tiistai 27. marraskuuta 2012

Yle: "Metropolia ei tule ilman maahanmuuttajia"

Yle Helsinki: "Metropolia ei tule ilman maahanmuuttajia" 27.11.2012

Pääkaupunkiseudun kasvu nojaa maahanmuuttajiin, sanoo metropoliselvitystä tekevä Rolf Paqvalin. Kuntien on houkuteltava ulkomaalaisia töihin, jotta julkiset palvelut turvataan.

Pääkaupunkiseutu ei kehity, ellei maahanmuuttajia saada enemmän töihin kaikissa alueen kunnissa.

- Kolme neljäsosaa kasvusta on maahanmuuttajia. Uskon että asenne muuttuu nopeasti, kun kunnan omaa henkilökuntatarvetta ei pystytä hoitamaan ilman maahanmuuttoa, Paqvalin toteaa.

Kaupunkineuvos Rolf Paqvalin, Keravan entinen kaupunginjohtaja, on yksi metropolialueen selvitysmiehistä. Paqvalin julkistaa joulukuussa 3-5 mallin esityksensä siitä, miten metropolihallinnon voisi järjestää.

Sen jälkeen malleja viilataan kuntien kanssa ja niistä valitaan paras helmikuun loppuun mennessä.

"Metropolihallinto tulee joka tapauksessa"

Metropolihallinnossa pääkaupunkiseudun 14 kuntaa pitäisi saada päättämään yhdessä muun muassa maankäytöstä, liikenteestä ja rakentamisesta.

Hallinnon vahvuus riippuu siitä, tuleeko kuntaliitoksia. Jos kuntarajoja ei muuteta, metropolihallinto voi olla vahva. Jos kuntien määrä vähenee, ne pystyvät sopimaan asioista keskenäänkin ja metropolihallinto voi olla kevyt.

Asumista kunnat eivät pysty Paqvalinin mukaan yksin ratkomaan, vaan apuun tarvitaan valtio - ja myös muita asumistapoja kuin omistus- ja vuokra-asuminen.

- Jonkinlainen metropolihallinto tulee joka tapauksessa. Mutta tärkeimmät päätöksentekoelimet ovat edelleen kunnissa ja vastuu kaikesta viime kädessä, hän sanoo.