tiistai 22. huhtikuuta 2014

HS: Mielipide: Joidenkin suomalaisten rasistinen käytös hävettää

Helsingin Sanomat: Mielipide: Joidenkin suomalaisten rasistinen käytös hävettää 22.4.2014
Helsingin Sanomat: Mielipide: Rasismia ei pidä lakaista maton alle 24.4.2014

Seisoin äskettäin ystäväni kanssa Kampin ostoskeskuksen edessä juttele­massa englannin kielellä. Meitä kohti käveli noin parikymppinen poika. Hän sylki jalkoihimme ja käveli pois. Hän oli selvin päin, ja tämä tapah­tui keskellä kirkasta päivää.

Katsoin räkäläikkää jaloissamme, katsoin pois marssivaa poikaa ja kat­soin ystävääni. "Tämä on Suomessa ulkomaalaisena elämisen kääntö­puoli", ystäväni kertoi minulle. Hänen kasvoilleen oli syljetty kahdesti ai­kaisemminkin.

Maahanmuuttokriittisyydestä on tullut nätti tapa perustella ajatuksia, jotka aikaisemmin eivät kenties olisi kestäneet päivänvaloa.

Tämä parikymppinen isänmaantoivo alitti riman. Hän osoitti täy­dellistä kunnioituksen puutetta toista ihmistä kohtaan. Hän osoitti, mi­ten hänen mielestään ihmiset ovat eriarvoisia ja joidenkin ihmisten kos­kemattomuutta saa loukata. Hän osoitti ajattelevansa, että jotkut ihmi­set ovat roskasakkia.

Näitä rimanalituksia tässä maassa riittää. Olemme viime vuosina luke­neet siitä, miten maahanmuuttajataustaisia kuljettajia on pahoinpidelty, miten aikuiset ovat solvanneet pieniä lapsia, miten jotkut joutuvat yhte­nään kuulemaan peräänsä huudettuja kirosanoja ja solvauksia ja miten tässä maassa harrastetaan syrjintää asunnon- ja työnhaussa.

Eikö meitä valkoihoisia kantasuomalaisia hävetä? Minua ainakin hä­vettää.

Minua hävettää, suututtaa ja tunnen syvää pettymystä joka kerta, kun luen näitä tarinoita.

Minua hävettää ja suututtaa se sylkijäpoika. Minua hävettää ja suututtaa kuulua siihen enemmistöön, joka saa elää päivästä toiseen tiedostamat­ta, miten monet suomalaiset ja Suomessa asuvat joutuvat kärsimään syr­jinnästä joka päivä.

Missä parikymppinen poika on omaksunut niin suuren vihan ja halvek­sunnan, että hän koki velvollisuudekseen tulla varta vasten sylkemään jalkoihimme osoittaakseen yhdellä sylkäisyllä, mitä vilpittömästi ajatte­li?

Maria Saari
Helsinki

________________________________________________


Helsingin Sanomat: Mielipide: Rasismia ei pidä lakaista maton alle 24.4.2014

Maria Saari kirjoitti (HS Mielipide 22. 4.) joidenkin suomalaisten rasisti­sesta käytöksestä käyttäen esimerkkinä omaa kokemustaan. Kirjoitus sai paljon huomiota sosiaalisessa mediassa ja HS:n verkkokeskustelussa. Se on hienoa. Aihe on ajankohtainen ja koskettaa meitä kaikkia, sillä ra­sismia ja syrjintää vastaan nouseminen on koko Suomen vastuulla.

Kirjoituksen alle kertyneiden kommenttien lukeminen sen sijaan oli kaikkea muuta kuin hienoa. Monet kommentoijat vähättelivät Saaren kokemusta ja väittivät kiivaasti, ettei Suomessa esiinny rasismia ja piti­vät väitettä kukkahattutätien keksintönä ja propagandana.

Jopa ulkomailla asuva suomalainen tietää, että rasismi ei ole Suomessa historiaa – liian monelle maahanmuuttajalle, pakolaiselle tai vain hie­man eri näköiselle suomalaiselle syrjintä ja kaltoinkohtelu ovat arkipäi­vää. Se voi olla huutelua bussissa, solvauksia rautatientorilla, sylkemistä jalkoihin Kampin edessä, tai pahimmillaan väkivaltaa tai sillä uhkailua. Se, että jossain muualla maailmassa tilanne on vielä pahempi, ei oikeuta rasismia Suomessa.

Uskon, että Suomessa on enemmän niitä ihmisiä, jotka arvostavat ja kunnioittavat toinen toisiaan ja kohtelevat toisiaan hyvin. Sylkijät, huute­lijat ja ahdistelijat vain saavat usein enemmän mediahuomiota.

Ei riitä, että enemmistö vain pidättäytyy rasistisesta ja loukkaavasta käy­töksestä. Pitää tehdä enemmän: astua esiin kun toisia syrjitään, sanoa vastaan kun toisia satutetaan, raivostua kun muiden ihmisten arvoa, oi­keuksia ja turvallisuutta loukataan. Siten saadaan aikaan myönteistä muutosta.

Emma Saloranta
viestintäjohtaja
Girls' Globe, New York