Yle: Viisumin hankkiminen väärillä tiedoilla jatkossa rangaistavaa 2.4.2014
Korkein oikeus linjasi muutama vuosi sitten, että väärillä tiedoilla hankittu viisumi oli laillinen. Lain tiukennuksella halutaan puuttua laittoman maahantulon järjestämiseen.
Lakimuutos puuttuu entistä tiukemmin laittoman maahantulon järjestämiseen. Huhtikuun alusta alkaen laittoman maahantulon järjestäminen on rangaistavaa, vaikka itse matkustusasiakirja olisi aito.
Muutoksella halutaan puuttua ilmiöön, jossa viranomaisilta hankitaan esimerkiksi viisumeita väärin perustein. Laki koskee nimenomaan laitonta maahantuloa organisoivia henkilöitä, jotka usein ottavat asiakirjojen hankkimisesta myös maksun. Tähän asti laittoman maahantulon järjestäminen on ollut rangaistavaa, kun ulkomaalaiselta on puuttunut kokonaan maahantuloon vaadittava asiakirja.
Lakimuutoksen taustalla on Korkeimman oikeuden ennakkopäätös vuodelta 2010. Kolme alaikäistä Venäjän kansalaista oli vuonna 2007 saanut viisumin Suomeen sillä perusteella, että he osallistuvat hiihtoleirille Saariselällä. Nuorten todellisena tarkoituksena oli kuitenkin siirtyä Suomen ja Ruotsin kautta Norjaan ja Saksaan.
Saattajina toimineille kahdelle syytetylle vaadittiin rangaistusta laittoman maahantulon järjestämisestä. Oikeus katsoi kuitenkin, että viisumit olivat laillisia, vaikka ne oli hankittu väärillä tiedoilla. KKO:n linjauksen jälkeen moni rikostutkinta laittoman maahantulon järjestämiseen liittyen lopetettiin kokonaan tai syytteitä ei ole nostettu.
Esimerkiksi Rajavartiolaitoksen tutkinta Kouvolassa toimivia kiinalaisyrityksiä kohtaan kuivui kokoon osittain juuri oikeuden päätöksen takia. Rajavartiolaitos epäili, että Kouvolassa toimineen China Centerin ja Valkealan Leishi Finlandin kautta olisi järjestetty Schengen-alueelle laittomasti kymmeniä kiinalaisia. Tutkinta kuitenkin lopetettiin.
Suomi on kauttakulkumaa
Rajavartiolaitoksen rikostarkastaja Jari Nyström pitää lakimuutosta tervetulleena. Hänen mukaansa muutoksesta huolimatta väärien tietojen antamista on edelleen vaikea tutkia. Tyypillisempää on maahantulo jonkun toisen henkilön papereita käyttäen.
Oikeusministeriön mukaan Suomi on harvemmin lopullinen määränpää laittomassa maahantulossa, vaan Suomea käytetään enemmän kauttakulkuun. Ministeriöstä arvioidaan, että lain tarkentamisen myötä uusia tapauksia tulee esitutkintaan joitakin kymmeniä.
Rangaistusta määrättäessä otetaan jatkossa huomioon esimerkiksi humanitaariset ja perhesuhteisiin liittyvät syyt. Rangaistus voidaan jättää määräämättä esimerkiksi silloin, jos asiakirjoja hankitaan vainon kohteeksi joutuneelle henkilölle.