keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Aamuset: Maahanmuuttajanaisten opetuskoti lopettamassa

Aamuset: Maahanmuuttajanaisten opetuskoti lopettamassa 14.11.2012

Halisissa sijaitseva maahanmuuttajanaisten opetuskoti Mustikka on lopettamassa toimintansa marraskuun lopussa taloudellisten vaikeuksien vuoksi.

Mustikka on Sateenkaarikoto ry:n pyörittämä opetusympäristö, jossa maahanmuuttajanaiset opiskelevat suomea ja tapakulttuuria. Mustikkaan ovat tervetulleita nekin, jotka eivät enää ole kotoutumislain piirissä.

– Meillä käy naisia, jotka ovat olleet parikymmentä vuotta Suomessa, mutta jotka eivät vieläkään osaa kieltä, kertoo Mustikan ohjaaja Mari Hermaja.

Alunperin rahoitus järjestyi Raha-automaattiyhdistyksen kautta ja sitä myönnettiin vuosille 2005–2009. Sen jälkeen Sateenkaarikoto on rahoittanut toimintaa.

– Yhdistyksen varat on tarkoitettu varhaiskasvatukseen ja perhetyöhön. Nyt varat menevät kotoutumistyöhön, Hermaja selventää.

Hänen mukaansa Mustikka on saavuttanut maahanmuuttajanaisten luottamuksen.

– Monet naiset eivät voi tai uskalla lähteä keskustaan asti.

Harmaja myöntää, että osa naisista ei koskaan tule työllistymään. Suurin osa Mustikassa käyvistä naisista on muslimeja, joilla on paljon lapsia. Tärkeää olisikin opettaa naisille suomea, jotta he pystyvät kommunikoimaan esimerkiksi koulun kanssa ja tukemaan lapsiaan ymmärtäen suomalaista kulttuuria.

– Opetettavat asiat ovat niinkin yksinkertaisia, kuin että lieden ja ruoan väliin tarvitaan kattila, havainnollistaa Hermaja.

Rahaa opetuskoti tarvitsee noin 40 000 euroa vuodessa. Mustikka on hakenut rahaa Turun kaupungilta. Peruspalvelulautakunta käsittelee asiaa keskiviikkona.