keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Helsingin Uutiset: Ylikovat kielitaitovaatimukset estävät työllistymistä

Helsingin Uutiset, pääkirjoitus: Ylikovat kielitaitovaatimukset estävät työllistymistä 7.11.2012

Kielitaito on tärkeä osa uuteen kotimaahan sopeutumista, ja joissakin tehtävissä hyvä suomen kielen taito on välttämätön. Lääkäri ei voi tehdä työtään kunnolla, jos ei ymmärrä potilasta.

Kielitaitovaatimuksia käytetään kuitenkin edelleen myös kiertotienä, kun työnantaja haluaa ilmoittaa, ettei toivo tehtävään maahanmuuttajataustaisia hakijoita.

Vaatimus hyvästä tai erinomaisesta suomen kielen taidosta pistää silmään pääkaupunkiseudun työpaikkailmoituksia selaillessa. Kielikriteerit ovat kovat myös monessa suorittavassa työssä.

Maahanmuuttajien työttömyys lähentelee Helsingissä 30 prosenttia. Samaan aikaan monilla aloilla valitetaan työvoimapulaa. Ylimitoitetut kielitaitovaatimukset ovat yksi este maahanmuuttajien työllistymiselle.

Helsingin kaupunki uudisti syksyllä henkilöstöhallinnon periaatteitaan. Ohjeissa todetaan, että kielitaitovaatimusten tulee nousta työtehtävästä.

Samanlaista suhtautumista toivoisi myös muilta työnantajilta. Kieltä oppii myös työtä tehdessä, ja liian kovilla kielitaitovaatimuksilla hakijoiden joukosta voi karsiutua monta muuten hyvää työntekijää.