keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

HS: Terroristiksi kouluttautuminen aiotaan säätää rangaistavaksi

Helsingin Sanomat: Terroristiksi kouluttautuminen aiotaan säätää rangaistavaksi 9.4.2014

Kouluttautuminen terroristiksi aiotaan säätää rangaistavaksi. Eduskunta alkoi keskiviikkona käsitellä lakiesitystä, jota kiittelivät niin hallituspuolueiden kuin opposition kansanedustajat.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r) mukaan eduskuntaan tulleella lisäyksellä rikoslakiin halutaan ennaltaehkäistä terrorismirikosten tekemistä Suomessa.

"Tämä tarkoittaa, että laissa ollutta aukkoa ei tämän lisäyksen jälkeen enää ole", Henriksson sanoi.

Henrikssonin mukaan on sinänsä poikkeuksellista säätää tietojen ja taitojen hankkiminen rangaistavaksi.

Kouluttautumisesta terrorismirikokseen voidaan tuomita sakkoon tai enintään kolmen vuoden vankeuteen.

Perussuomalaiset pelkäsivät, että laki ei toimi käytännössä, vaan johtaa näyttöongelmiin.

Jussi Halla-ahon (ps) ja Olli Immosen (ps) mielestä lakia voisi laajentaa niin, että fanatismiin lietsovia henkilöitä, esimerkiksi radikaaleja muslimisaarnaajia, ei päästettäisi Suomeen lainkaan.

Lakiesityksen määritelmän mukaan terroristiksi kouluttautuminen tarkoittaa muun muassa räjähteiden ja aseiden käytön opiskelua tai myrkyllisten aineiden valmistuksen tai käytön opettelua. Lisäksi laissa otetaan huomioon myös koulutus sellaisiin tietoteknisiin taitoihin, joilla voi puuttua esimerkiksi liikenteen tai ydinvoimalan ohjausjärjestelmiin.

Pelkkä itseopiskelu ei ole rangaistavaa.

Lakiesityksen mukaan on vahvoja viitteitä siitä, että Suomessa toimii ihmisiä ja pienryhmiä, jotka pyrkivät radikalisoimaan yhteisöjään ja värväävät vapaaehtoisia sekä tukevat heidän matkustamistaan konfliktialueille.

EU:n komission alainen terrorismintorjunnan työryhmä arvioi kaksi vuotta sitten, että terroritekoja edeltää usein koulutus konfliktialueilla olevilla leireillä. Työryhmän mukaan Euroopassa ilmitulleista uskonnollistaustaisista iskuhankkeista noin 70 prosentissa oli käyty tämäntyyppistä koulutusta.