä ja metapolitiikkaa –teoksen kirjoittajista. Kirja kuvaa yleistä oikeistolaistumista ja sitä, miten Suomen äärioikeiston kehitys seuraa muissa pohjoismaissa ja Euroopassa koettua mallia.

– Verrattuna muuhun Eurooppaan Suomen ryhmät ovat aika marginaalisia, mutta on hyvä ymmärtää, minkälaista toimintaa esimerkiksi Suomen Sisu on harjoittanut. Silloin heidät pystyy asettamaan aivan toisenlaiseen kontekstiin.

Anderssonin mukaan Suomessa on viimeistään nyt hyvä herätä havaitsemaan äärioikeiston muutos. Se tarkoittaa myös sitä, että vasemmistopuolueiden tulee käydä aiheesta keskustelua myös omilla ehdoillaan.

– Jos heidän annetaan asettaa lähtökohdat keskustelulle, se ei ole enää voitettavissa. Rasismista pitää puhua sen oikealla nimellä. Jos esimerkiksi koko ajan keskustellaan islamista vain ongelmana, muut näkemykset uskonnosta jäävät huomioimatta.

Rasismi kertoo Anderssonin mukaan ihmisten turvattomuuden tunteesta, joka nyt kohdistetaan maahanmuuttajiin. Tämä epävarmuus taas tulisi huomioida politiikassa, sillä nykytilanne on poliittisten päätösten seurausta.

– Luin juuri artikkelin, jossa ruotsalainen historioitsija Henrik Arnstad kirjoitti, että tällä hetkellä fasismi on Ruotsissa ainoa tulevaisuuden uskoa antava liike. Ihmiset kokevat yhteiskunnan nyt ristiriitaisena. Meilläkin käynnissä on ennätys-yyteet ja nähdään, että konfliktit ovat olemassa.

Anderssonin mukaan ihmisille on nyt vain saatava läpi viesti siitä, että vaihtoehtoja on olemassa.

– Vannon osittain vastakkainasettelun voimaan. Vasemmistossa olemme puhuneet esimerkiksi perustuloaloitteesta ja siitä, miten pystyisimme järjestämään uudenlaiset työn muodot.

[...]