keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Uusi Rovaniemi: Rovaniemelle perustetaan islamilainen yhdistys

Uusi Rovaniemi: Rovaniemelle perustetaan islamilainen yhdistys 2.4.2014

Rovaniemelle ollaan perustamassa uskonnollinen islamilainen yhdistys. Yhdistyksen perustamiskokous pidetään perjantaina.

Miksi haluatte perustaa islamilaisen yhdistyksen Rovaniemelle, tutkija Waliul Hasanat Arktisesta keskuksesta?

”Olemme kohdanneet ongelmia mahdollisuuksissamme harjoittaa uskontoamme. Islaminuskossa rukoillaan kahdella eri tavalla, henkilökohtaisesti ja ryhmässä. Ryhmässä rukoillaan joka perjantai, samoin kuukauden kestävän Ramadanin ajan ja lisäksi on myös kaksi isoa juhlaa, jotka eivät ole mahdollisia ilman kokoontumista. Kokoontuminen on mahdotonta ilman siihen sopivaa paikkaa ja paikan vuokraamiseksi on perustettava yhdistys.

On suuri synti, jos muslimi ei pysty suorittamaan perjantain ryhmärukousta kolmena peräkkäisenä viikkona.

Jotkut meistä ovat vierailleet Torniossa perjantaisin. Siellä on yhteinen rukous- ja kokoontumispaikka, vaikka islaminuskoisia on Torniossa paljon vähemmän kuin Rovaniemellä. Sinne matkustaminen joka perjantai vaatii aikaa, energiaa ja rahaa.”

Kuinka paljon Rovaniemellä on islaminuskoisia?

”En tiedä tarkalleen, mutta arvioni mukaan noin 250–300.”

Millaista toimintaa perustettavalla yhdistyksellä on tarkoitus olla?

”Uskonnollista toimintaa, kuten rukoilemista, sosiaalista kanssakäymistä erilaisten islamilaisten juhlien merkeissä sekä islamilaisen kulttuurin ja perinteiden vaalimista. Tarkoitus on myös järjestää hautajaisrukouksia, kun kuka tahansa muslimi kuolee, ja myös jakaa tietoa esimerkiksi siitä, mistä jäsenet voivat hankkia Halal-ruokia.”

Haluatte löytää yhdistykselle myös yhteisen tilan uskonnon harjoittamista varten. Millaista paikka etsitte?

”Tällä hetkellä tarvitsisimme paikan, johon mahtuu 30–60 ihmistä kerrallaan. Jatkossa tilaa saatetaan tarvita enemmänkin, riippuen jäsenmäärästämme. Jotta voimme vuokrata paikan, meidän on perustettava yhdistys.”

Ketkä voivat liittyä yhdistykseen?

”Yhdistykseemme voi liittyä kuka tahansa muslimi.”