tiistai 27. marraskuuta 2012

Yle: Työpajassa tositarinoita rasismista

Yle: Työpajassa tositarinoita rasismista 27.11.2012

Kokkolalaiset nuoret pohtivat tällä viikolla, miltä rasistiset sanat ja teot tuntuvat. Kolmen koulun oppilaat osallistuvat työpajoihin, joita vetävät eri kulttuureista tulevat suomalaiset urheilijat.

Aihepiiri ei ole oppilaille täysin vieras. Heidän kokemustensa mukaan ennakkoluulot paljastuvat usein humoristisessa huulenheitossa.

- Joku saattaa vitsien varjolla kommentoida toisen erilaisuutta. Itse olen saanut kuulla omasta suomenruotsalaisuudestani, kertoo Donnerin koulun 8-luokkalainen Emma Puskala.

Walter ry:n tavoitteena on edistää kulttuurien välistä vuorovaikutusta, erityisesti lasten ja nuorten parissa.

- Haluamme vaikuttaa nuorten arvomaailmaan ja edistää esimerkiksi muiden kunnioittamista, ymmärtämistä ja välittämistä, toteaa Walter ry:n projektikoordinaattori Michaela Moua.

Avointa keskustelua

Työpajaan osallistuneiden mielestä esimerkiksi syrjintään tulisi puuttua entistä näkyvämmin. Esimerkiksi kouluissa pitäisi puhua aiheesta enemmän ja vanhempien tulisi kasvattaa lapset arvostamaan erilaisia ihmisiä.

- Kaikkien pitäisi ymmärtää, että erilaisuus ei ole huono asia, vaan paremminkin rikkaus, sanoo Donnerin koulun 7-luokkalainen Bella Paasimäki.

- On tärkeää, että nuoretkin oppivat, että rasismi on väärin, jatkaa Donnerin koulun 7-luokkalainen Nicolina Sarin.

Kokkolassa vierailleella yhdistyksellä on lähes kaksikymmentä luennoitsijaa, jotka kiertävät kouluissa eri kokoonpanoissa.

- Saamamme palautteen perusteella suoralle ja rehelliselle keskustelulle on tarvetta. Kerromme omista kokemuksista kiertelemättä, jotta nuoretkin uskaltautuisivat avautumaan, kertoo Moua.


Mistä on kyse?
- Kolmen kokkolalaisen koulun oppilaat keskustelevat tällä viikolla rasismista
- Walter ry järjestää kansainvälisiä työpajoja, joita vetävät eri kulttuureista tulevat suomalaiset urheilijat
- Nuorten mielestä rasismi paljastuu usein humoristisessa huulenheitossa