torstai 3. huhtikuuta 2014

Hbl: Nylander: Främlingsfientlighet bakom sannfinländsk motion

Hbl: Nylander: Främlingsfientlighet bakom sannfinländsk motion 3.4.2014

Det är bland annat främlingsfientlighet som ligger bakom sannfinländaren Pentti Kettunens riksdagsmotion om en tidigareläggning av pensionsförmånen för kvinnor som föder barn inom äktenskap. Det säger Svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander i ett pressmeddelande i dag torsdag.

Mikaela Nylander säger att motionärerna anser sig vara ute i jämställdhetens tecken, men då man läser lagförslaget märks enligt henne ganska snabbt de verkliga motiven bakom förlaget:

– Främlingsfientlighet, homofobi och en föråldrad syn på samhället. Man skriver till exempel rakt ut att ett motiv att stöda finländska barnfamiljer är den ökade invandringen samt det faktum att nativiteten är högre bland invandrare än finländarna, säger Nylander.

– Det förvånar mig inte över huvudtaget att delar av Sannfinländarnas riksdagsgrupp hänvisar till efterkrigstida lagar som exempel i sin motion. Jag tycker det blivit väldigt klart att deras samhällssyn är från den tiden, säger Mikaela Nylander.

För att öka jämställdheten i arbetslivet bör man enligt Nylander fördela kostnaderna för föräldraledigheterna jämnt mellan föräldrarnas arbetsgivare och skapa flexibla system för föräldrar att delta i arbetslivet.