tiistai 1. huhtikuuta 2014

MTV3: Pakolaistilanne pahenee – avaako EU rajoja?

MTV3: Pakolaistilanne pahenee – avaako EU rajoja? 1.4.2014
MTV3: Maahanmuuton asiantuntija: ”Tulkaa Suomeen, täällä on kivaa” ei toimi

Köyhyys, työttömyys ja nälkä sekä unelma paremmasta tulevaisuudesta saavat tuhannet ihmiset yrittämään uhkarohkeaa yritystä ylittää Välimeri Eurooppaan. Satojen matka on päättynyt kuolemaan.

MTV Uutislive pohtii tänään siirtolaisuutta, pakolaisuutta ja turvapaikkapolitiikkaa.

Studiossa Mari Sarolahden haastateltavana on dosentti Arno Tanner, joka on juuri palannut komennukselta Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirastossa EASO:ssa.

Lisääntyykö Välimeren muuttoliike entisestään? Mitä keinoja laittomien siirtolaisten virran hillitsemiseksi on? Vai pitäisikö puhua pakolaisuudesta?

Viime viikolla Suomen viranomaiset olivat Jordaniassa haastattelemassa Syyrian pakolaisia. Suomeen otetaan ensi vaiheessa 500 syyrialaista. Pakolaisleireillä heitä on miljoonia.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan Suomesta haki vuonna 2012 turvapaikkaa yli 3 129 henkilöä, jotka edustivat 94 eri kansallisuutta. Turvapaikan hakijoista 1 601 sai myönteisen oleskelupäätöksen ja varsinainen turvapaikka myönnettiin 553 henkilölle. Eniten turvapaikanhakijoita tuli Irakista, Venäjältä ja Afganistanista.

Lisäävätkö Ukrainan ja Krimin viimeaikaiset tapahtumat poliittisen turvapaikanhakijoiden määrää Euroopan unionissa? EU on muuttamassa viisumipolitiikkaansa ja tiedottaa asiasta myöhemmin tänään.

MTV Uutislive klo 13.30.

________________________________________

MTV3: Maahanmuuton asiantuntija: ”Tulkaa Suomeen, täällä on kivaa” ei toimi

Suomeen kohdistuvan työperäisen maahanmuuton tulee painottua tarkasti kartoitettuun tarpeeseen, arvioi MTV Uutisten Uutislivessä vieraillut Helsingin yliopiston dosentti Arno Tanner.

Sisäministeriö valmistelee useiden muiden ministeriöiden kanssa Maahanmuuton tulevaisuus 2020 -strategiaa.

– Siellä on jo aika kehittynyttä ajattelua. Meidän pitää tarkastella tarkkaan, että keitä ihmisiä työmarkkinoilla tarvitaan ja alkaa rakentaa tätä kautta.

– Sellainen avoin valtakirja, että ”tulkaa Suomeen, täällä on kivaa”, niin se ei toimi vaan tarvitaan perusteluja, onko joillain aloilla tarpeita vai ei, Tanner tiivistää.

EU on ilmoittanut muuttavansa viisumipolitiikkaansa. Euroopan turvapaikkatukivirastossa työskennellyt Tanner ei lähtisi ainakaan hölläämään nykyistä tilannetta.

– Tutkijana olen sitä mieltä, että viisumipolitiikan pitää olla aika tarkkaa, erityisesti epävakaina aikoina. Viisumit antavat lisää resursseja kontrolloida ja hallita väkeä, joka Suomeen ja Eurooppaan pyrkii. Viisumittomuus vähentää ilmiön ymmärrettävyyttä, viisumiprosessi lisää tietoa ilmiöstä ja sitä kautta sen hallittavuudesta.

– Kansallinen suvereniteetti, jonka yksi osa maahanmuuttopolitiikka ja sen yksi osa on viisumipolitiikka, niin sitä ei ole kovasti järkevää höllentää, Tanner tiivistää.