tiistai 27. marraskuuta 2012

Iltalehti: Nettipoliisi tyrmää vitsin rasistisuuden: "Aika ahdistavaa, jos homma on mennyt näin herkäksi"

Iltalehti: Nettipoliisi tyrmää vitsin rasistisuuden: "Aika ahdistavaa, jos homma on mennyt näin herkäksi" 27.11.2012

Nettipoliisi Marko Forss jakoi Twitterissä poliisiporukan kokemia hauskoja tapauksia, mutta lohkaisu näytti monien mielestä rasistiselta.

Forss kertoi Twitterissään sunnuntaina tapauksesta, jossa varkauspuuhissa olleelta romanilta oli pudonnut pakastekana vaatteistaan.

- Kerrottiin poliisiporukalla keikkoihin liittyviä hauskoja tapauksia. Jostakin syystä monissa hyvissä letkautuksissa oli mukana romani. Paras juttu, jossa romanilta tippui pakastekana vaatteista kaupassa. Poliisin ottaessa kiinni seuruetta, yksi miehistä tokaisi kovaan ääneen: "kuka heitti meidän Allua pakastekanalla, kuka?" Forss kirjoitti Twitterissä.

Lohkaisu ei jäänyt tähän, sillä Forss sai nopeasti palautetta twiittauksestaan. Monet ihmettelivät, miten nettipoliisi voi omalla nimellään kertoa rasistisia vitsejä.

Nettipoliisin twiittaukseen ottivat sosiaalisessa mediassa näkyvästi kantaa myös kuvataiteilija-toimittaja Rakel Liekki sekä vasemmistopoliitikko Dan Koivulaakso.

- Onkohan poliisin sopivaa kertoa vanhaa rasistista kaupunkilegendaa tositarinana? Liekki tiedusteli.

Koivulaakso puolestaan teki vitsistä puheenaiheen omaan Facebook-profiiliinsa.

- Poliisimiehen on virassa ja yksityiselämässään käyttäydyttävä siten, ettei hänen käyttäytymisensä ole omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon. Arvioitaessa poliisimiehen käyttäytymistä otetaan huomioon myös hänen asemansa ja tehtävänsä poliisihallinnossa, Koivulaakso muistutti poliisilakia siteeraten.

Forss oli palautteen edessä ihmeissään. Hän kirjoitti, ettei ollut tarinaan ennen törmännyt eikä ollut tarkoittanut twiittaustaan loukkaavaksi.

- Minä en saa tuosta millään rasistista. Aika ahdistavaa on, jos tämä homma on mennyt näin herkäksi.

- Oma kokemukseni romaneista työssä on se, että he ovat sanavalmiita ja heittävät vitsiä, Forss vielä lisäsi.

Facebookin keskustelun perusteella Forssin ajatukset saivat myös kannatusta.

- Ovatko savolaisvitsitkin rasistisia? kysyi yksi keskusteluun osallistuneista.