keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Yle: Vapaaehtoisten pyörittämässä lukuryhmässä opiskellaan suomea vauva kainalossa

Yle: Vapaaehtoisten pyörittämässä lukuryhmässä opiskellaan suomea vauva kainalossa 2.4.2014

Virallisille kielikursseille jonottavat, äitiyslomalla olevat maahanmuuttajat voivat aloittaa kieliopinnot Luetaan yhdessä -ryhmissä. Toisille tunnit ovat oiva tapa ylläpitää ja kerrata kielikursseilla opittua. Uusia ryhmiä perustetaan ympäri Suomea jatkuvasti.

Ensimmäisen maahanmuuttajille suunnatun Luetaan yhdessä -lukutaitoryhmän perusti Marja Liisa Toivanen. Hän etsi opetusta kaipaavia soittelemalla vantaalaisten ovikelloja.

Nykyään, kymmenen vuotta myöhemmin, ryhmiä on reilut 20 ympäri Suomea. Lahdessa toiminta käynnistyi neljä vuotta sitten.

- Meillä on muutama maahanmuuttaja, jotka ovat olleet mukana koko ajan. Sitten on näitä, jotka ovat muutaman kuukauden ja pääsevät sitten johonkin koulutukseen – askeleen eteenpäin, kuvailee Lahdessa lukutaitoryhmää opettava Sinikka Koskinen.

Arjen kielitaitoa ja tukea töiden etsintään

Luetaan yhdessä -verkostoa vetää Suomen Akateemisten Naisten Liitto. Suurin osa ryhmistä on tarkoitettu nimenomaan naisille. Esimerkiksi virallisten kielikurssien ulkopuolelle jäävät äidit voivat tulla lukuryhmään vauvojensa kanssa.

- Me myös autamme maahanmuuttajia etsimään työpaikkoja ja koulutusta, jotta he pääsisivät täysvaltaisiiksi kansalaisiksi meidän joukkoomme, Koskinen kuvailee.

Verkoston tavoitteena on tukea ja täydentää kotouttamisohjelmaan kuuluvaa kieliopetusta. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla TE-toimiston kursseille voi olla jopa puolen vuoden jono.

Monelle lukuryhmä tarjoaa myös oivan tavan palauttaa mieleen kursseilla opittua – etenkin, jos kotioloissa suomen kieltä ei ole tullut käytettyä.

- Meillä on paljon sellaisia tapauksia, että on oltu jo kymmenen vuotta Suomessa, mutta kielitaitoa ei ole. Ja silloin alkuaikoina ei ollut näin järjestelmällistä kielikoulutusta, Sinikka Koskinen arvioi.

Pysyvä rahoitus uupuu

Toimintaa rahoittaa neljättä vuotta Suomen Kulttuurirahasto, mutta pysyvä rahoitus puuttuu. Ensi vuoden jälkeen edessä on jälleen pohdinnan paikka.

Tällä hetkellä ryhmissä käy noin 1400 naista, mutta uusia ryhmiä perustetaan kymmenkunta joka vuosi. Kysyntää opetukselle siis on.

- Tämä kurssi auttaa minua. Oikein tykkään tästä. Hyvä porukka, hyvät opettajat, kaikki on hyvin, sanoo viime kesänä Moskovasta Lahteen muuttanut Irina Mustonen.