torstai 17. huhtikuuta 2014

Aamulehti: Vuosien taistelu: Yrittäjyys pelasti turkkilaismiehen karkotukselta

Aamulehti: Vuosien taistelu: Yrittäjyys pelasti turkkilaismiehen karkotukselta 17.4.2014
KHO:n ratkaisu

Korkein hallinto-oikeus on kumonnut Maahanmuuttoviraston ja hallinto-oikeuden päätöksen karkottaa pizzayrittäjäksi ryhtynyt turkkilaismies Suomesta.

Mies yritti Suomeen ensimmäisen kerran vuonna 2003 turvapaikanhakijana. Kielteisen päätöksen saatuaan hän poistui maasta.

Keväällä 2006 mies sai työntekijän oleskeluluvan maa- ja kotitaloustöihin. Miehellä todettiin seuraavana syksynä syöpä, johon hän sai leikkaushoitoa. Mies oli vuoden sairauslomalla ja sai lääkärinlausunnon, jonka mukaan hänen kannattaisi terveydentilansa vuoksi vaihtaa maatilan työt suunnittelemaansa pizzataksin tehtävään.

Turkkilaismies toimi sen jälkeen Vantaalla pizzayrityksessä kuljetus- ja asiakaspalvelutehtävissä ja haki puolen vuoden kuluttua uutta oleskelulupaa perusteena kokin työ kyseisessä yrityksessä. Hakemus hylättiin, samoin siitä valitukset.

Valituskäsittelyn aikana mies haki uutta oleskelulupaa työskennelläkseen oululaisessa ravintolassa. Oleskelulupaa ei herunut tälläkään perusteella, mutta mies haki valituskäsittelyn aikana vielä kolmatta oleskelulupaa, tällä kertaa elinkeinonharjoittajana.

Turkkilaismies pääsi tuttuun vantaalaiseen pizzayritykseen omistajaksi. Hänestä tuli kommandiittiyhtiön vastuunalainen yhtiömies yrityksen jättäneen sukulaismiehensä tilalle. Yhtiössä oli lisäksi kaksi bosnialaissyntyistä yhtiömiestä, jotka eivät olleet turkkilaismiehelle sukua.

Uudenmaan ely-keskus puolsi oleskelulupaa, mutta Maahanmuuttovirasto katsoi, että kyseessä oli temppu, jolla turkkilaismies yritti kiertää työntekijän oleskelulupaa koskevia säännöksiä. Viraston mukaan asiassa oli raskauttavaa, että turkkilaismies teki yrittäjänä samoja tehtäviä kuin hän olisi tehnyt työntekijänä.

Maahanmuuttoviraston kuulemisessa mies kertoi oleskelleensa Suomessa jo viisi vuotta. Myös hänen 18-vuotias poikansa odotti Suomessa oleskelulupapäätöstä. Miehellä asui Suomessa myös serkku, kaksi veljenpoikaa ja muita tuttuja turkkilaisia.

Maahanmuuttovirasto määräsi kuitenkin miehen karkotettavaksi ja kahden vuoden maahantulokieltoon kaikkiin Schengen-maihin. Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi karkotuspäätöksestä tehdyn valituksen.

Korkein hallinto-oikeus päätyi kumoamaan karkotuspäätöksen torstaina julkistamassaan ratkaisussa.

KHO:n mukaan pizzeria-alalla on tavanomaista, että myös yrityksen yhtiömiehet osallistuvat työhön. Pizzayritys toimi myös kannattavasti ja kykeni lyhentämään velkojaan. KHO otti arvioinnissaan huomioon myös sen, ettei mies terveydellisistä syistä pystynyt jatkamaan töitä alalla, jolle hän oli alun perin saanut työntekijän oleskeluluvan.

Korkein hallinto-oikeus määräsi Maahanmuuttoviraston käsittelemään uudelleen miehen hakemuksen elinkeinonharjoittajan oleskeluluvasta.