torstai 3. huhtikuuta 2014

MTV3: Soini ottaa etäisyyttä puolueen törttöilijöihin

MTV3: Soini ottaa etäisyyttä puolueen törttöilijöihin 3.4.2014
Yle: Presidenttistressi oli liikaa: Soinin sydän petti
Ilta-Sanomat: Halla-aho: "En varmaankaan lue Soinin kirjaa"
Iltalehti: Halla-aholta piikki Soinille
Iltalehti: Soinilta kovaa tekstiä puoluetovereistaan: "Tomppelit, hönöt, huru-ukot..."
Hbl/STT: Sannfinländska tokstollar irriterar Soini
Uusi Suomi: Soini tekee pesäeroa maahanmuuttokriitikoihin: Immonen ja Halla-aho nimetty
Etelä-Suomen Sanomat: Soini Hirvisaaresta: "Läpimenoa en osannut aavistaa - ikävä yllätys"
Etelä-Suomen Sanomat: Soini maahanmuuttokriittisten tv-taidoista: "Halla-aho on ainoa, joka siellä pärjää"

Perussuomalaisten puheenjohtajalta Timo Soinilta tänään ilmestynyt kirja Peruspomo polkaisee käyntiin puolueen kiillotuskampanjan hallituskuntoon.

Soinin oman kuvauksen mukaan kirja kertoo jytkyn synnystä ja jytkyn tekijöiden johtamisesta, mutta kirjan voi nähdä perussuomalaisten kasvojen pesuna hovikelpoiseksi. Sen verran selkeää pesäeroa Soini tekee kiusallisiin edustajiin ja teemoihin.

Soini arvostelee kirjassaan Peruspomo voimakkaasti muun muassa kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen tekemisiä ja sanomisia, mutta myös kansanedustajat Jussi Halla-aho ja perussuomalaisten listoilta Arkadianmäelle valittu mutta sittemmin puolueesta erotettu James Hirvisaari saavat osansa.

Soini kertoo tavanneensa Hakkaraisen ensimmäisen kerran vasta 2011 eduskuntavaalien jälkeen.

– Mutta niinhän siinä kävi, että Hakkarainen tyri heti alkajaisiksi myöhästymällä ensimmäisestä eduskuntaistunnosta. Sitten tulivat puheet neekeriukoista, ja hän matki huoneessaan “ähläm sählämillä” minareetin kutsua… Harmittihan se, kun se tapahtui heti alkajaisiksi ja media pääsi sanomaan, että tämmöisiä nämä ovat, Soini kertaa tuntojaan valtiopäivien alkutaipaleelta.

Soini viittaa kirjassaan puheenjohtajalle kiusalliseen kolmikkoon useaan otteeseen heidän omilla nimillään, mutta myös muistellessaan Tony Halmetta.

– Tony erosi näistä nykyisistä törttöilijöistä siinä, että hän ei hölmöillyt tahallaan. Eikä hän koko ajan sanonut, että nyt media tekee tätä ja hän on joku uhri. Hän tunnusti, että hän tyri, Soini vertailee.

"Narsistisia irtiottoja ei sallita"

Hirvisaaren valintaa kansanedustajaksi Soini luonnehtii ikäväksi yllätykseksi, josta kehittyi puolueelle ongelma. Hirvisaaren erottamista Soini perustelee seuraavasti:

– Rajat pitää tietysti olla kaikilla, eikä James Hirvisaaren kohdalla jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin erottaminen puolueesta... Hirvisaaren erottamisella halusin myös tehdä selväksi, että narsistisia irtiottoja ei sallita tässä puolueessa… Pari muuta rajalla käynyttä puolueessa on, ja uskoisin tämän tapauksen kummasti rauhoittaneen heidän sooloilunhaluaan, Soini kirjoittaa.

Toisin kuin Hirvisaari, Halla-aho saa Soinilta myös ymmärrystä. Soini kertoo jopa alkaneensa tulla miehen kanssa toimeen. Liekö sitten syynä vilpitön tunne vai se, että Halla-aho on puolueen ehdokas kevään europarlamenttivaaleissa.

Vuoden 2009 eurovaalien aikaan tilanne oli toinen. Halla-aho halusi ehdokkaaksi, mutta Soini ei halunnut hänta listoille.

– Halla-aho oli jo julkaissut hälyä nostattaneita blogikirjoituksia, ja hänen maineessaan oli toivomisen varaa. Minä en erityisemmin pidä hänen kaikista blogikirjoituksistaan, eikä se ole mikään salaisuus, Soini muistelee.

Ehdokkuutensa varmistamiseksi edes puolueiden ulkopuolelta Halla-ahon taustajoukot alkoivat kerätä nimiä, mikä sai Soinin ja hänen oikea kätensä Raimo Vistbackan “vetämään kikherneen takaraivoon”.

– Jos meille esitetään pelkkä ajatuskin, joka haiskahtaa painostamiselta, puolueesta lentää ovesta ulos saman tien. Jos menee karmeineen niin menköön, mutta ovi aukeaa tässä asiassa vain yhteen suuntaan, Soini maalailee varoittavaan sävyyn.

Kun nimien keruu ei kehotuksesta huolimatta loppunut, Halla-ahoa varoitettiin erottamisella.

Soini ei malta olla moittimatta Halla-ahon pelisilmää. Jos Halla-aho olisi kehotuksen mukaisesti tehnyt lopun nimien keruusta, Soinin olisi ollut hankala perustella hänen jättämistään pois ehdokaslistalta.

"Eristäminen ei ole ratkaisu"

Soini torjuu roolin maahanmuuttokriitikoiden ajatusten selittäjänä, jota hänelle hänen tulkintansa mukaan tyrkytetään.

– Aina kun maahanmuuttoasiat nousevat esille, Halla-aho hengenheimolaisineen ja punavihreä rintama voittavat ja mina häviän. Sanon maahanmuutosta mitä tahansa, asia menee kannaltani väärään suuntaan, koska tarjolla on vain selittäjän rooli, Soini perustelee.

Soini korostaa keskustelun tärkeyttä ja selittää sillä maahanmuuttokriittisten ajatusten sallimista puolueessaan.

– Maahanmuuttokriittisyyttä on maailma täynnä, eikä eristäminen ole ratkaisu. Suvaitsevaiston suvaitsemattomuus on tämän päivän farisealaisuutta, pieni pahennus saa sen suunniltaan. On hyvä, että äärimielipiteet saavat rautaisannoksen toisiaan, Soini arvioi.