keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Helsingin Sanomat: Täältä tullaan, elämä

Helsingin Sanomat: Täältä tullaan, elämä 2.4.2014

Lukiolaistytöt Amal, Anisa ja Shugri ovat kotoisin Itä-Pasilasta, ja he ovat suorastaan ylpeitä siitä.

On perjantai-ilta, ja se tarkoittaa, että on tyttöjen ilta. Kello on kuusi, ja helsinkiläisen kerhotilan keittiön hellalla paistuu kana.

Paistinpannua pitelee 18-vuotias Amal, lukiolainen Vuosaaren lukiosta. Kanasuikaleet ovat kohta valmiita, ja syksyllä alkavat ylioppilaskirjoitukset.

Keittiön pöydällä ovat ostokset: tortillaleipiä, salsakastiketta, cheddarjuustoa, nachopusseja, jäävuorisalaattia, säilyketonnikalaa. Tänään syödään meksikolaista.

Anisa ottaa salsakastikepurkit. Hän on 17-vuotias ja käy Helsingin luonnontiedelukiota.

Maissilastujen lämmittäminen uunissa jää Shugrin tehtäväksi. Shugri on 16-vuotias ja samassa lukiossa kuin Anisa.

Kerhohuone alkaa täyttyä teinitytöistä ja heidän nuoremmista sisaristaan. Trikoohameita, sukkahousuja, legging-sejä, tennareita. Meikkiä, kännyköitä, värikkäitä paitoja, hiukset huolellisesti peittäviä huiveja. Kaikki hälisevät, puhutaan suomea ja somalia. Televisiosta tulee Englannin liigan jalkapalloa.

Näiden tyttöjen vanhemmat tulivat Somaliasta Suomeen ensimmäisten somalialaisten joukossa 1990-luvun alussa. Silloin Mogadishu meni sekaisin ja sota teki elämästä järjetöntä. Tuohon aikaan, yli kaksikymmentä vuotta sitten, Somaliasta pakeni kymmeniätuhansia ihmisiä. Mentiin sinne, minne päästiin. Keniaan, Etiopiaan, Venäjälle, Eurooppaan, Amerikkaan.

Amalin, Anisan ja Shugrin vanhemmat päätyivät Suomeen, löysivät toisensa, menivät naimisiin, perustivat perheen ja alkoivat saada lapsia.

Syntyi Amal.

Anisa.

Shugri.

Jos heiltä kysyy, mistä he ovat kotoisin, he vastaavat, että Kätilöopistolta.

[...]