keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Yle: Ylä-Savon pakolaiset saavat vapaaehtoisia ystävikseen

Yle: Ylä-Savon pakolaiset saavat vapaaehtoisia ystävikseen 28.11.2012
Iisalmen Sanomat: Pakolaisten tuloa valmistellaan joukolla

Tammikuussa Ylä-Savoon saapuvat kiintiöpakolaiset saavat vapaaehtoisia paikallisia ihmisiä ystävikseen. Tällä hetkellä yhdeksän afganistanilaista perhettä ovat vielä pakolaisleirillä Iranissa.

Ylä-Savossa alkaa olla kaikki valmista afganistanilaisille kiintiöpakolaisille, joita tulee tammikussa 130 - 150 henkilöä pakolaisleiriltä Iranista.

Iisalmessa, Sonkajärvellä ja Lapinlahdella paikalliset ihmiset ovat olleet kiinnostuneita ystävätoiminnasta, jonka tarkoituksena on kouluttaa vapaaehtoisia tukihenkilöitä pakolaisten avuksi.

Iisalmessa on parhaillaan menossa ystävätoiminnan peruskurssi. Ryhmä täyttyi samantien ja varasijoilla on useita ihmisiä. Seuraava kurssi pyritään järjestämään ensi tammikuussa. Ystävätoiminnan peruskurssin järjestävät Iisalmen kansalaisopisto ja paikallinen SPR:n osasto.

Vapaaehtoiset ystävät ovat tukena kaikenlaiseen elämiseen liittyvissä asioissa, kuten asumisessa, ruoan laitossa ja siinä ohessa suomen kielen oppimisessa. Mukana voi olla joko henkilökohtaisena ystävänä tai ryhmätoiminnassa.

Paikalliset ovat myös lahjoittaneet ahkerasti erilaisia tavaroita perheiden koteihin. Tavaramäärää on jopa jouduttu rajoittamaan, kertoo Iisalmen kaupungin vastuuhenkilö Kaarina Kursukangas.

Elämä Suomessa alkaa nollasta

Ylä-Savoon tulee tammikuussa yhteensä yhdeksän pakolaisperhettä. Näistä Iisalmeen sijoittuu neljä, Sonkajärvelle kaksi ja Lapinlahdelle kolme perhettä.

Heistä vain iäkkäimät ovat syntyneet ja eläneet Afganistanissa, nuoremmat ovat syntyneet pakolaisleirillä. Useimmat tulijoista ovat naisia ja lapsia. Mukana on paljon yksinhuoltajaäitejä, joiden puoliso on surmattu tai he ovat muuten leskiä tai eronneet.

- Nyt on saatu tietoa, että olosuhteet pakolaisleirillä ovat aika kurjat, koska Iran haluaa päästä pakolaisista eroon, Kaarina Kursukangas kertoo.

Asunnot ovat jopa kaupunkimaiset, mutta ihmiset asuvat ahtaasti. Pakolaisleirillä on myös nuoremmalle väelle maksullista koulutusta. Perheillä ei kuitenkaan ole varaa pitää lapsiaan koulussa.

- Pakolaiset ovat siinä tilanteessa, että he eivät voi palata takaisin Afganistaniin, koska heitä on vainottu muun muassa rodun vuoksi, sanoo Kursukangas.

Sopeutuminen alkaa kielestä

Sopeutuminen Suomeen ja Ylä-Savoon alkaa kielen opettelusta. Osa tulijoista on luku- ja kirjoitustaidottomia, eivätkä he hallitse arabialaisiakaan aakkosia.

Ylipäätään asioissa edetään kotoutumislain mukaisesti. Jokaiselle tulijalle tehdään hoitosuunnitelma oman terveydentilan perusteella ja kouluikäiset pyritään saamaan mahdollisimman nopeasti kouluun.

- Aikuisille on muuta kielikoulutusta ja heti, kun henkilöllä on välttävää kielitaitoa, voidaan ajatella hänen työhön sijoittumista, Kursukangas kertoo pakolaisten alkuvaiheesta.

Näin alkaa sopeutuminen arkeen ja suomalaiseen elämänrytmiin. Pakolaiset tulevat kuntalaisiksi ja jokaisen perheen kanssa tehdään muun muassa vuokrasopimukset asunnoista.

SPR:n vapaaehtoistoimijat Sonkajärvellä ja Lapinlahdella laittavat asuntoja kuntoon. Iisalmessa asunnot varustaa seurakunnan lähetyskirpputori.

Mistä on kyse?
- SPR:n järjestämät ystäväkurssit , joissa vapaaehtoiset kouluttautuvat pakolaisten ystäviksi kiinnostavat yläsavolaisia
- Tavaralahjoituksia on tullut paljon
- Iisalmeen, Lapinlahdelle ja Sonkajärvelle tulee tammikuussa yhdeksän pakolaisperhettä
- Kiintiöpakolaiset tulevat kuntiin pakolaisleiriltä Iranista


_____________________________________

Iisalmen Sanomat: Pakolaisten tuloa valmistellaan joukolla

Tammikuussa Iisalmeen ja Sonkajärvelle tulevien afgaanipakolaisten tuloa valmistellaan porukalla. Parhaillaan joukko virkamiehiä, yhdistyksiä ja yksityishenkilöitä tasoittavat maahanmuuttajien tietä.

- Pakolaisasioiden palveluohjaaja on aloittanut jo työnsä, ja pakolaisohjaajan paikka tulee hakuun viikonloppuna, Iisalmen kaupungin kehittämispäällikkö Riitta Topelius kertoo.

SPR:n ystäväkoulutuksessa Iisalmessa on mukana yli kaksikymmentä osallistujaa. Sonkajärvellä koulutus oli viime viikolla, Lapinlahdella saadaan ensi viikolla koulutettuja vapaaehtoiskotouttajia.

Puolitoistavuotiseen kolmen kunnan yhteistoimintamallin kehittämishankkeeseen saadaan rahoitusta pakolaisrahastolta.

Marraskuun alussa Tiina Miettinen aloitti Iisalmessa pakolaisasioiden palveluohjaajana.

Uutinen on luettavissa kokonaan päivän lehdessä ja verkkopalvelun näköislehdessä.