keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

MTV3: Suomeen halutaan laki ympärileikkauksista: "Parempi laki kuin villi tilanne"

MTV3: Suomeen halutaan laki ympärileikkauksista: "Parempi laki kuin villi tilanne" 2.4.2014
MTV3: Ympärileikkauskielto ajaisi juutalaiset pois Suomesta
MTV3: Ympärileikkauksista kiivas keskustelu – Yhdysvalloissa suositaan, Euroopassa varoitellaan

Selvä enemmistö eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnasta haluaisi uuden lain pikkupoikien ympärileikkauksista Suomessa. Tämänhetkistä lainsäädäntöä pidetään epäselvänä, ja sen koetaan aiheuttaneen hankalia tilanteita oikeusistuimissa.

MTV:n tutkiva ryhmä selvitti sekä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan että asiantuntijajärjestöjen kannan ympärileikkauksiin. Suurin osa molemmista ryhmistä kannattaa lakia ja suhtautuu leikkauksiin kriittisesti.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan 17 jäsenestä 14 haluaisi Suomeen asiasta lain. Useimmat suhtautuvat leikkauksiin varsin kriittisesti: Kymmenen joko kieltäisi leikkaukset tai rajoittaisi niitä selvästi.

– Kyllä pitäisi kieltää. Silpomiset eivät kuulu nykyaikaan, eivätkä varsinkaan Suomeen, vastaa Sanna Lauslahti (Kok.)

– Nykyistä pykälää pitää muuttaa niin, että ympärileikkauksen kriteereitä voimakkaasti kiristetään tai se kielletään kokonaan, vastaa puolestaan Erkki Virtanen (Vas.)

– Poikalasten ei-lääketieteellinen ympärileikkaus tulisi kieltää kokonaan lapsen oikeuksien nimissä kunnes henkilö on riittävän vanha päättämään asiasta itse ja kykenee arvioimaan operaation mahdolliset vaikutukset, perustelee Sanni Grahn-Laasonen (Kok.)

– Mieluummin laki kuin ”villi” tilanne. Olen hyvin kriittinen ja lähtökohta pitäisi olla terveydelliset syyt. Parempi valvottu ja säännöstelty kuin ”puoskarointi”, toteaa puolestaan valiokunnan puheenjohtaja Juha Rehula (Kesk.)

Kaksi edustajaa sallisi leikkaukset tietyin rajoituksin.

– Lain pitäisi vaatia ympärileikkaukseksi leikattavan henkilön oma, riittävässä iässä annettu suostumus. Ikärajaan en osaa ottaa tässä kantaa. Toisaalta jos ne tehdään vauvaiässä, niin silloin on oltava molempien vanhempien suostumus, toteaa muun muassa Merja Mäkisalo-Ropponen (Sd.).

Ainoa valiokunnan jäsen, jonka mukaan lakia ei tarvita on Outi Alanko-Kahiluoto (Vihr.).

– Poikien ympärileikkaukset pitää saada vähenemään neuvonnalla ja tiedottamalla aktiivisesti ympärileikkauksen riskeistä ja haitoista. Ympärileikkausten kieltämisessä riskinä on, että leikkaukset hoidetaan muualla ja että leikkauksia tehtäisiin epäasianmukaisissa ja epähygieenisissä oloissa, Alanko-Kahiluoto perustelee.

Osa edustajista totesi että asiaan on puututtava, mutta jättivät avoimeksi, miten.
– En osaa ottaa yksityiskohtiin tässä vaiheessa kantaa. Suhtautumiseni ei-lääketieteellisiin perustein tehtyihin ympärileikkauksiin lapsille on kriittinen. Kysymykseen yksi vastaan, että pitää säätää laki, koska nyt vallitseva tilanne on erittäin epäselvä, totesi Anu Vehviläinen (Kesk.).

_____________________________________

MTV3: Ympärileikkauskielto ajaisi juutalaiset pois Suomesta

Suomen juutalaisyhteisössä ihmetellään eduskunnan sosiaali- ja terveyslautakunnan ja järjestökentän kriittistä kantaa ympärileikkauksiin. Lain tarve kyllä ymmärretään, mutta kielto- tai rajoitusajatukset saavat täystyrmäyksen.

Jos juutalaisperhe ei suostuisi pojan ympärileikkaukseen, perhe ei enää voisi olla juutalaisyhteisön jäsen, kuvaa Juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Gideon Bolotowsky.

– Silloin he eivät voisi olla yhteisön jäseniä. Tämä on käytännön seuraamus. Kyseessä on hyvin perustavanlaatuinen käsky.

Bolotowsky näkee leikkauspäätöksen osana juutalaista perhemallia.

– Kun lapsi ei voi valita vanhempiaan, hän ei voi valita myöskään elämänkulkuaan. Mihin kouluun hän menee, mitä ruokaa hän saa, rokotetaanko hänet, ja niin edespäin. Tämä on osa sitä kokonaisuutta jonka perhe muodostaa.

Jos taas Suomeen tulisi ympärileikkaukset kieltävä laki, Suomen juutalaiset joutuisivat Bolotowskyn mukaan lähtemään maasta.

– He lähtisivät täältä pois. Ilman muuta! Eivät Suomen juutalaiset voi asua antisemiittisessä yhteiskunnassa, Bolotowsky painottaa.

– Mehän emme juutalaisina tarvitse tähän uutta lakia. Meillä on jo olemassa tähän hyvin yksityiskohtainen laki joka on kolmetuhatta vuotta vanha. Mutta jos yhteiskunta tarvitsee tähän lain, koska maahan muuttaa uusia ryhmiä, niin meillä ei ole mitään sitä vastaan - kunhan se laki on järkevä. Tällainen laki on esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa. Kun ammatti-ihminen tekee ympärileikkauksen, asiassa ei ole mitään ongelmaa koska operaatio on hyvin pieni ja nopea, Bolotowsky kuvailee.

Ympärileikkaus päiväkotipaikan ehtona

Ympärileikkaussääntö näkyy käytännössä muun muassa lasten päiväkotipaikkojen jaossa.

Helsingin juutalaisen päiväkodin Gan Jeladimin säännöissä vaaditaan poikalasten ympärileikkausta päiväkotiin pääsyn ehtona.

”Päiväkodin johtokunta hyväksyy lapset päiväkotiin. Edellytyksenä on, että ainakin toinen vanhemmista on Helsingin juutalaisen seurakunnan jäsen, ja mikäli molemmat täyttävät seurakunnan jäsenyydeltä vaadittavat ehdot, niin kummankin tulee olla Helsingin juutalaisen seurakunnan jäseniä, sekä poikalapsen tulee olla ympärileikattu”, päiväkodin ohjesäännöissä todetaan.

”Ennen päiväkotiin hyväksymistä johtokunnan jäsenet haastattelevat lasten vanhempia. Haastattelun tarkoituksena on varmistaa, että lasten vanhemmat ovat hyväksyneet päiväkodin arvot sekä edellä esitetyt päiväkodin toimintatavoitteet sekä tämän ohjesäännön,” säännöt jatkuvat.

Myös juutalainen seurakunta on varautunut tilanteisiin, joissa toinen vanhempi hyväksyy ja toinen vastustaa ympärileikkausta.

– Jos vanhemmat haluavat lapsensa juutalaisen seurakunnan jäseneksi, he kirjallisesti sitoutuvat siihen että ympärileikkaus tehdään kahdeksan päivän ikäisenä jos kyseessä on poikavauva ja poikavauva on terve. Silloin tämä ongelma poistuu. Jos toinen tulee myöhemmin katumapäälle, niin sellaista sattuu elämässä, Bolotowsky kertoo.

Myös ikäraja on juutalaisille tarkka. Poikkeuksen kahdeksan päivän ikärajasta muodostaa lapsen sairaus.

– Sitäpaitsi se kahdeksan päivän ikä on lääketieteellisestikin kaikkein optimaalisin aika. Mitä myöhemmin se tehdään, sitä komplisoidumpi on prosessi, Bolotowsky toteaa.

_____________________________________


MTV3: Ympärileikkauksista kiivas keskustelu – Yhdysvalloissa suositaan, Euroopassa varoitellaan

Euroopassa ympärileikkaus on suhteellisen harvinainen ilmiö ja liittyy lähinnä juutalaiseen ja Islamin uskoon. Vain noin 5 - 10 prosenttia poikalapsista ympärileikataan.

Sen sijaan Yhdysvalloissa ympärileikkaus on hyvin tavallinen operaatio, joka tehdään noin 55 prosentille poikalapsista.

Pojan ympärileikkaus on operaatio, jossa esinahka poistetaan kokoaan tai osittain. Leikkaus tehdään yleensä muutaman viikon iässä uskonnollisista tai kulttuurisista syistä, ja se muuttaa sukuelimet pysyvästi.

Sekä islamilainen että juutalainen usko vaatii poikien ympärileikkauksia, mutta ikä jossa leikkaus tehdään, vaihtelee jonkin verran. Juutalaispojat leikataan yleensä muutamien päivien tai viikkojen ikäisinä, muslimipojat tavallisesti vasta muutamaa vuotta vanhempina.

Suomalaisjärjestöt vastustavat leikkauksia

Useiden asiantuntijoiden mukaan genitaalien leikkaus ei-lääketieteellisistä syistä loukkaa lapsen henkilökohtaista koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta ja voi vaikuttaa muun muassa myöhempään seksuaalielämään. Näin totesivat MTV Uutisille muun muassa Sexpo-säätiö ja Mannerheimin lastensuojeluliitto. Myös lääkäriseura Duodecim sekä Pelastakaa Lapset ry. katsovat, että leikkauksista pitäisi luopua pitkällä tähtäimellä.

Kyselyn tulokset herättävät uskonnollisissa yhteisöissä tyrmistystä. Sekä juutalais- ja muslimiyhteisöt pitävät ympärileikkausta uskontonsa välttämättömänä osana.

– Ihme että he eivät ole sanoneet että henkilön pitäisi saada itse valita omat vanhempansa! Tämähän on täysin absurdia, hämmästelee Juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Gideon Bolotowsky.

Leikkausten puolustajat puhuvat myös tautiriskin pienenemisestä.

– Historian saatossa on todettu että sillä on positiivisia psykofyysisiä vaikutuksia ihmiseen, Bolotowsky toteaa ja viittaa muun muassa Yhdysvaltain lastenlääkäriliiton sekä WHO:n tutkimuksiin.

WHO:n mukaan ympärileikkaus voi vähentää HIV:n leviämistä naisesta mieheen päin, ja ympärileikkauksia on avoimesti kannustettu tekemään erityisesti HIV-epidemian piinaamilla Afrikan alueilla.

Suuria alueellisia eroja

Myös Yhdysvaltain lastenlääkäriliitto American Academy of Pediatrics suosittelee ympärileikkausta muun muassa tautiriskin pienenemisen vuoksi. Taustalla on myös kulttuurinen kehitys.

– Anglosaksisessa maailmassa ympärileikkaus on ollut yläluokan privilegio. Sillä on haluttu myös erottautua muusta väestöstä. Yhdysvalloissa se yleistyi ja valtaosa väestöstä on sen piirissä, noin 55 prosenttia poikavauvoista, Bolotowsky kuvailee.

Suomalainen lääkäriseura Duodecim kuitenkin hämmästelee leikkausten perusteluja.

– Eurooppalaisten asiantuntijoiden käsitykset poikkeavat täysin amerikkalaisten lääkärien johtopäätöksistä. Laaja eurooppalaisten lääkäreiden joukko näkee yhdysvaltalaisten kollegoiden tulkinnan tämänhetkisestä lääketieteellisestä näytöstä hyvin ongelmallisena ja on julkaissut vastineen asiassa, Duodecim toteaa lausunnossaan.

– HIV:n tai penissyövän vastustaminen poistamalla esinahka ei ole perusteltua. Leikkauksessa on kyse peruuttamattomasta toimenpiteestä terveelle lapselle, joka ei itse kykene päättämään puolestaan, Duodecim katsoo.

– Lopullisena pyrkimyksenä tulee olla poikien ei-lääketieteellisten ympärileikkausten loppuminen, mutta ennen tämän päämäärän toteutumista asiaa tulee ohjata lainsäädännöllä, perustelee seuran pääsihteeri Matti Rautalahti.

”Pikkulapsi-ikä ei ole riittävä”

Selkeimmin leikkauksia vastustavat Suomessa Sexpo-säätiö sekä Mannerheimin lastensuojeluliitto. Sexpo on pitänyt aiheesta seminaareja ja käynnistänyt asiasta oman Ehjä-projektin, joka pyrkii lisäämään tietoisuutta ympärileikkauksen ongelmista.

– Poikien ei-lääketieteellisistä syistä tehtävää ympärileikkausta voidaan sallia vain jos siihen on henkilön oma, riittävässä iässä annettu suostumus. Vauva- tai pikkulapsi-ikä ei ole riittävä. Lain pitäisi myös edellyttää viranomaisten antamaa lupaa ja lääkärin valvontaa, vastaa Mannerheimin lastensuojeluliiton pääsihteeri Mirjam Kalland.

Suomessa tehdään muutamia satoja pikkupojan ympärileikkauksia vuodessa. Tarkkojen arvioiden tekeminen on kuitenkin vaikeaa, koska kaikkia leikkauksia ei tehdä virallisen terveydenhuollon piirissä.

Väestöliitto arvioi, että leikkausten määrä voi tulla kasvamaan uskontokuntien kasvun mukana. Lain edessä käytäntö on kuitenkin sekava ja johtaa ristiriitaisiin tulkintoihin. Ympärileikkaus on joissain tapauksissa johtanut oikeustaisteluihin ja muun muassa syytteisiin törkeästä pahoinpitelystä.

Alkuvuodesta Helsingin hovioikeus ratkaisi, että pojan ympärileikkaus äidin tietämättä oli hyväksyttävä teko isän kulttuuritaustan takia, vaikka lapsen suomalaistaustainen äiti oli nimenomaisesti ilmaissut kantansa ympärileikkausta vastaan. Sekä syyttäjä että lapsen äiti ja edunvalvoja aikovat valittaa päätöksestä korkeimpaan oikeuteen.