maanantai 26. marraskuuta 2012

Aarno Laitinen: Rasismin arkea

Iltalehti, kolumni: Aarno Laitinen: Rasismin arkea 26.11.2012

Mies tilaa taksia ravintolan ulkopuolella: ”Sellainen kuski, joka puhuu suomea”, hän sanoo lopuksi puhelimeen. ”Taidat olla vähän rasisti”, sanon hänelle. ”Niin olenkin”, hän vastaa ylpeänä.

Kämpin terassilla mies komentee tarjoilijaa, joka ei ymmärrä suomea. Ruoveteleläinen keskikoulu ja kauppakoulu eivät ole antaneet asiakkaalle edes välttävää kielitaitoa, ja hän mylvii tarjoilijaraukalle: ”Jumalauta! Me ollaan Suomessa. Opettele suomea.”

Niin paljon kuin täällä Suomessa inhotaan mustalaisia, hurreja, ryssiä ja uudempia maahanmuuttajia, tuntuu ettemme ehkä olekaan se suvaitsevainen sivistyskansa, jollaisena itseämme pidämme.

Häkellyttävän usein näkee ja kuulee rasistisia vuodatuksia aivan tavallisten ihmisten suusta. Vennamolais-perussuomalaiset taksikuskit ovat aivan oma lajinsa. Heidän eduskunnan vastaista ja muukalaisvihamielistä mylvintäänsä kuunnellessaan tekisi mieli huomauttaa käytöstavoista, mutta siitä seuraisi vain ulosheitto: ”Jos ei kyyti kelpaa, sopii kävellä.”

Suomalainen rasismi näkyy jo työhönotossa. Kun työnantaja kuulee hakijan nimen Ahmed tai Mohammed, neuvottelut päättyvät siihen. Niinpä Ahmed ja Mohammed perustavat kebab-ravintolan tai torikaupan.

[...]