Talouselämä: "Maahanmuuttajien runsaat sosiaalietuudet taitavat olla urbaania legendaa" 28.4.2014
Suomi ei ole mikään maahanmuuttajien onnela, kirjoittaa Pekka Myrskylä Tilastokeskuksen Tieto & Trendit -blogissa.
Myrskylä muistuttaa, että vain virolaiset ja thaimaalaiset työllistyvät Suomessa yhtä hyvin kuin kotimainen väestö. Muiden kieliryhmien työtilanne on heikompi.
Työllisten osalta kantaväestön ja vieraskielisten väliset tuloerot ovat 25 prosenttia, työttömien kohdalla ero on 39 prosenttia ja työvoimaan kuulumattomilla 59 prosenttia.
"Maahanmuuttajien runsaat sosiaalietuudet taitavatkin olla urbaania legendaa. Koska vieraskielisten työllisten ansiot ovat neljännestä pienemmät kuin kotimaisten, ovat ansiosidonnaiset etuudetkin pienempiä", Myrskylä toteaa.
"Niitä vieraskieliset saavat harvoin, sillä heillä harvemmin on siihen vaadittavaa työhistoriaa."
Hän kirjoittaa, että kantaväestöstä koostuvien asuntokuntien keskimääräiset käyttötulot vuonna 2011 olivat 37 500 euroa, vieraskielisten kohdalla vastaava luku oli 23 500 euroa. Kun käytetään mediaanituloja, kotimaisilla luku on 29 900 euroa ja vieraskielisillä 19 700.
Vieraskielisten asuntokuntien keski- ja mediaanitulot olivat siis kolmanneksen pienemmät kuin kotimaisilla asuntokunnilla.
Monella saattaa Myrskylän mukaan olla mielikuva, että Suomi on "varsinainen onnela maahanmuuttajille".
Numerot puhuvat kuitenkin toista kieltä: hän muistuttaa, että joka viides maahan muuttanut äänestää jaloillaan ja jättää maan muutaman vuoden kuluessa. Pohjoismaista ja Länsi-Euroopasta tulleista poistuu jopa 80 prosenttia.
"Itä-Euroopasta, Afrikasta ja Aasiasta tulleista jopa 90 prosenttia on maassa viiden vuoden kuluttua. Kriisialueilta ja köyhistä maista tulevilla ei juuri ole valinnan varaa."
Myös Suomen laadukas ja edullinen koulutusjärjestelmä houkuttelee opiskelijoita maahan, ja ulkomaisten opiskelijoiden virta on tasaisessa kasvussa.
"Ikävä vain, että heistäkin moni jättää maan tutkinnon suoritettuaan", Myrskylä kirjoittaa.