maanantai 26. marraskuuta 2012

Yle: Supon päällikkö: Terroristiyhteyksien määrä moninkertaistunut Suomessa

Yle: Supon päällikkö: Terroristiyhteyksien määrä moninkertaistunut Suomessa 26.11.2012

Supon päällikön Antti Pelttarin mielestä suojelupoliisi olisi luonteva pohja rakentaa uutta, jos poliitikot innostuvat ulkomaisen tiedustelun yksikön perustamisesta.

Terroristijärjestöihin yhteyksiä omaavien henkilöiden määrä on moninkertaistunut Suomessa viimeisten kymmenen vuoden aikana, kertoo Supon määräaikainen päällikkö Antti Pelttari.

Maanantaina A-Studiossa puhuneen Pelttarin mukaan Suomessa on yli sata riskihenkilöiksi luokiteltavaa. Hänen mukaansa Suomessa tapahtuva terroristijärjestöihin liittyvä Suomessa kohdistuu ulkomaille, eikä tiedossa ole, että Suomeen pyrittäisiin kohdistamaan terrorismia.

- Meillä on henkilöitä, jotka ovat olleet koulutusleireillä ja myös taistelemassa terroristijärjestöjen riveissä. Kaikkea tätä meillä Suomessa tänä päivänä on, Pelttari sanoi.

"Supo luonteva pohja uudelle yksikölle"

Supon entinen päällikkö Ilkka Salmi ehdotti Helsingin Sanomissa viikko sitten, että Supolla pitäisi olla kotimaisen tiedustelun lisäksi myös ulkomaisen tiedustelun yksikkö. Pelttari ei ota esitykseen suoraan kantaa, mutta hänen mukaansa kansainvälinen tiedonvaihto tulee jatkossa yhä tärkeämmäksi Supon toiminnassa.

- Uhat Suomeen tulevat tätä nykyä tiedonsuojelutorjuntaan eli laittomaan tiedusteluun liittyen, ja ne tulevat ulkomailta.

Uuden tiedustelupalvelun perustaminen tarkoittaisi Pelttarin mukaan kokonaan uutta lainsäädäntöä. Hänen mielestään asiaa voitaisiin käsitellä esimerkiksi hallitusneuvotteluissa, jos poliittista tahtoa löytyy.

- Näkisin, että suojelupoliisilla on erittäin hyvä ja vakiintunut asema kansainvälisessä yhteistyössä. Eli jos tätä lähdetään miettimään kehittämisen kannalta, näkisin, että suojelupoliisi olisi luonteva pohja rakentaa uutta, jos päättäjät niin Suomessa katsovat, Pelttari kommentoi.